Cilt Bakımı

Ağız ve Dudak Çevresindeki Kararmalar Nasıl Geçer?

Ağız Çevresindeki Kararmalar İçin Tedaviler

Reklamlar

Ağız ve dudak çevresindeki kararmalar can sıkıcı olabilir. Harika bir cildiniz var. Ancak makyaj yapmadan doğal bir şekilde dışarı çıkmanızı engelleyen tek şey ağzınızın etrafındaki koyu ten rengidir. Bu doğru mu? Ev yapımı ürünlerden cilt açıcı kremlere kadar her şeyi denediniz. Ama ağzınızın etrafındaki pigmentasyon inatçı arkadaşınız olarak kaldı, değil mi?

Bundan rahatsızlık duyuyorsanız, bunun hayal ettiğinizden çok daha yaygın bir cilt sorunu olduğunu söyleyelim. Bununla birlikte, bu tür hiperpigmentasyon zararsızdır ve topikal olarak tedavi edilebilir. Bu kararmaların neden oluşmuş olabileceğini ve bunlardan etkili bir şekilde nasıl kurtulabileceğinizi açıklıyoruz.

Ağız Çevresindeki Kararmaların Nedenleri Nelerdir?

Ağız ve dudak çevresinde kararmaların çok farklı sebepleri olabilir. Bu sebepleri öğrenmek için okumaya devam edin.

Reklamlar

Hiperpigmentasyon

Çok yaygın bir neden olan hiperpigmentasyon nedeniyle ağzınızın etrafındaki deri koyulaşabilir. Hiperpigmentasyon, cildin belirli bölgelerindeki aşırı melanin üretimidir ve bu lekeleri cildinizin geri kalanından daha koyu yapar.

Hiperpigmentasyon her yaştan ve farklı cilt tiplerinden insanları etkileyebilir. Ağız çevresindeki bölgenin pigmentasyonu güneş lekeleri ve melazma içerir. Kloazma olarak da bilinen melazma genellikle hormonal değişiklikler nedeniyle hamile kadınları etkiler.

Hava koşulları

Yanık veya başka herhangi bir yaralanma nedeniyle güneşe maruz kalma ve cildin koyulaşması da dudak çevresinde koyu lekelere neden olabilir. Çok soğuk havalarda dudaklarınızı ve etrafındaki alanı çok sık yalarsanız cildin rengini değiştirebilir ve daha koyu görünmesine neden olabilir.

İlaçlar

Pigmentasyona neden olabilecek ve ağız ve dudak çevresindeki alanı da etkileyebilecek bazı ilaçlar vardır. Bunlar trisiklik antidepresanlar ve anti-sıtma ilaçları içerir. Bazı merhemlerde bulunan kimyasallar da yan etki olarak hiperpigmentasyona neden olabilir.

Reklamlar

Addison hastalığı ve hemokromatoz pigmentasyonun daha ciddi nedenleridir. Addison hastalığı deri kıvrımlarında, diz ve dirsek gibi eklemlerde, dudak çevresi ve yanakların iç kısımlarında, ayak parmakları ve parmak eklemleri koyu lekelere neden olabilir. 

Ağız Çevresinde Kararma Neden Olur / Nasıl Geçer

Ağız Çevresindeki Kararmalardan Nasıl Kurtulursunuz?

Ağız çevresindeki kararmalar için çeşitli tedaviler vardır. Bu etkili tedavilerden sizin için uygun olan birisini seçebilirsiniz. Burada önemli olan istikrarlı bir şekilde seçtiğiniz tedaviye devam etmenizdir.

Peeling

Nazik bir eksfoliyatör ile ağzınızın etrafındaki alanı düzenli olarak pul pul dökmek için peeling yaparsanız, ölü hücreleri temizleyebilir ve cildin rengini açmaya yardımcı olabilir. Cildi sıyırmayacağı için kimyasal bir eksfoliant seçin ve bu da durumu kötüleştirebilir.

Reçetesiz cilt parlatıcı kremler

Cilt parlatıcı kremler, ağız ve dudak çevresindeki koyu renkli alanı azaltmada etkili olabilir. Glabridin (meyan kökü ekstresi), kojik asit, C vitamini, üzüm çekirdeği ekstresi, azelaik asit, arbutin, kurkumin veya niasinamid gibi bileşenleri arayın. Bunlar, cildin melanin yapmak için ihtiyaç duyduğu tirozinaz üretimini engeller. Paketin üzerinde belirtildiği gibi uygulayın.

Çölyak hastalığınız veya gluten alerjiniz varsa, buğdaydan elde edilen azelaik asit içeren ürünlerden kaçının. Hassas cilde sahip kişiler, kojik asit içeren ürünlerden kaçınmalıdır.

Tıbben reçete edilmiş merhemler

Diğer ilaçlar işe yaramadıysa, bir dermatoloğa danışın. Hidrokinon içeren bir merhem yazabilir. Bu ilaç, pigmenti oluşturan ve tirozinaz üretimini yavaşlatan hücreleri kısıtlar bu da koyu lekelerin daha hızlı solmasını sağlar.

Lazer tedavileri

Lazer tedavileri, ağız çevresindeki koyu renkli alanlardan kurtulmanın etkili bir yoludur. Kalıcı olmasa da cildi aydınlatabilirler. Sonuçlar ayrıca cilt bakımı rutininize, güneşe maruz kalmanıza ve genlerinize bağlıdır.

Asit peelingleri

Dermatoloğunuz, ağzınızın etrafındaki koyu renkli deriyi tedavi etmek için bir salisilik asit veya glikolik asit peelingi kullanabilir. Ancak bu peelingler kalıcı bir çözüm sunmaz ve pigmentasyon geri dönebilir.

Bu peelingler, hasarlı hücreleri onarmak için cildin derinliklerine nüfuz eder. Güneşten uzak durmak, güneş kremi sürmek ve cildi korumak gibi tedavi sonrası önlemler, peelingin etkisinin daha uzun süre dayanmasını sağlayabilir.

Ağız Çevresindeki Kararmalar İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Ağzınızın etrafındaki koyu renkli deriyi tedavi etmek için doğal ilaçlar da kullanabilirsiniz. Bu doğal malzemelerin çoğu mutfağınızda bulunabilir. Bunlardan herhangi birine alerjiniz olmadıkça, pigmentli ciltten kurtulmak için onları kullanmayı deneyebilirsiniz.

Yulaf ezmesi peelingi

Yulaf ezmesi, domates püresi ve zeytinyağı ile bir yüz maskesi yapın. Cildinize uygulayın ve dairesel hareketlerle nazikçe ovalayın. Cildinizi aydınlatmaya ve ölü cilt hücrelerini gidermeye yardımcı olacaktır. Ayrıca dudak çevresindeki alanı hafifletmeye de yardımcı olacaktır.

Limon suyu

Limon suyu, limondaki sitrik asit cildin koyu bölgelerini aydınlattığı ve tekrar oluşmasını engellediği için cildi aydınlatmak için mükemmel bir çözümdür. Bir limonu ikiye bölün ve bir yarısını dudaklarınızın etrafındaki koyu renkli bölgeye on ila on beş dakika sürün. Ardından cildinizi bol suyla durulayın.

Hatta biraz bal ile limon suyunu karıştırıp koyu tenli bölgeye uygulayabilirsiniz. Bir gece bırakın ve ertesi sabah durulayın. Bu çare kuru ve çok kuru cilde sahip olanlar için etkilidir. Ağzınızın etrafındaki koyu lekeleri hafifletmek için yüz maskesi olarak rendelenmiş salatalığı limon suyuyla karıştırmayı da deneyin.

Ağız çevresindeki koyu bölgeyi aydınlatmak için limon suyu kullanıyorsanız, limon kullanırken güneşe maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğinden akşamları yapılmalıdır. Cildi kurutabileceği için limon kullandıktan sonra daima nemlendirin. Hassas bir cildin varsa, iltihaplanmaya neden olabileceğinden önce küçük bir alanda limon kullanmayı deneyebilirsiniz.

Patates 

Ağzınızın etrafındaki koyu lekeleri çıkarmak için, kararmış bölgelere yarım çiğ patatesi, cilde yaklaşık yirmi dakika dairesel hareketlerle masaj yapın. Patatesin ağartma özelliği vardır ve bu işlem hassas cilde sahip olanlar için idealdir.

Papaya

Papaya, A ve C vitamini açısından zengindir ve ağız çevresindeki koyu lekeleri azaltmak için kullanılabilir. Birkaç dilim çiğ papaya alın, püre haline getirin ve yoğun bir maske yapmak için gül suyuyla karıştırın. Maske olarak cildinize uygulayın ve yarım saat bekletin. Soğuk suyla nazikçe durulayın.

Aloe Vera

Aloe veradan türetilen aloe vera jeli, ağız çevresindeki cildin rengini açmaya yardımcı olabilir. Kapsül şeklinde alındığında melazma olan kadınlara da yardımcı olabilir.

Aloe Vera Yüz Maskesi Tarifi

Zerdeçal

Zerdeçal tozu ve gül suyuyla hızlı bir maske yapın. Yüzünüze, özellikle ağzınızın etrafındaki koyu alanlara uygulayın. Pigmentasyonu ve ayrıca ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltacaktır. On dakika bekletin ve ılık suyla durulayın.

Pirinç

Üç tatlı kaşığı çiğ pirinci, iki tatlı kaşığı buğday unu ve iki tatlı kaşığı gram ununu bir cam kaseye alın. Bu karışımın içine iki yemek kaşığı süt ekleyin ve iyice karıştırın. Ardından cildinize maske olarak uygulayın. Yirmi dakika sonra cildinize masaj yaparak maskeyi çıkarın ve sonra cildinizi bol suyla durulayın. Yaklaşık altı hafta içinde ağız çevresinde gözle görülür şekilde daha hafif bir cilt görebilirsiniz.

Gram unu 

Evde yapabileceğiniz asırlık bir peeling, gram unu, taze süt veya krema ve bir tutam zerdeçal tozu içeren bir maskedir. Bir cam kasede iki tatlı kaşığı gram unu, bir tutam zerdeçal ve bir yemek kaşığı sütü bir cam kasede iyice karıştırın. Koyu lekelere uygulayabilir ve aynı zamanda yüz peelingi olarak da kullanabilirsiniz. En iyi sonuçlar için bunu günlük olarak yapmalısınız.

Hardal yağı

Yanık veya sıcak ağda uygulaması nedeniyle ağzınızın etrafında koyu renkli bir leke varsa, bir tatlı kaşığı hardal yağını dokunabileceğiniz kadar sıcak olana kadar ısıtın. Her gün ağız çevresindeki kararmaların olduğu bölgeye uygulayın ve bırakın. Birkaç hafta içinde ağız çevresindeki kararmalar kaybolacak.

Meyan kökü özü

Meyan kökü özü olan glabridin adlı bir bileşene sahip topikal bir merhem kullanmak ağız çevresindeki cildi aydınlatabilir. Çünkü araştırmalar, glabridinin antioksidan, antienflamatuar ve cilt beyazlatma özelliklerine sahip olduğunu gösteriyor.

Ağız çevresinde pigmentasyona neden olan pek çok sebep olabilir. Hamilelikte melazmadan güneşe maruz kalmaya ve ilaçların yan etkilerine kadar… İyi haber şu ki, bu durum tedavi edilebilir ve koyu lekeler kalıcı olarak ortadan kaldırılabilir.

Son Olarak;

Ağız çevresindeki kararmaları tedavi etmek için güneş koruyucu kullanmak önemlidir. Güneşe maruz kalmak, mevcut renk bozulmasını kötüleştirebilir ve yeni hiperpigmentasyon alanlarına neden olabilir. Bu nedenle, günlük cilt bakım rutininize geniş spektrumlu güneş koruyucu eklemek etkili bir önlem olabilir. “Avobenzone” veya “oksibenzon” gibi kimyasal blokerleri içermeyen ürünler tercih edilebilir.

Eğer kararmış bölgelerdeki sorunu çözemiyorsanız, uzman bir doktordan yardım almanız önemlidir. Cilt rengindeki değişikliklerin nedenlerini araştırmak ve reçete bazlı tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için dermatologa başvurmak faydalı olacaktır.

Ayrıca, dudak ve ağız çevresi kararmasına neden olan veya hiperpigmentasyona yol açabilen cilt bakım ürünleri konusunda da bir uzmana danışmanız önerilir. Uyguladığınız ürünlerin cilt sağlığınıza etkisi konusunda uzman görüşü almak, daha etkili bir tedavi planı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Cilt Bakım Sırası Nasıl Olmalı?

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx