ÇiçeklerHobi

Leylak Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır? Leylak Çiçeğinin Anlamı ve Özellikleri

Evde Leylak Yetişir Mi? Leylak Nasıl Yetiştirilir?

Reklamlar

Mis gibi kokusu ve salkım salkım çiçekleri ile baharın müjdecisi olan ve kış mevsiminin hüznünü dağıtan leylak, bugünkü konu misafirimiz. Bahar aylarının gelmesi ile birlikte bahçelerde, parklarda ve balkonlarda yerini alan leylak çiçekleri her ne kadar mevsimlik bir çiçek olduğu için kısa ömürlü olsa dahi unutulmaz kokusu bir diğer yıla kadar zihinlerden silinmiyor. Zeytingiller familyasına ait olan bu bitkinin anavatanı Balkanlar ve Trakya olunca, ülkemizin her köşesinde leylak ağaçlarına rastlamak zor olmuyor. Uzun yıllık bir bitki olan leylak hemen hemen her iklim koşuluna dayanıklı olması nedeniyle tüm dünyaya yayılmıştır. 100’e yakın türü bulunan ve mor, pembe, lila ve nadiren de olsa beyaz renkleriyle karşımıza çıkan leylak bakımı da bir hayli kolay.

LEYLAK ÇİÇEĞİ BAKIMI VE ÇOĞALTILMASI

Leylak sahip olduğu güzel kokusu nedeniyle kozmetik ve parfümeri sektörünün olmazsa olmaz unsurlarından biri. Bahar aylarında esen rüzgarla birlikte eşsiz kokusunu hissettiğiniz bu bitkiyi sizde yetiştirmek isteyebilirsiniz. Bahçesinde veya balkonunda leylak yetiştirmeyi düşünen takipçilerimizin merak ettiği; leylak nasıl yetiştirilir, leylak ne zaman ve nasıl dikilir, evde leylak yetişir mi, leylak çiçeğinin anlamı nedir ve leylak çiçeğinin özelliklerini derleyip bir araya getirdik. Çiçek yetiştirmeye meraklı olan kişiler için çok yararlı olacağını umduğum, leylak çiçeği ile ilgili her şeyi bulabileceğiniz yazımızı kaydedip paylaşarak, sevdiklerinizin de haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Leylak çiçeğinin özellikleri nelerdir?
Leylak çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Leylak çiçeğinin özellikleri nelerdir?

  • Büyüleyici kokusuyla insanları kendine aşık eden leylağın en önemli özelliği mevsimlik bir bitki olmasıdır ve sadece ilkbahar aylarında çiçek açmasıdır.
  • Çiçekleri üzüm salkımını andıran leylak mor, pembe, kırmızı, eflatun ve nadiren beyaz renkli olur.
  • Leylak kuru toprakları sevmez bu nedenle sürekli nemli toprağa ihtiyacı vardır.
  • Kış mevsimine doğru havanın soğumasıyla yapraklarını döker.
  • Leylak bitkisinin boyu 3 ila 4 metreye kadar uzayabilir.
  • Bulunduğu ortama hemen uyum sağlaması nedeniyle dünyanın birçok bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir.

Leylak nasıl yetiştirilir? Leylak bakımı nasıl olmalıdır?

Leylak nasıl yetiştirilir, leylak bakımı nasıl yapılır başlıklı yazımızda buluştuğumuza göre sizde leylak yetiştirmeyi düşünüyorsunuz. Öncelikle şunu belirtmeliyim leylak bakımı oldukça kolay olan ve kaprissiz bir bitkidir. Yer ve toprak fazla ayırt etmeyen leylak için kireçli ve suyun süzülmesine izin veren toprak cinsi ilk tercihiniz olmalıdır. Bunu dikkate alarak dikeceğiniz leylak çok daha çabuk büyüme gösterir ve çiçekleri de bu oranda fazla olur.

Reklamlar

Susuz kalmayı pek sevmeyen leylağın yaz aylarında her gün, soğuk aylarda ise haftada bir sulanması yeterli oluyor. Şayet leylağı bahçenize dikmeyi düşünüyorsanız, güneş ışığı alan bir tarafı tercih etmelisiniz. Gölgelik alanda da rahatça yaşamasına ve çiçek vermesine rağmen, güneş ışığı leylağı coşturup daha fazla sayıda çiçek ve dolayısıyla daha fazla koku vermesini sağlayacaktır.

Yetiştirilmesi gayet basit olan leylak bakımı ile ilgili göz ardı etmemeniz gereken nokta ise, mutlaka bitkinin düzenli aralıklarla budamasının yapılmasıdır. Düzenli budama yapılmayan leylaklar bir süre sonra çiçek vermeyi bırakıyor ve bu durumun önüne geçebilmenizin ilk yolu solan çiçeklerini ve kurumaya başlayan dalları kesmenizdir. Şimdilik leylak bakımı ile ilgili bu ön bilgileri vermemiz sanırım yeterli olacak çünkü yazının ilerleyen bölümlerinde leylak budama işlemi ve leylağın nasıl çoğaltılacağından ayrıntılı olarak söz edeceğiz.

Leylak evde yetiştirilebilir mi?
Leylak evde yetiştirilebilir mi?

Leylak evde yetiştirilebilir mi? Evde leylak yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

Kokusundan ve iç açıcı güzelliğinden mahrum kalmak istemediğiniz leylak evde kolaylıkla yetiştirilebilir. Leylak saksıda yetişir mi, evde leylak bakımı nasıl yapılır gibi soruların sizi umutsuzluğa sürüklemesine izin vermeyin. Zira leylak bulunduğu ortama çok çabuk ayak uydurabilen nadir bitkilerden biridir ve gerekli şartlar oluşturulduğunda evinizin içinde kendi botanik bahçenizi oluşturmanız için hiçbir engel yok.

Evinizde leylak yetiştirmek için öncelikle derin ve geniş bir saksı satın almalı ve bol kireç barındıran toprak temin etmelisiniz. İster fide halinde, ister de tohum olarak alıp çimlendirdiğiniz leylağı saksıya yerleştirdiğinizde dikkat etmeniz gereken, saksıyı ağzına adar toprakla doldurarak bitkiyi boğmamanızdır. Leylak saksısını direkt güneş ışığı altında bırakmadan fakat çok ta soğuk olmayan bir yerde muhafaza edip, her gün aynı saatte suyunu vermeyi unutmamanız gerekir. Su miktarını kış aylarında azaltabilirsiniz ancak yaz mevsiminde leylak çiçeğini asla susuz bırakmayın. Aynı zamanda tıpkı bahçede yetişen leylaklar gibi evde saksıda yetişen leylağında budamasını ihmal etmemeli ve çiçekleri soldukça keserek budamalısınız.

Reklamlar

Leylak ne zaman dikilir?

Mevsimlik olarak sadece birkaç ay çiçek açan ve havanın soğumasıyla birlikte yapraklarını da döken leylak için en uygun dikim zamanı sonbahar ve kış mevsimidir. Çelik yöntemi ile dikilecek olan leylak kış mevsiminde dikilebilir. Fakat tohumla çoğaltılıp dikeceğiniz leylak için eylül ayında çiçekten tohum alarak çimlenmesini sağlamalı ve yine sonbahar sonu ve kış aylarının başlangıcında dikebilirsiniz.

Leylak nasıl budanır?
Leylak nasıl budanır?

Leylak nasıl budanır? Leylak ne zaman budanmalı?

Diğer pek çok çiçekli bitkide olduğu gibi leylak içinde budama çok önemlidir. Doğru zamanda ve doğru şekilde gerçekleştirilen budama işlemi leylağın çok daha sağlıklı olmasını ve bir dahaki baharda çok daha fazla çiçek vermesini sağlar. Leylak ne zaman budanır? Leylağı budamak için en uygun zaman, çiçeklerini dökmeye başladığı zaman olan haziran ayıdır. Leylak çiçeklerini tamamen döker dökmez çiçeğin tam altından keserek budama işlemini yapabilirsiniz.

Leylak budanırken tam çiçeğin bitiği noktadan kesmelisiniz, yanlışlıkla bitkinin sürgün ve ince dallarını kesmeniz durumunda bir dahaki seneye çiçek vermesine engel olabilirsiniz.

Leylak nasıl çoğaltılır?

Zor bir bitki türü olmayan leylağı çoğaltmak bir hayli kolaydır ve bunun için tohumdan çoğaltma, çelik ile çoğaltma ve sürgün ayırma gibi birkaç farklı yol izleyebilirsiniz. Tohumdan leylak çoğaltma için bir başka leylak ağacının çiçeklerinden tokum alarak ıslak pamuğun içinde çimlenmesini sağlayabilirsiniz. Çimlenen tohumu kış aylarında toprağa ekebilir ve yeni bir leylağa sahip olabilirsiniz.

Bir başka leylak çoğaltma yöntemi ise çelik ile çoğaltma tekniğidir. Yine kış aylarında çelik çoğaltma ile leylak dikebiliyorsunuz. Genellikle köklerinden sürgün veren leylaklar için en bilinen çoğaltma yöntemi sürgün ile çoğaltmadır. Leylak bitkisinin köklerinden alacağınız sürgün ile yeni bir leylak dikebilirsiniz. Bunların dışında, çiçekçi veya fidecilerden hazır fide alarak ya da daldırma tekniğini kullanabiliyorsunuz.

Leylak ne zaman çiçek açar?
Leylak ne zaman çiçek açar?

Leylak ne zaman çiçek açar?

Güzel kokusuyla yanından geçen kişileri mest eden leylak bitkisi ilkbahar mevsiminin geldiğini müjdelercesine Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklerini gösterir.

Leylak çiçeğinin anlamı nedir?

Her çiçeğin kendince bir dili, karşı tarafa iletmek istediği duygular bulunuyor. Bazen karşımızdaki kişiye karşı olan duygularımızı dile getirmek, bazen de hüzün veya mutluluk gibi yoğun hisleri ifade etmek için çiçeklerin dilinden yararlanıyoruz. Leylak çiçeğinin başlı başına en önemli mesajı güven duygusudur. Leylakta en derin duyguların ifadesinde kendine bazı anlamlar yüklenmiş, kısaca leylak renklerine göre verilen anlamlara göz atalım.

Beyaz leylak çiçeğiBeyaz renkli leylak çok sık görülmediği için olsa gerek saf sevginin ve sonsuz güvenin sembolü olarak biliniyor.
Mor leylak çiçeğiKişinin hayatında yaşadığı ilk aşkı temsil ediyor.
Pembe leylak çiçeğiSevgilinin aynı zamanda en iyi dost olduğunu gösteren bir semboldür.
Leylak çiçeğinin anlamı

Leylak çiçeği bakımı, mor leylak çiçeği, leylak çiçeği anlamı ve leylak çiçeğinin özellikleri hakkında yazdığımız yazının faydalı olduğunu umuyoruz. Bunun yanı sıra, ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz Karanfil Bakımında Nelere Dikkat Etmek Gerekir? adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Begonya Instagram: Begonya Kadın

Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx