Şifalı Bitkiler

Karaciğeri Yeniliyor! Deve Dikeni Faydaları ve Zararları

Reklamlar

Deve dikeni faydaları arasında en önemlisi, bitkisel tedavi olarak karaciğerin iyiliği için kullanımıdır. Tüm karaciğer sorunlarında yağlanma, büyüme ve yetersizlik durumunda etkili bir bitkidir.

Deve dikeni nedir?

Devedikeni veya yabani enginar, Asteraceae familyasına ait bir bitki olan Cynara cardunculus altilis olarak bilimsel olarak bilinen bir sebze çeşididir.

Dik görünümlü, yeşil renkli ve açık veya beyazımsı gövdeli, boyu iki metreyi bulabilen, çiçekli dallı, sağlam ve çizgili, alternatif yapraklı ve bazı durumlarda dikenli çok yıllık otsu bir bitkidir.

Reklamlar

Çiçekler morumsu pembedir ve bitkinin üst kısmında büyür. Devedikeni birkaç çeşidi vardır: ekili deve dikeni ( C. cardunculus altilis ), yabani deve dikeni ( C. cardunculus sylvestris ), enginar ( C. cardunculus subsp. Scolymus ) çeşitleri en çok bilinenlerdir.

Akdeniz bölgelerine özgü, kuru ve kurak bölgelerde de yetiştirilen devedikeni, hem gıda ürünü olarak hemde bitkisel bir ilaç olarak kullanılmaktadır.

Diğer sebzelerden farklı olarak, devedikeni için don önemlidir, aslında dondan sonra bu sebzenin dokusu daha iyi ve daha yumuşak hale gelir. Tadı enginarın acısını andırır

İlginizi Çekebilir: Karanfilin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Reklamlar

Deve dikeni besin değeri

100 gram devedikeni yaklaşık 17 kalori sağlar. 100 gram başına devedikeni için besin değeri;

  • Su 94 g
  • Şeker 3.9 g
  • Protein 0.7 gr
  • Yağ 0.1 g
  • Karbonhidratlar 4 gr
  • Potasyum 400 mg
  • Sodyum 170 mg
  • Kalsiyum 70 mg
  • B2 Vitamini 0,004

Devedikeni, Asteraceae familyasının yabani bir bitkisidir ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmek için faydalıdır. Deve dikeni özelliklerini ve yan etkilerini öğrenelim.

Deve dikeni faydaları

Deve dikeni faydaları
Deve dikeni faydaları

Bitkisel tıbbın özünde ve bitki çaylarında yabani olarak kullanılan deve dikeni, vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olan silybin olarak bilinen bir madde sayesinde özellikle karaciğer için bir tonik olarak arındırıcı özellikleriyle bilinir.

Ayrıca lif açısından çok zengin olduğu için müshil etkisine sahiptir.Vücudun gençkalmasına yardımcı olan antioksidanlar, mineral tuzlar ve vitaminler içerir.

Bütünü ayrıca anti -kolesterol, sindirim ve yağ yakma özelliklerini verir.

Deve dikeni özellikleri

Deve dikeni, karaciğer hücreleri üzerinde koruyucu özelliklere sahiptir ve ayrıca acı tonik, kolinerjik, antioksidan, spazmolitik özellikleri ile bilinir. Deve dikeni özellikleri ve faydaları, esas olarak meyvelerde bulunan flavolignanlar (silibin, silidinin ve silisistin) ve flavonoidlerin varlığı ile olur.

Deve dikeni, karaciğer hücrelerini yenileyebildiği için, karaciğer yağlanması ve hepatit gibi geri dönüşümlü karaciğer hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir.

Devedikeni alkollü içeceklerin kötüye kullanılması, yağlı gıdaların fazla tüketilmesi, ilaç tedavileri gibi durumlarda karaciğeri korumak ve arındırmak için alternatif tıpta sıklıkla kullanılır.

Ek olarak, deve dikeni faydaları aşağıdadır;

  • Sindirim süreçlerini iyileştirir;
  • Kan basıncını düzenler;
  • Kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur.

Deve dikeni nasıl kullanılır?

Devedikeni, uzun sapı parçalara ayırarak ve kaburgaların hafif ve hassas kalbe kadar ipliksi kısmı çıkarılarak temizlenir. Yıkandıktan sonra hemen hazırlanmazsa, deve dikeni saplarını asitli suya koymanız gerekir, aksi takdirde kararırlar.

Devedikeni kaynarken dahi kararmaması için yarım limon suyu veya bir kaşık un ile suda haşlanması tavsiye edilir. İyi haşlanmış (pişirme çok uzun, iki ila 4 saat arası gereklidir), çeşitli şekillerde pişirilir.

Deve dikeni aşağıdaki şekillerde alınabilir;

  • Bitki çayı;
  • Kuru ekstrakt;
  • Deve dikeni kapsül.

Deve dikeni çayı, kurutulmuş ve parçalanmış meyvelerden hazırlanır, 15 dk kaynar suda bekletilir. Bir bardak kaynamış su için yaklaşık bir çay kaşığı deve dikeni kullanılır ve ana yemeklerden önce günde üç bardak kadar içilebilir.

Deve dikeni zararları

Devedikeni güvenli bir bitkidir, ancak alerji, hipertansiyon ve hormon replasman tedavisi veya oral kontraseptif alan kadınlarda kullanılması önerilmez.

Hamilelik sırasında deve dikeni tüketmeden önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Deve dikeni yan etkileri

Deve dikeninin yan etkileri arasında hassas kişilerde hafif bir müshil etkisi vardır. Bunun dışında güvenli bir bitki olarak kabul edilir ve herhangi bir yan etkisi yoktur.

Deve dikeni karaciğere faydaları

Deve dikeni karaciğere faydaları
Deve dikeni karaciğere faydaları

Deve dikeni güçlü bir hepatik dekonjestandır ve safranın atılımını destekler, idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür. Vücuda zararlı olan serbest radikallere bağlı araşidonik asidin salınımına etki ettiği için iltihabı hafifletme gücü gerçekten dikkat çekicidir. Devedikeni, olağanüstü bir hepatoprotektif madde olan silimarin içerir.

Bitki ayrıca karaciğerin bir başka doğrudan yardımcısı olan yabani enginar adıyla da bilinir. Aslında bitkisel tıpta genellikle enginarın yanı sıra diğer bileşenleri de bulabileceğiniz bitki çayları şeklinde kullanılması tavsiye edilir. Karahindiba ile birlikte kullanılırsa, daha fazla arındırıcı özelliklere sahiptir.

Deve dikeninin bu özellikleri, eski zamanlarda zaten biliniyordu. Bu bitki, vücudun derin temizliğe ihtiyaç duyduğu tüm durumlarda size yardımcı olur. Siroz veya hepatitten, uzun süreli ilaç alımından, aşırı alkol tüketiminden, heyecan verici maddelerden ve sigaranın vermiş olduğu zararları deve dikeni bitkisi ile önleyebilirsiniz.

Baş ağrısı ve mide bulantısı gibi karaciğer fonksiyonu ile ilgili tüm rahatsızlıklar üzerinde olumlu etkileri vardır. Karaciğer gözlerle bağlantılıdır ve sıklıkla iç organa etki ederek, duyu organlarımıza fayda sağlar.

Son olarak, ana arındırıcı organımız olan karaciğerin büyük bir müttefiki olmasının yanı sıra, deve dikeni, hormonal sistemlerini yeniden dengelenmesi gereken kadınlara ayrıca yardımcı olur.

Youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz;: https://www.youtube.com/c/begonyakadin/

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx