Pratik Bilgiler

Beyaz Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır?

Reklamlar

Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır, beyaz çamaşırların daha beyaz olması için gerekli bir sorudur. Beyaz çamaşırları yıkamada en işlevsel ev aleti çamaşır makineleridir. Fakat birçok kişiye çamaşır makinesi kullanımı karışık gelmektedir. Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusundan önce çamaşır makinesi kullanımını bilmek gerekmektedir. İlk öncelik verilmesi gereken konu giysilerin türüne ve rengine göre ayrım yapmaktır. Çamaşırlarda ki metal parçalar çıkartılmalıdır. Son olarak çamaşırlarınızı makineye yerleştirmeli ve deterjan bölümünden uygun deterjanı eklemelisiniz.

Çamaşır makinelerinde yaşanan teknolojik gelişmeler ile birlikte pek çok çeşit çamaşır ve ürünü makinelerde yıkamak mümkün hale gelmiştir. Makinelerin çeşitliliği yıkama programların sayısının da artmasına neden olmuştur. Kullanıcıların hangi programı tercih edeceği kafa karışıklığına yol açmaktadır. Çamaşırlar yanlış program ile yıkandığında esneme, renk solması ve değişmesi gibi sorunları beraberinde getirmektedir.

Beyaz Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır? 2024 beyaz çamaşırlar

Çamaşır makineleri üzerinde beyaz çamaşırlar için genellikle iki program vardır. Bu programlar;

Reklamlar
  • Tül ve perde
  • Beyaz çamaşır

Tül ve perdeler hassas oldukları için beyaz çamaşırlar ile birlikte atılmamalıdır. Genellikle tül ve perdelerin de beyaz olması çamaşırlar ile birlikte yıkanabilir algısı yaratmaktadır. Bu hataya kesinlikle düşülmemelidir. Eğer makinenizde tül ve perdeler için ayrı bir program bulunmuyor ise yerine kullanacağınız programlar;

  • Hassas yıkama
  • Sentetik yıkama

Programlarıdır. Tül ve perdelerinizi bu programlarda yıkayacaksanız en uygun sıcaklık 30 derecedir.

Beyaz çamaşırlarda en çok tercih edilen program pamuklu yıkama programıdır. Çamaşırlarınız aşırı kirli ise yoğun pamuklu yıkama programını tercih edebilirsiniz. Bu programların yeterli olacağını sanmıyorsanız fazladan ön yıkama programını seçerek beyaz çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz. Yoğun pamuklu programı makineden makineye farklılık gösterse de genellikle 30-40-60 derecedir. Beyaz çamaşırlar için 40-60 derece ideal bir sıcaklıktır. Fakat iç çamaşırı gibi titizlik isteyen ürünlerde 60 ve yukarısı tercih edilmelidir. Bu tercih kumaş türü dikkate alınarak yapılmalıdır.

Çamaşır Yıkama
Çamaşır Yıkama

Beyaz havlular gün içerisinde sıklıkla kullandığımız çamaşırlardır. Bakteri oluşumuna müsait olmaları nedeni ile en dikkat edilmesi gereken çamaşır grubudur. El, yüz, ayak havlularının sık yıkanması hijyen ve sağlık açısından çok önemlidir. Havluların sık yıkanması yumuşaklığını yitirmesine ve su emme kapasitesinin önüne geçerek sertleşmesine neden olmaktadır. Yaşanan sertleşme ve yumuşaklık kaybı çeşitli cilt sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu durumda havlular programda yıkanmalı sorusunu akıllara getirmektedir. Öncelikle havlular yüksek sıcaklıklarda yıkanmamalıdırlar. Zaten sık yıkayacağınız için yüksek sıcaklık tercih etmemelisiniz. Bu durum havlunuzun yıpranma süresini kısaltır.

Reklamlar

Beyaz bornozlar da havlular gibi dikkatle yıkanmalıdır. Bornozlarda havlular gibi yüksek sıcaklıklarda yıkanmamalıdırlar. Diğer çamaşırlardan ayrı atılmalıdırlar. 30 derece sıcaklık bornoz ve havlular için yeterlidir. Yumuşatıcı kullanmanız ve makinede kurutmanız çamaşırlarınızı daha uzun kullanmanızı sağlar.

Beyaz çamaşırlar yıkaması en kolay çamaşırlardan biridir. Beyaz kıyafetler belli bir program ve belli bir derece altında yıkanır. Özellikle beyazlar kirleri daha fazla gösterdiği için genel olarak 60 derecede yıkamak büyük öneme sahiptir.

Çamaşırları Ayrıştırmak
Çamaşırları Ayrıştırmak

Çamaşır makinesini çalıştırmadan önce muhakkak çamaşırlarınız arasında ayrıştırmalar yapmanız gerekmektedir. Her kumaş türü aynı yıkama özelliğine sahip değildir ve bundan kaynaklı karışık olarak yıkanması bazı çamaşırlarda küçülme, renklerin karışması ya da daha farklı zararların oluşmasına sebep olabiliyor. Bu programların ısı dereceleri de kumaşların türlerine göre ayarlandığı için bilhassa ev hanımlarına büyük kolaylık sağlamaktadır.

Yıkama işlemi kumaşın türüne göre değişir demiştik. Eğer ipek bir kumaşa sahip değilseniz 50 – 60 derecede yıkanabilir olan beyaz kumaşlar için pamuklu, yünlü ya da sentetik programı seçebilirsiniz. Söz konusu ipek bir kumaş ve ya benzer bir kıyafet olduğu zaman 60 derecede yıkamak mümkün olmaz. Bu sebepten dolayı giysileri yıkamadan önce lütfen yıkama talimatını okumadan geçmeyiniz. Fakat genel itibari ile beyaz çamaşırları 60 derecede yıkamak tertemiz ve rengini koruyarak kullanma imkanı verir.

Pamuklu program daha yüksek sıcaklarda yıkama yapar. Bu programı tasarruf sağlamak amacıyla, pamuklu yıkanabilen çamaşırlarınızda daha uzun sürede çok iyi bir performansla yıkamak için kullanın.

Çamaşır makinesinde bulunan sentetik programı, sentetik yani daha naylonumsu olan kumaş türleri için kullanılan bir yıkama programıdır. Aynı şekilde makinede yıkanması istenmeyen hassas kumaşlar içinde kullanabilinecek bir programdır.

Beyaz Çamaşırlar Kaç Derecede Yıkanır
Beyaz Çamaşırlar Kaç Derecede Yıkanır

Beyaz Çamaşırlar Kaç Derecede Yıkanır

Beyazlar kaç derecede yıkanır sorusuna cevap verebilmek için çamaşırlarımızın etiketlerine dikkat etmemiz gerekmektedir. Etiket üzerinde kumaş türü ve derecesi yazmaktadır. Beyazlar için en az 60 derece genel sıcaklık olarak kabul edilir. Yoğun lekeli çamaşırı kumaş türü de uygunsa daha yüksek sıcaklıklarda yıkayabiliriz.

Beyaz Çamaşırlar Nasıl Yıkanır

Beyaz çamaşırlar asla renkliler ile bir arada yıkanmazlar. Kirli çamaşırların fazla olması beyaz ve renklilerin bir arada yıkanması hatasına neden olmaktadır. Bu hata renklilerin solmasına ve beyaz çamaşırların başka bir renk almasına yol açabilir. Bu tür olumsuzluklar yaşamak istemiyor iseniz ayrı yıkamanız gerekmektedir.

Beyaz Çamaşırlarda Lekeler Nasıl Çıkarılır
Beyaz Çamaşırlarda Lekeler Nasıl Çıkarılır

Beyaz Çamaşırlarda Lekeler Nasıl Çıkarılır

Beyaz çamaşırlarda bir leke meydana geldiğinde kısa sürede müdahale gerekmektedir. Aksi takdirde leke çamaşırın derinine ulaşabilir ve lekeyi çıkarmak zorlaşır. Yoğun bir leke ise spatula tarzı alet ile lekeyi kazımalısınız. Bu uygulamayı yaparken giysinin zarar görmemesine dikkat etmelisiniz. Çamaşırın üzerinde biriken tabakayı gidermeniz yeterlidir. Çamaşırınızda ki tabakayı giderdiğiniz zaman sıvı deterjanı lekeye döküp soğuk su altında bir süre bekletmelisiniz. Süre sonunda durulayıp çamaşıra uygun ayarladığınız programda yıkayabilirsiniz.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Diğer pratik bilgiler için sitemize göz atabilirsiniz. Şiş ile Karahindiba Nasıl Örülür? yazımızı da okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx