Moda

Ayakkabı Tasarımcısı Ne Kadar Maaş Alıyor?

Reklamlar

Ayakkabı tasarımı başta olmak üzere kalıp uygulamaları model tasarımı ve sunum yöntemi gibi görevleri yerine getirenlere ayakkabı tasarımcısı adı verilmektedir. Son yıllarda popüler olan meslek grubu birçok farklı görevi yerine getirmektedir. Ayakkabı tasarımı yapanların görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanır;

  • Temel profil çıkarmak.
  • Güvenlik önlemlerini almak.
  • Kapalı gova modeli çıkarmak.
  • Doğru ölçü almak.
  • Kullanılan deride inceltme yapmak.
  • Tezgâh üzeri işlemler.
  • Dikiş ve elde gova montajı.
  • Çeşitli uygulamalarla düzenleme ve yorumlama.
  • Form oluşturma.
  • Renk uygulaması.
  • Açık ve koyu uygulaması ile birlikte ışık ve gölge yapma.
  • Yeni tasarımlar deneyerek koleksiyon geliştirme.

Ayakkabı Tasarımı Eğitimi

İnsanoğlu yaşamını sürdürdüğü süre içerisinde her zaman ayakkabıya ihtiyaç duyacağından dolayı ayakkabı sektörü yüzyıllar boyu olduğu gibi varlığını sürdürmeye devam edecektir. Bundan dolayı asla batmayacak sektörler arasında yer aldığından dolayı tercih edilen bir bölüm olarak öne çıkmaktadır.

Ayakkabı tasarımını yapmak için meslek liselerinin ilgili bölümlerinden eğitim almak gerekiyor. Özellikle ayakkabı teknolojisi alanında ayakkabı tasarımı ve ayakkabı üretimi gibi dallarda lise eğitimi gerekir. Yükseköğretim kurumlarında ise genellikle 2 yıllık eğitim veren ön lisans programlarından yararlanılmalıdır.

Reklamlar

Deri işleme teknolojisi ile birlikte ayakkabı tasarlama ve dericilik dallarından eğitim almak yeterlidir. Bunların yanı sıra ayakkabı modelistliği, ayakkabı üretimi ve saraciye üretimi dallarında da ön lisans programlarından eğitim alınabilir. Alınan eğitimin ardından ayakkabı tasarımcısı olabilmek için sertifika sahibi olmak önem kazanır.

Ayakkabı Tasarımcısının Geliri
Ayakkabı Tasarımcısının Geliri

Ayakkabı Tasarımcısının Geliri

İyi bir ayakkabı tasarımcısı mesleki sertifika programlarına katılarak kendini geliştirir. Ayakkabı tasarlama alanında iş bulma şansı kendini geliştirme ile doğru orantılıdır. Ayakkabı tasarımcısı estetik anlayışına sahip güçlü hayal gücü bulunan yaratıcı ve üretkendir.

İş bulma açısından geniş bir çalışma alanına sahip olan ayakkabı tasarımcıları ortalama asgari ücret üzeri gelire sahiptir. Çalışılan kurum iş tecrübesi ve tanınırlık düzeyi maaş aralığını belirlemektedir.

Ayakkabı Tasarımcısı Ne Kadar Maaş Alıyor sorusunun cevabı: İşe yeni başlayan tasarımcılar en az 5500, tecrübe sahibi olan tasarımcılar aldıkları maaş ise 8 bin ile 25 bil lira arasında değişmektedir.

Reklamlar

Ayakkabı Tasarımcısının Özellikleri

Her meslekte olduğu gibi ayakkabı tasarımı yapan tasarımcılık mesleğinde de önemli bir zorluklar bulunmakta. Bunların en önemlisi isim yapana ve tanımlanana kadar düşük ücretler ile çalışma zorunluluğudur. Hayal gücü ve yaratıcılığı düşük olanların mesleği yapması son derece zordur.

Aynı zamanda devlette çalışma olanağı olmayan ayakkabı tasarımcılığı mesleği Özel sektörde fazla iş yükü ve düşük ücret sebebiyle çok fazla tercih edilmez. Genellikle ayakkabı üretim firmaları ile moda evleri ve giysi butiklerinde görev alırlar.

İlginizi Çekebilir: Ayakkabının Eskimemesi İçin Neler Yapılır?

Uluslararası Ayakkabı Tasarımcısı

Özel sektörde adını duyuran ve tanınırlık elde edenler kendi markalarını kurarak ciddi bir atılım gerçekleştirebilir. Ayrıca uluslararası ayakkabı tasarımcısı olma imkanına sahip olurlar. Ayakkabı tasarımı konusunda tanınırlığını ortaya koyanlar sektörle ilgili bilgi birikimini arttırarak yurt dışında kariyer hedefine çok kısa süre içerisinde ulaşabilir.

İlgili teknikleri kullanarak ayakkabı üretimi gerçekleştiren ve bunu pazara sunanlara ayakkabı teknikeri adı verilmektedir. Teknikerler bir ayakkabının tasarımdan üretimine kadar tüm aşamalarda etkili bir rol üstlenirler. Ayakkabı Tasarımcısı Ne Kadar Maaş Alıyor yazımız hakkında aşağıda yorum yapabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx