SağlıkBeslenme

Güçlü bir hafıza için ne yenmeli?

Reklamlar

Sağlığımız için tüketmeyi ihmal etmememiz gereken besinler vardır. Peki güçlü bir hafıza için ne yenmeli, neler tüketilmeli inceleyelim. Bazı hastalıklardan korunmak için uzak durmamız gereken etkenler de vardır. Mesela akciğer kanserinden korunmak için sigara içmemelidir, fazla alkol tüketmek karaciğere olumsuz sonuçlar verir. Suyu az içmek de böbreklerimize zarar verebilir. Vücudumuzu ve organlarımızı yöneten en önemli organımız beynimizi korumak ve sağlıklı çalışmasını sağlamak için neler tüketmeliyiz, birlikte ele alalım.

Güçlü bir hafıza için beyin dostu besinler

Bazı besinlerin hafızayı güçlendirme özelliği vardır. Hafızamız bazı faktörlerden kolayca etkilenmektedir. Bunlar stres, hava kirliliği, kötü beslenme gibi etkenlerdir. Güçlü bir hafıza ve sağlıklı bir beyin için antioksidan, vitamin ve mineral içeren gıdalar tüketmeliyiz.

Güçlü bir hafıza için ne yenmeli?
Güçlü bir hafıza için ne yenmeli?

Güçlü bir hafıza için ne yenmeli?

Dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Güçlü bir hafıza için tüketebileceğiniz besinlere göz atalım.

Reklamlar

Zerdeçal

Zerdeçalın etkili bir antioksidan kaynağı olduğunu duymuşsunuzdur. Çünkü zerdeçalın içinde kurkumin isminde bir madde vardır. Eski zamanlardan beri zerdeçal tedaviler için kullanılmaktadır. Ayrıca zerdeçalın beynin oksijenlenmesine, bilgiyi öğrenmenize de faydası vardır. Zerdeçaldaki kurkuminden tam olarak faydalanmak için yapmamız gereken zerdeçalı yağ içinde hafif sıcaklıkta bekletmektir. Bu özelliğinden dolayı sebze veya et yemeklerinizi bitkisel yağ ve zerdeçalla sote edebilirsiniz.

Yağlı tohumlar-Kuruyemişler

Güçlü bir hafıza için çok faydalı olan bir diğer yiyecek de yağlı tohumlardır. Ceviz, badem, fındık, keten tohumu, çörek otu ve chia tohumu gibi kuruyemiş ve tohumlar içinde sağlıklı yağ asitleri, antioksidan, vitamin ve mineraller barındırır. Ve aynı zamanda yüksek miktarda E vitamini de içerirler. E vitamininin antioksidan kapasitesi yüksek olduğu için hücre zarlarını serbest radikallerden koruyor ve zihnin aktif kalmasını sağlar. Beyin sağlığı için gerekli yüksek Omega-3 içeriği en fazla olan kuruyemiş cevizdir. Diğerlerinden bir adım öndedir. Diğer yağlı tohumları da günde 1 avuç içi kadar ve çiğ olarak tüketmenizde sayısız fayda vardır.

Yeşil yapraklı sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler A ve K vitaminleri açısından zengindir. Bunlar ıspanak, karalahana, pazı, brokoli, roka, dereotu, maydanoz gibi sebzelerdir. Ve bu sebzeler yüksek miktarda antioksidan içerdiği için beyin sağlığına karşı etkili olduğu gibi ikinci beyin olarak isimlendirilen bağırsakları da destekler. Yeşil yapraklı sebzeler C vitamini bakımından zengindir ve lif kaynağıdır. Bu özellikleri ile beyni hasarlara karşı korumaya da yardımcı olurlar. Günde 1 kase yeşil yapraklı besinlerden birini tükettiğinizde günlük C ve K vitamini ihtiyacınızın tamamına yakınını karşılayacaktır. Yeşil yapraklı sebzeleri çiğ ya da hafif pişirerek ya da buharda pişirmek de besin değerini arttırmaktadır.

Yaban mersini

Antioksidan bakımından zengin olan bir diğer besin de yaban mersinidir. Çileğe benzeyen meyvelerin büyük bir kısmı antioksidan özelliktedir ve beynin yaşlanmasına, nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayan oksidatif strese karşı savaşırlar. Bu besinlerden özellikle yaban mersininin içindeki antioksidanlardan dolayı beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini geliştirebileceği tespit edilmiştir. Ayrıca yaban mersini hafızayı iyileştirmeye ve kısa süreli hafıza kaybını geciktirmeye de yardımcı olmaktadır. Mevsiminde taze olarak tüketebileceğiniz gibi diğer zamanlarda da bu besinleri dondurulmuş ya da kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz.

Reklamlar

Kakao

Çikolata ve kakaonun mutluluk verdiği bilinmektedir. Çünkü içinde serotonin maddesi vardır. Bunun yanında kakaonun içinde beyni ve bilişsel işlevlerini destekleyici flavonoidler bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı beynin öğrenme ve hafıza işlevlerini güçlendirmesinin yanında kısa süreli belleği de güçlendirmeye katkı sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre yaş arttıkça beynin azalan fonksiyonlarını, zihin gerilemesini de yavaşlatmaktadır. Ancak bu özelliklerden faydalanmak için beyaz ve sütlü çikolatayı değil, yüzde 70 oranında kakao içeren bitter çikolatalardan faydalanılmalıdır. Kakao tozunun kendisini de tüketebilirsiniz.

Yağlı balıklar
Yağlı balıklar

Yağlı balıklar

Yağlı balıklar omega-3 bakımından zengindir. Omega-3 hafızayı geliştirmeye yardımcı olur, beyin gücünü arttırır. Omega-3 yağ asitleri sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyali ile beynin daha iyi ve hızlı şekilde iletişim kurmasını sağlamaktadır. Bunun yanında zihinsel konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olur. Omega-3 bakımından zengin beslenmek için yüzey balıklarının haftada 2-3 kere tüketilmesi çok önemlidir. Ayrıca yüksek ısıda kızartmadan balık tüketilmelidir. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) balık tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda ise Omega 3 takviyesi alınmasını öneriyor.

Kemik suyu

Kemik suyu doğru yöntemler ile hazırlanırsa bağışıklık sistemini ve beyin sağlığını destekler. Çünkü kolajen ve hyalüronik asit içerir. Bu sayede oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca prolin ve grisin amino asitleri içerdiği için de beynin ve bağ dokunun iyileştirilmesine yardım eder. Kemik suyunu ilikli kemikleri kısık ateşte 12 saat kaynatarak elde edebilirsiniz. Yemeklerinize ve çorbalarınıza ekleyerek şifa bulabilirsiniz. Kemik suyunu buzdolabında 1 hafta kadar saklayabilirsiniz. Buzlukta ise 3 ay kadar saklayabilirsiniz.

Yumurta sarısı

Yumurtanın çok sayıda faydası vardır. Harika bir protein kaynağı olan yumurta beyin sağlığımız için de çok etkilidir. Yumurta sarısı, beyin fonksiyonlarının gelişmesine katkı sağlar. Ruh halinin düzelmesine yardımcı olur. Yumurta B grubu vitaminleri, folik asit ve kolin içerir. Kolin, mutlulukla ilgili hormon üreten bir kimyasal olan betaine parçalanması özelliğiyle de öne çıkmaktadır.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx