Çiçekler

Mine Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Birden çok hikayelere konu olmuş Mine çiçeğinin namını duymayan yoktur. Mine çiçeğinin bakımı oldukça kolay olmasının yanı sıra, kokusuyla ve güzel görüntüsüyle de herkesi etkilemeyi ve birçoğumuzun evinde yer edinmeyi başarmıştır. Ayrıca renklerini değiştirmesiyle dikkatleri üzerine çekmekte ve içinde barındırdığı nektar hakkında da bizlere mesajlar vermektedir. Gelin hep beraber vermek istediği mesajı, Mine çiçeğinin bakımı, özellikleri ve Mine çiçeğinin hikayelerini ele alalım.

Mine Çiçeğinin Anlamı

Mine çiçeğinin anlamı hikayelerinden de baz alacak olursak birçok anlamı vardır. Rivayete göre Mine çiçeğinin büyü gücü olduğunu, etkisinin oldukça güçlü olduğuna inanılır. Sel felaketlerine karşı da bir önlem olarak düşünüldüğü için bu rivayete inanalar sel oluşabilecek bölgelere ekimi fazlalaştırmışlardır. Mine çiçeğinin anlamı yine bir başka hikayeye göre sevgi çiçeği olarak bilinmektedir. Yani eğer birini çok seviyorsanız ve ona çiçek alarak sevginizi belli etmenin en güzel karşılığıdır Mine çiçeği.

Mine Çiçeğinin Bakımı
Mine Çiçeğinin Bakımı

Mine Çiçeğinin Bakımı

  • Mine çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Sıcak aylarda da soğuk aylarda da yaşayabilen Mine çiçeğinin her türlü koşula adaptasyon süreci oldukça hızlıdır. Tabi çok soğuk kesimler de özellikle de don olaylarının görüldüğü yerlerde canlılığını koruyamazlar.
  • Mine çiçeğinin bakımını yaparken dikkat etmemiz gereken birkaç püf noktası vardır. Çok fazla su sevmez, hatta çok su alımı çiçeğin solmasına, köklerin çürümesine sebep olur. Ama bu sulama yeni ekilen Mine çiçeği için geçerli değildir. Büyüyene kadar susuz bırakılmamalıdır ki gelişimini gerçekleştirsin. Çok sıcak zamanlarda ise günde 2-3 kez azar azar çiçeğin ve toprağın yanmaması adına sulama gerçekleştirebilirsiniz.
  • Hemen hemen her iklimde ve sıcaklıkta yetişen Mine çiçeği aşırı soğuklarda canlılığını pek koruyamamaktadır. Tabi çeşitlerine göre de sıcaklık dereceleri değişebilir. Ama en genelinde ortalama 20 derecede gelişimlerini verimli bir şekilde gerçekleştirirler. Eğer evininizde saksıda besleyecekseniz güneş gören bir yere koymanız önerilir. Çünkü uzun süre güneş almayan Mine çiçeğinin yapraklarında küf oluşabilir.
  • Toprak seçiminde mineralli toprak seçmek çiçeklerinin verimli olmasında etki gösterecektir. Ayrıca bahar zamanında toprağının gübrelenmesi de gelişimi açısından önemlidir.
Mine Çiçeğinin Özellikleri
Mine Çiçeğinin Özellikleri

Mine Çiçeğinin Özellikleri

  • Minegiller Verbenaceae ailesinin bir üyesi olan Mine çiçeğinin anavatanı Güney Amerika’dır.
  • Mine çiçeğinin özellikleri arasında güzel görüntülü çiçeği ile kokusu dikkat çekmektedir. Yaprakları karşılıklı olarak durmakta ve oymalı bir şekildedir. Dokusu da kadifemsi bir yapıya sahiptir. Mavi, mor renklerini çoğunlukla görsek de beyaz ve pembe gibi farklı renklerde de karşımıza çıkmaktadır.
  • Hem bahçe de hem de saksıda kolaylıkla yetiştirilebilir. Dayanıklı bir bitkidir. Mine çiçeğinin bakımı yapıldığı takdirde 60 ile 100 cm arasında boy atabilir.
  • Mine çiçeğinin bakımı ne kadar kolay da olsa dayanıklı bir bitki de olsa Mine çiçeği kesinlikle nemli ne küflü alanlardan uzak tutulması gerekmektedir. Çünkü küf Mine çiçeğinin en büyük düşmanıdır.
  • Üzüme benzeyen, 2 – 3 mm çapında meyveleri olan bir bitkidir. Olgunlaşmamış hali yeşil renginde gözükür fakat olgunlaştıkça meyvelerinin rengi gri – mavi renklerine dönüşür.
  • Küçük çiçeklerden oluşan şemsiye şekilde çiçeklere sahiptir Mine çiçeği.  Ayrıca yaşlandıkça da renk değiştirmektedir bu çiçekler.
Mine Çiçeği Nasıl Ekilir?
Mine Çiçeği Nasıl Ekilir?

Mine Çiçeği Nasıl Ekilir?

Mine çiçeğinin ekimi kolaydır. Tabi önemli olan çimlenip büyüyene kadar ki olan bakımını sağlıklı bir şekilde yürütebilmektir. Mine çiçeğinin ekim zamanı Mart ayında başlar. En geç temmuz ayında da çiçek açmaya başlar. Toprağın çok derinine ekmeyiniz yoksa tohum havasız kalacağı için çimlenemez. Ortalama 1 cm derinine ekin ve toprağı susuz bırakmayın. Mine çiçeğinin bakımını yaparken azar azar ve sık sulama gerçekleştirin.

Reklamlar

Mine Çiçeği Budama

Mine çiçeğinin budanması çalı türü olduğu için canlılık katacaktır. Ayrıca oluşabilecek hastalıkları önlemiş olacaksınızdır budama işlemi yaparak. Budama yaparak daha düzgün ve biçimli bir dağılım gerçekleşecektir. Bu işlem bahar aylarının ya başında ya da sonunda yapılmalıdır.

Mine Çiçeği Çoğaltma

Mine çiçeğinin bakımında çoğaltmak birçok çiçek severlerin merak ettiği bir konu. Çiçek evresini tamamlayan Mine çiçeği tohumlarını çevresine dökmeye başlayacaktır. Bu tohumları alıp başka bir saksıya ekerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tabi bunun için tohumlarını kurutmak gerekir. Kuruyan tohumlar toprağa ortalama 1 cm derinliğe gömülür. Çimlenene kadar toprak kuru bırakılmamalıdır ve azar azar sulama yapılmalıdır.

Mine Çiçeğinin Hikayesi
Mine Çiçeğinin Hikayesi

Mine Çiçeğinin Hikayesi

Mine çiçeğinin yıllardır dilden dile dolaşan hikayesi vardır. Bir efsaneye göre Tuna Nehri kıyısında bir şövalye ve sevgilisi yürüyüşe çıkarlar. Bu esnada nehrin kıyısında suya kapılmamak için tutunmaya çalışan bir çiçek görürler. Bunu gören şövalyenin sevgilisi çiçeği kurtarmasını ister. Şövalye sevgilisinin isteği üzerine çiçeği kurtarmak için eğilir fakat nehrin azgın sularına kapılır gider. Şövalye nehrin azgın sularına kapılmadan önce çiçeği koparıp sevgilisine doğru atar. Çiçeği sevgilisine doğru atarken de “vergissmeinnicht” diye bağırır. Unutma beni anlamı gelmektedir bu söz. Kadın sevgilisinden kalan bu çiçeği eker ve büyümesi için elinden gelen her şeyi yapar. Bu hikâyeye göre de halk arasında unutma beni çiçeği olarak da bilinmektedir.

Bir başka ve bilindik bir hikâyeye göre de 70 yaşındaki yaşlı kadının eşine boşanma davası açarak ortaya çıkmıştır. Boşanma davasında hâkim bunca yıl sonra neden boşanmak istiyorsun diye bir soru sorar ve asıl hikâye kadının verdiği cevapla başlar.

Reklamlar

Eşinin kendisine bir çiçek hediye etmesiyle ve bu çiçeğe de çok iyi bakım yapması gerektiğini söylemesiyle olay başlamaktadır. Kadın uykusunu bile bölüp Mine çiçeğini sulayıp bakımını yapmaya çalışmış. Bu sırada kocasının ilgisizliği giderek kadının gözüne batmaya başlamıştır. Ağrılarından haberdar olmasına rağmen bakımı güç olan bir çiçek hediye ettiğini ama bir gece olsun yardım için kalkmadığını söyleyen eşinin bu ilgisizliğine karşı hâkim de Mine çiçeğinin bu kadar bakıma ihtiyaç olmadığını bildiğinden adama neden böyle bir şey yaptığını sorar.

Adam eşinin kemik hastası olduğunu ve egzersiz yapması gerektiğini söyler. Tabi yapmadığı için ve çiçekleri çok sevdiği için ona böyle bir düzen kurdum. Evet Mine çiçeği çok su sevmez hatta çok su alınca ölür bu yüzden her gece eşim suladıktan sonra onun arkasından toprağın fazla suyunu süzer çiçeğin ölmemesi için ve eşimi kontrol etmek için bu düzene böyle ayak uydururdum. Çünkü eşimi çok seviyorum diyerek eklemiş hâkim beye. Kadın bu durumu eşinin ağzından dinleyince sevildiğini hisseder ve aslında durumun düşündüğü gibi olmadığını anlar ve boşanmaktan vazgeçer. Bu hikâyeye nazaran da Mine çiçeği sevgi çiçeği olarak bilinmektedir.

Mine Çiçeğinin Faydaları
Mine Çiçeğinin Faydaları

Mine Çiçeğinin Faydaları

  • Mine çiçeğinin faydaları say say bitmemektedir. Kaynatılarak gargara olarak kullanılabilen bu çiçeğin ağızda oluşabilecek enfeksiyonlara, yaralara karşı iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Ağız ve diş sağlığını gargara yaparak koruyabilirsiniz.
  • Mine çiçeğinden lezzetli çaylar yaparak ve bunu düzenli tüketerek sindiriminizi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Bu çayın özellikle regli dönemlerinde tüketilmesi ağrının ve ödemin giderilmesini sağlar. Rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkisi vardır. Üzerinizdeki gerginliği atmanızı sağlar.
  • Grip gibi soğuk algınlıklarında Mine çiçeği çayının içine bir miktar bal ekleyerek tüketirseniz etkili bir ilaç olacaktır. Ayrıca Balgam söktürücü özelliği olduğundan dolayı hastalığı vücuttan daha çabuk dışarıya atabilirsiniz.
  • Hissettirdiği sakinleştirici etkisi uykuya dalmanızı ve uyku kalitenizi arttırmaktadır. Migren ağrısına da iyi geldiği söylenmektedir.
  • Safra kesesi hastalıklarında tedavi niteliğinde kullanılmaktadır.
  • Sivilce ve akne oluşumunu engelleyen Mine çiçeğinin kozmetik ürünlerinde de tercih edildiği görülmüştür.

En Yaygın Mine Çiçeği Türleri

  • Lantana Nivea: Yazın çiçek açmaktadır. Çiçeklerinin renkleri beyazdır.
  • Lantana Chelsonii: Yaz aylarında açan bu Mine çiçeği türü kırmızı çiçeklidir.
  • Lantana Camara: Sonbahar gibi açmaktadır. Çiçeklerinin rengi kırmızı ve portakal rengidir.
  • Lantana Montevidens: Hem yaz hem kış ayrında açmaktadır. Çiçeklerinin rengi leylak renklere sahiptir.

Bu yazımızda Mine çiçeğinin bakımını, özelliklerini, dillerden dillere dolaşan hikayesini ve daha birçok detaylarıyla ele aldık. Merak ettiğiniz soruları ve yorumlarınızı bekleriz.

İlginizi çekebilecek içerik: Hatmi Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx