Reklamlar
Cilt Bakımı

Yarpuz Yağı Ne İşe Yarar?

Yarpuz Yağı Cilde Faydaları

Reklamlar

Yarpuz yağı, nane ailesine ait olan yarpuz bitkisinden soğuk pres yöntemi ile elde edilir. Halk arasında pek çok şekilde şifa için kullanılan yarpuz yağı cilde de faydalıdır. Bu yazımızda yarpuz yağı nedir, yarpuz yağı fiyatı nedir, yarpuz yağı faydaları nelerdir, yarpuz yağı nasıl kullanılır ve yarpuz yağı ile hamile kalanlar yorumları nelerdir gibi soruları cevaplayacağız.

Yarpuz Yağı Nedir?
Yarpuz Yağı Nedir?

Yarpuz Yağı Nedir?

Her iki bitki de nane ailesinin üyeleridir ve her ikisi de pennyroyal olarak adlandırılır. H. pulegioides (Amerikan pennyroyal), kuzey ve doğu Amerika ve Kanada’nın çoğunda ormanda yetişirken, M. pulegium Avrupa’nın bazı bölgelerinde bulunur. Yarpuz yağı, sap uçlarında küçük, leylak çiçekleri olan çok yıllık, sürünen bir bitkidir. Yapraklar grimsi yeşildir ve diğer nane ailesi üyeleri gibi çok aromatiktir. Bu bitkiden elde edilen yarpuz yağı antiseptik ve analjezik özellikleri ile bilinir.

Yarpuz Yağı Fiyatı

Bu yağın fiyatı 80 liradır.

Reklamlar
Yarpuz Yağı Faydaları
Yarpuz Yağı Faydaları

Yarpuz Yağı Faydaları

Yarpuz yağı genel olarak acıyan yaraların iyileştirilmesi, nezle, soğuk algınlığı, hazımsızlık (dispepsi), yorgunluk, gaz (şişkinlik), safrakesesi rahatsızlığı, gut, böcek kovucu, karaciğer hastalığı, sivrisinek kovucu, ağrı, zatürre, karın ağrısı ve diğer rahatsızlıklar için kullanılır. Bu kullanımlar için yarpuz yağının etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Yarpuz yağı genel olarak mikropları öldürmek, böcekleri uzak tutmak ve cilt hastalıklarını tedavi etmek için cilde uygulanır. Ayrıca gut, zehirli ısırıklar ve ağız yaraları için topikal olarak kullanılır. Ayrıca pireleri öldürmek için kullanılır.

Antimikrobiyal ve Antibakteriyel Özellikleri Vardır

2019 yılında yayınlanan araştırma, pennyroyal esansiyel yağının güçlü antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu buldu. Yarpuz yağının antimikrobiyal ve antibakteriyel özellikleri, toksisitesinin sonucudur. İnsanlar için bu kadar ölümcül olan bu zehirli yağın mikroskobik canlılar (mikroplar) için eser miktarda bile (milyonda bir parça) ne kadar ölümcül olabileceğini hayal edebilirsiniz. Birkaç mililitre bile ölüme neden olabilir. Mikropları ve bakterileri öldürür ve bizi bunların neden olduğu enfeksiyonlardan korur. Ayrıca antifungal aktivite gösterir.

Anti-Romatizmal ve Anti-Artritik Etkileri Vardır

Bu yağın sinirler üzerindeki uyuşturucu etkisi olarak görülen depuratif özelliğinin yanı sıra kan dolaşımı üzerindeki samimi ve uyarıcı etkileri, onu anti-romatizmal ve anti-artritik tedavi olarak ideal bir kombinasyon haline getiriyor.

Reklamlar

Depuratif olması nedeniyle ürik asit gibi toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak romatizmanın arkasındaki en büyük nedeni ortadan kaldırır. Sinirler üzerindeki uyuşturma etkisi, romatizma ve artrit ağrılarına da dayanmaya yardımcı olur. Samimi veya ısıtan etkisi etkilenen bölgeyi ısıtır ve daha rahat bir his verir. Son olarak, kan dolaşımı üzerindeki uyarıcı etkisi, önemli organ sistemlerine kan akışını artırarak, etkilenen yerlere sıcaklık getirirken aynı zamanda romatizma ve artriti de tedavi eder.

Antiseptik Özellikleri Vardır

Yaralar ve iç organlar, özellikle idrar yolu, üretra, böbrekler ve rahim, mikropların neden olduğu enfeksiyon nedeniyle septik hale gelebilir. Yarpuz esansiyel yağının son derece zehirli doğası, sepsise neden olan mikropları veya bakterileri öldürdüğü için onu antiseptik yapar. Ancak bu yağ çok zehirli ve tahriş edici olduğundan çok hafif dozlarda kullanılmalıdır.

Depuratif Özellikleri Vardır
Depuratif Özellikleri Vardır

Depuratif Özellikleri Vardır

Bu yağın depuratif yani kan temizleyici olarak kullanılabileceğini söyleyen bazı raporlar var. Bu yağın bazı bileşenleri kandaki toksinleri nötralize etmeye yardımcı olabilir. Kan dolaşımını teşvik ettiği için taze oksijenin kanla düzgün bir şekilde karışmasına da yardımcı olur. Bu şekilde kanı temizleyebilir ve organları ve hücreleri uygun şekilde oksijenli tutabilir.

Bir hayvan araştırması, yarpuz esansiyel yağının hemoglobini, beyaz kan hücrelerini ve kırmızı kan hücrelerini arttırdığını, ancak diğer kan endeksleri üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını buldu. Beyaz kan hücrelerindeki artış, bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini gösterir. 

Böcek İlacı Olarak Kullanılır

Bu yağ insanlar ve diğer hayvanlar için zehirli olduğu için böcekler için de zehirlidir. Çok etkili bir böcek öldürücüdür ve fumigantlarda, spreylerde ve buharlaştırıcılarda kullanıldığında çok etkilidir. Böcekler de bu yağdan uzak durmaya çalışır. Bu yağ çok övülür ve bir böcek kovucu olarak tanınır. Farklı bitki esansiyel yağlarının akarisit etkilerini incelemek için yapılan bir deney, en etkilisinin pennyroyal türevi olduğunu buldu. 

Büzücü Olarak Kullanılır

Geleneksel olarak, bu yağ muhtemelen büzücü özelliklerinden dolayı sakız güçlendirici olarak kullanılır. Bu, diş etlerinin büzüşmesini ve dişlerdeki tutuşunu sıkılaştırmasını sağlar. Kas kasılmasını sağladığı, gevşek sarkan deriyi yukarı çektiği, yüzü yukarı kaldırdığı, saç köklerini güçlendirdiği ve kan damarlarını kasarak kanamayı durdurmaya yardımcı olduğu için büzücü etkisinin vücudun diğer bölgelerinde de hissedilir.

Canlandırıcı Tonik Olarak Kullanılır

Yarpuz esansiyel yağı, uyarıcı özelliğinden dolayı kan dolaşımını hızlandırır, bu da tüm vücudu ısıtır, böylece samimi davranır. Bu ısınma etkisi, genellikle ateşten kaynaklanan soğuk algınlığı hislerinden kurtulma sağlar.

Yarpuz Yağı Nasıl Kullanılır?
Yarpuz Yağı Nasıl Kullanılır?

Yarpuz Yağı Nasıl Kullanılır?

Yarpuz yağının herkesin kullanması olası güvenli̇ deği̇ldi̇r, ancak özellikle aşağıdaki koşullara sahip kişiler için güvenli değildir.

Yarpuz yağını ağızdan almak veya hamileyken veya emzirirken cildinize uygulamak olası güvenli̇ deği̇ldi̇r.  Çocuklara ve bebeklere ağızdan yarpuz yağı vermek kesinlikle güvenli değildir. 

Bu yağı bir taşıyıcı yağ ile seyrelterek cilt üzerinde kullanabilirsiniz.

Yarpuz Yağı ile Hamile Kalanlar

Bu yağ, hamile kadınlar için çok tehlikelidir. Bu yüzden kesinlikle kullanılmamalıdır.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz Kantaron Yağı Nasıl Yapılır Nasıl Kullanılır? Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir? adlı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Begonya Kadın Instagram hesabı: begonyakadin

Reklamlar

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x