Şifalı Bitkiler

Işgın Otu Nedir? Işgın Otunun Faydaları Nelerdir?

Reklamlar

Çok duyulmayan ışgın otu nedir faydaları nelerdir birlikte ele alalım. Işgın otunun bilimsel olarak ismi “Reun Ribes”dir. Birçok ismi vardır. Bunlar; ışkın, uçkun, rebez, ohçun isimleridir. Hatta Anadolu’da yayla muzu olarak bilinmektedir. Bunun nedeni de ışkın bitkisinin muz gibi soyularak yenmesinden ileri gelmektedir. Işgın otu kuzukulağı familyasına ait bir bitkidir. Ve ekşimsi mayhoş bir tadı vardır. Bu nedenle meyve gibi de tüketilir. Tat olarak kiviye benzemektedir. Ülkemizde yetişen ilk yabani ravent türüdür.

Işgın otunun sarı ve beyaz çiçekleri vardır, yaprakları da fil kulağını andırır. Üç köşesi vardır ve meyveleri kırmızıya benzeyen kahverengidir ve yapraklarının zehirli olduğu söylenmektedir. Bu ndenle yaprakları tüketilmez, gövdesi ile kökü tüketilir. Işgın otu bitkisinin çiçekleri güzel kokarlar. Çok bilinmediği için ışgın otu çiçekleri evlerimizde yer alamasa da ışgın otu aslında içinde barındırdığı olağanüstü faydaları ile tam bir şifa kaynağıdır.

Çok bilinmediği için ışgın otu daha çok tanınmalı ve tüketilmeli, çünkü kanser ilk sırada olmak üzere çok sayıda rahatsızlığa iyi gelen doğal bir ilaçtır.

Reklamlar

Işgın otunda bazı kırmızı sebzelerde de olan polifenol isimli madde vardır. Bu özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Ancak polifenol maddesi ışkın otunun pişirilmesi ile ortaya çıkar, dolayısıyla bu otun kaynatıldıktan sonra tüketilmesi önerilir. Işgın otunun bir diğer özelliği de hücre yenileyici olmasıdır. Bu nedenle ışkın otu kanser hastaları için umut kaynağı haline gelmiştir. Işgın otu üzerinde hala araştırmalar devam etmektedir fakat; bitkinin kanserli hücrelerin gelişimini durduğu sonucuna Amerika ve İngiltere’de yapılan deneyler ile varılmıştır. Işgın otunun bu şekilde mucizevi faydaları olduğu için tıp alanında da önemli bir yere sahiptir. Işkın otu kanser tedavisi ilaçlarının içeriğinde kullanılması gereken maddeler arasındaki yerini almıştır. Işkın otu özellikle lösemi ile mücadelede etkili olarak kullanılmaktadır.

Işgın Otu Nedir
Işgın Otu Nedir

Işgın Otu Nedir, Işgın Otunun Faydaları Nelerdir?            

  • Kansere iyi gelir. Hücre yenileyici özelliği vardır.
  • A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olan bitki hayati tehlikenin ihtimaller dahilinde olduğu pek çok hastalığa iyi gelir.
  • Işgın otunun iştah açıcı bir özelliği vardır. Bu nedenle kilo alamayan kişiler tüketebilir.
  • Bağışıklık sistemimizi güçlendirir, vücudumuzun daha güçlü olmasını sağlar bu özellikleri ile ışgın otu çok faydalıdır.
  • Yüksek ateş sırasında tüketilmesi havale geçirmeyi önler. Sarılık hastalığına yakalanma ihtimalini de düşürür.
  • Işgın otunun kökü kaynatılıp suyu içilirse tansiyon ve şeker rahatsızlıklarının normal seviyede kalmasını sağlar.
  • Mide ve bağırsakları düzenler. Yani sindirimi düzenleyerek midenin rahatlamasına yardımcı olur, bulantı gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar.
  • Işgın otunun afrodizyak özelliği vardır.
  • Cilt yenileyici ve kırışıklık giderici özelliği olan ışgın otu etkili bir yaşlanma karşıtı ürünü olarak kullanılabilir.
  • Işgın otunun etki ettiği mekanizmalardan birisi de asetilkolin mekanizmasıdır. Buna bağlı olarak olarak Alzheimer hastalığı için önleyici kabul edilir.

Işgın Otu Ne Zaman Çıkar?

Işgın otu ülkemizde çoğu yerde yetişmektedir. Ancak en çok Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir. Çünkü ışgın otu bitkisi yüksekliği 1000 metre ile 4000 metreyi bulan yüksek dağlık alanlarda yetişir. Karların erimesi ile yüksek yaylalarda yetişir. Köylüler tarafından toplanarak şehirlere getirilir.

Işgın otunun tohumu toprağa bırakıldıktan sonra baharda mayıs ayı gibi yeşermeye başlar. Haziran ayının başlarında da büyümeye devam eder ve sonrasında toplanır. Boyu yaklaşık 50 cm’ye kadar çıkabilir. Ülkemizde en çok üretildiği iller Erzurum ve Van çevresidir.

Işgın Otu Nerede Satılır?
Işgın Otu Nerede Satılır?

Işgın Otu Nerede Satılır?

Şifa kaynağı ışgın otunu nereden alabilirim diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Işgın otunu bulmak kolay değildir. Mesela özellikle batı bölgelerindeki pazarlarda bulunmamaktadır.

Reklamlar

Işgın otu bahar aylarında özellikle Van pazarlarında rahatlıkla bulunabilir. Çocuklar bu bitkiyi severek tüketmektedir.

İstanbul’da, batı bölgelerinde ışgın otunu bazı marketlerde ve aktarlarda bulabilirsiniz. Bu nedenle ışgın otu alacağınızda tanıdığınız güvendiğiniz aktar dükkanı varsa istediğiniz kadar alabilirsiniz. Kuru ve serin bir yerde uzun süre saklayabilirsiniz. Ayrıca ürüne yine bazı büyük marketlerde paketli olarak da ulaşabilirsiniz. İnternet üzerinden güvenilir adreslerden de bitkiyi sipariş verebilirsiniz.

Işgın Otu Fiyatı Nedir?

Işgın otu ülkemizde çok bilinen çok tüketilen bir bitki değildir. En çok İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde bilinmekte ve tüketilmektedir. Işgın otunun özellikle bazı daha yüksek fiyatlara satılır. Bazı ışgın otu çeşitleri Avrupa’da 30 Euro’ya kadar alıcı bulur. Ülkemizde ise kilo başına ortalama satış fiyatı 10 – 20 TL arasında değişmektedir.

Işgın Otu Nasıl Kullanılır?

Işgın otunun daha çok taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Çiğ olarak da yenebilir. Ayrıca kaynatıp suyunu da içebilirsiniz. Işgın otunun kurusunu alıp yoğurt ile karıştırarak etkili bir krem elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz ışgın otunu kremini cildinizin üst kısmına sürerek sivilce, cilt lekeleri gibi problemlerin giderilmesini sağlayabilirsiniz.

Işgın otunu özellikle gebelik döneminde oluşan lekelerin yok edilmesi için kullanabilirsiniz. Yoğurt ile karıştırıp krem haline getirdiğiniz ışgın otu ile lekelerinizden kurtulabilirsiniz. Ayrıca ışgın otunun kabuklarının iç tarafını da leke oluşan bölgelere sürülmesi ile de kullanılması mümkündür.

Işgın otunun özelliklerinden birisi de tıbbi ilaç yapımında da kullanılmasıdır.

Işgın Otu Nasıl Yenir?
Işgın Otu Nasıl Yenir?

Işgın Otu Nasıl Yenir?

Ülkemizde ışgın otu en çok Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu nedenle en çok burada tüketilmektedir. Işgın otu yani ışkın otu ışkın yumurta ve ışkın kapuska gibi çeşitli zeytinyağlı yemekler yapıldığı gibi reçel olarak da yenmektedir. Ot yemeklerinin içine eklendiğinde de güzel bir tat verir. Meyve olarak da tüketilebilir. Işgın otunun tadı kiviye benzemektedir.

Işkın otu ile domates, pirinç, soğan ve zeytinyağı eklenerek hazırlanan ışkın kavurma gibi bazı yemekler yapılır. Hatta bazı büyükşehirlerde restoranlarda sebze yemeği olarak müşterilere sunulmaktadır.

İsterseniz ışgın otunu daha çok tüketebilirsiniz, mutfağınızda daha çok yer alabilir. Işgın otunu birçok şekilde tüketebilirsiniz. Mesela kahvaltıda ışgın otu ile omlet yapabilirsiniz. Işgınlı omlet ile gün boyunca kendinizi daha sağlıklı ve zinde hissedebilirsiniz. Bunun yanında ışgın otu ile çorba da yapabilirsiniz. Hatta şurup olarak da tüketebilirsiniz.

Işgın otu ile sağlık dolu bir çay hazırlamak istiyorsanız, ışgın otu çayı nasıl hazırlanır sorusunun cevabı için okumaya devam edin. Işgın otu çayı hazırlamak için 100 gram kadar temizlenip ayıklanmış ışkın otu kökünü iki bardak suyun içine bırakın ve 12 saat süreyle bekletin. Eğer tatlı olarak içmek isterseniz içine biraz şeker atıp kaynatın. Kaynadıktan sonra biraz ılınınca cam şişelere doldurun ve buzdolabınıza atın. Sonrasında uzun süre tüketebilirsiniz. Günlük olarak tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Tadının mayhoş olduğunu da unutmayın. Çoğu kişide yan etkisi olmayan bu sağlık dolu çayı afiyetle içebilirsiniz.

Işgın otunun üzerindeki çiçekler içecek yapımında kullanılır. Işgın otunun beyaz ve güzel kokulu çiçekleri vardır ve alkollü alkolsüz içecekler için iyi bir seçimdir. İngiliz mutfağında da ışgın otu birçok tatlı çeşidinin içinde güvenle kullanılır. Işgın otu ile yapabileceğiniz tatlılardan bazıları ise dondurma, turta gibi tatlılardır. Işgın otunun mayhoş bir tadı olduğu için mayhoş bir tadın yakıştığı bütün tatlılarda ışgın otunu kullanabilirsiniz. Işgın otu tüketerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

İlginizi çekebilir: Ekinezya Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx