Pratik Bilgiler

Örgüde Lastik Nasıl Yapılır?

Reklamlar

Örgüde lastik, kazakların ceketlerin kollarında ve etek kısımlarında lastik görevi görmesi için bir ters bir düz şeklinde yapılır. Yazımızda örgüde lastik nasıl yapılır, lastik örgü tekniğinde dikkat edilmesi gerekenler konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Örgü Teknikleri

Örgü yöntemleri kullanacağınız şişin numarası ve ip kalınlığına göre değişmektedir. El becerinize uygun olan şişler tercih edilirken aynı zamanda seçtiğiniz ipin yünlü olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü ipiniz yünlü olursa bir süre sonra kendini salarak daha geniş bir hal alacaktır. Bu nedenle örgü tekniklerinin ilk kuralı; şişin kavranabilecek incelikte olması ve ipin aşırı yünlü olmamasıdır.

Örgüde Lastik Nasıl Yapılır? 2024 örgüde lastik nasıl yapılır

Lastik Örgü Tekniği Nerelerde Kullanılır?

Lastik örgü kazakların ve yeleklerin ucunda kullanılmaktadır. Aynı zamanda kazakların bilek kısımlarında hırka ve yeleklerin etek kısımlarında lastik görevi görmesi için kullanılmaktadır. Örgünün kendini toplamasını ve gevşek olmamasını sağlar. Ve bone bandana gibi aksesuarların örgü modellerinde lastik yapısı sebebi ile kullanılır.

Reklamlar

Lastik örgünün örme stili 1 düz 1 ters şeklindedir. Bir ilmek sona erdiğinde tekrar diğer yüze gelindiğinde ip size bakmakta ise size bakan kısım ters örgü tarafıdır. İp size değil diğer tarafa bakıyorsa düz örgüdür.

Lastik örgü bir ters bir düz örüldüğü için yapımı en kolay olan örgü şeklidir. Örgü örmeyi yeni öğrenenler bu lastik modelini yani bir ters bir düz modelini kolaylıkla öğrenebilirler. Bu çalışma sonrasında bu model kullanılarak örülen örgüler örülebilir.

Örgüde Lastik Nasıl Yapılır? 2024 örgüde lastik nasıl yapılır

Lastik Örgü Tekniğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Örgü lastik modelleri ters düz şeklinde örülür. Aralarındaki fark esneme payının fazla olması için normalde 20 olan ilmek sayısı 40 a çıkarılır. Bu şekilde lastik örgünün esneme payı daha fazla olur. Bu da kazak, süveter gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Bu esnemeye ligra payı denmektedir.

Yapılan lastiğin esnek olması isteniyorsa ilmek sayısı fazla alınmalıdır. Ters düz örgü modeli çok sayıda kıyafette kullanılmaktadır. Şapka, süveter, eldiven, atkı gibi aksesuarlarda da lastik ile örnek çıkarılabilir. Örülmesi daha kolay olduğu gibi kısa zamanda da bitirilebilir.

Reklamlar

Ters örgü yapılmak istenirse ilmek önden alınır ve ip çekilir. Düz örgü yapmak için ip arkaya atılır ip dolandıktan sonra ilmek arkadan alınır. Bir ters bir düz örmek için şişten ilmekler çıkana kadar bu uygulamaya devam edilir. Model kendini ilk başlarda bu göstermese de örnek büyüdükçe model ortaya çıkar.

Orta kalınlıkta şiş kullanılarak lastik örgü yapılabilir şişe 20 ilmek ve ya 40 ilmek olacak şekilde dolanır. Dolama tamamlandıktan sonra önce ters örgü ile başlanırsa işi kolaylaştırır. Böylece ipin kaçmasına engel olunmuş olur. Eğer istenirse ilk sırayı ters örgü modeli ile çıkılabilir.

İstenirse örgünün tamamı ters örgü ile yapılabilir. Bu ürünün kullanılacağı alana göre değişiklik gösterir. Düz örgü ile başlanırsa kenar ilmeği çift alınmalıdır. Tek olarak alındığında ters alınacak ilmek için yan yana çift olan ilmek kalmayacaktır ve örgü modelinde ip kaçması yaşanacaktır.

Örgü lastik çeşitleri hakkında çok çeşitli bilgi paylaşabilmek için bu konu için çok geniş araştırma yaptım. Lastik örgü teknikleri ve ne kadar lastik örgü çeşitleri varsa hepsinden kısaca bahsetmeye çalışacağım.

Örgüde Lastik Nasıl Yapılır?

Örgüde lastik çeşitleri çok fazla. Bazı örnekler şunlardır;

1+1 Lastik Örgü
1+1 Lastik Örgü

1+1 lastik örgü nasıl yapılır?

Her örgüde mutlaka lastik kullanılır. Tüm örgülerin etek ya da kol kısımlardan yakalarında lastik örgü kullanılmaktadır. Çok çeşitli lastik örgü modelleri vardır. Ama en önemlisi 1+1 lastik dediğimiz bir düz bir ters örerek oluşturulur.

Çift lastik örgü
Çift lastik örgü

2+2 Çift lastik örgü nasıl yapılır?

Çift lastik örgü 2+2 yapılırken 1+1 lastik örgüdeki gibi ama bu sefer iki ters iki düz örgü örülüyor. 2+2 lastik örgünün başında 2 ilmek düz örgü yapılır ve ipin şişini arka taraftan size dönük şekilde arkaya doğru batırınız. Sonraki aşamalar için ise ipliği arka kısımdan öne doğru dolayarak ilmeği şişe alınız.

Kolay olan üçüncü ve son aşamasında 2 ilmek ters örgü yapılmalıdır. İpliği kendinize doğru çeviriniz ve şişi ilmeğin orta kısmından kendinize doğru batırdıktan sonra ipliği üzerine dolayıp çıkartınız. Bu işlemi örgünüz istediğiniz boyuta gelene kadar devam edilmelidir. Örgünüz istediğiniz boyuta geldikten sonra tekrardan şişi ilmeğin orta kısmından kendinize doğru batırdıktan sonra ipliği üzerine dolayıp çıkartınız.

Duble lastik örgü
Duble lastik örgü

Duble lastik örgü nasıl yapılır – Torba lastik örgü tekniği

Duble lastik örneği ile çift lastik örgü tekniği birbirine karıştırılabiliyor. Yani bir artı bir lastik örgüye tekli lastik örgü denirken iki artı iki lastik örgüye çift lastik örgü denmektedir. Ancak bu konumuzdaki duble lastik örgüye de çift lastik örgü dendiği oluyor. Bu örgü tekniğine aslı torba lastik örgü denmektedir.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx