Şifalı Bitkiler

Nar Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?

Reklamlar

Nar çekirdeği yağı faydaları nelerdir merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz. Nar çekirdeği yağının vücudumuz için birçok nedenle kullanılabilir. Nar çekirdeği yağı kalp ve damar sağlığını destekleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, cilt sağlığını koruma, vücuttaki iltihapla savaşma gibi çok sayıda faydası olan yağlardan birisidir. Gelin birlikte nar meyvesini ayrıntılı olarak tanıyalım ve nar çekirdeği yağının faydalarını ele alalım.

Nar çok lezzetli ve çok faydası olan bir meyvedir. Ve birçok kişi severek tüketmektedir. Çok eski zamanlardan beri bilinen nar meyvesine bazı anlamlar yüklenmiştir. Bunlar; güzelliğin, hırsın, doğurganlığın, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilmiştir. Ayrıca Yunan mitolojisinde narın ölüm ve yeniden doğuşu simgelediği görülür.

Bitki ile ilgilenen bilim dalı uzmanlarına ve tarih bilimi uzmanlarına göre nar ağaçları M.Ö 4000 yılından günümüze kadar gelmeyi başaran nadir ağaçlardandır. Kökeni çok eskiye dayanmaktadır. Nar meyvesinin anavatanı Akdeniz, İran, Kuzey Hindistan ve Batı Himalayalar olarak bilinmektedir. Ancak birçok bölgede nar yetiştirilmektedir. Nar soğuk iklimleri sevmez, ılıman iklim meyvesidir. Nar ağacının üzerindeki meyveler belirli bir olgunluğa ulaştığında dalından koparılmadan hafifçe vurularak toplanır.

Reklamlar

Eski Mısır medeniyetinin inancına göre nar, ölümden sonraki hayatın bir simgesi olarak düşünülür. Bu nedenle de çok sayıda mezar ve duvarda nar resmi ile karşılaşabilirsiniz. İnsanlar çok uzun zamanlardan bugünlere kadar narın çiçeğinden, Punica granatum olarak da adlandırılan nar tohumlarından ve çekirdeklerinden farklı amaçlarla faydalanmış ve faydalanmaya devam etmektedir. Nar en çok sağlık alanında kullanılmaktadır. Nar meyvesinin sağlığa olan çok fazla faydası vardır.  Narın yüksek ateşi düşürmeye, kan basıncını ve kolesterolü kontrol altına almaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Nar Çekirdeği Yağı Nedir?
Nar Çekirdeği Yağı Nedir?

Nar Çekirdeği Yağı Nedir? Kimyasal Bileşenleri Nelerdir?

Nar taneleri nar tohumu olarak da bilinmektedir. Nar tohumlarının preslenmesi ile nar çekirdeği yağı elde edilir. Ve bu yağ sağlığa çok faydalıdır. Aslında nar tanesi olarak bildiğimiz narın tükettiğimiz kısmı nar tohumlarıdır. Nar çekirdeği yağı bu tohumların soğuk sıkım ile preslenmesi ile elde edilir.

Nar çekirdeği yağı yoğun yapılı bir yağdır. Rengi kırmızı ve turuncu tonlarında olabilir. Yoğun bir yağ olduğu için küçük bir miktar kullanılması bile etkisini hissetmeye yetecektir. Nar çekirdeği yağını tüketecekseniz çok dikkatli olmalısınız. Çünkü fazla kaçırmanız halinde alerjik reaksiyonlar ile karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni narın içindeki yüksek seviyelerde punisik asit, C vitamini, flavonoidler, linoleik asit ve oleik asit gibi önemli besin maddelerinin bulunmasıdır.

Nar çekirdeği yağında bulunan başlıca kimyasal bileşikler şunlardır;

  • Punisik asit: Punisik asit; bağışıklık sistemini güçlendirir, kas ağrılarını hafifletir ve vücudumuz için çok önemli olan kolajen üretimini artırmaya yardımcı olur.
  • Oleik asit (Omega 9): Saç ve cilt sağlığı için oleik asit çok önemlidir. Ve etkili bir antioksidandır ayrıca eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Linoleik asit (Omega 6): Sağlıklı bir yaşam için gerekli yağ asitlerinden bir tanesi de linoleik asittir. Linoleik asidin en önemli faydalarından birisi yaraların daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olmasıdır. Ayrıca; saç ve cilt sağlığı için oldukça önemli olan yağ asitlerinden bir tanesidir.
  • Palmitik asit: Diğerlerine göre daha çok bilinen yağ asitlerinden bir tanesi de palmitik yağ asididir. Saçlarınızı ve cildinizi yağlandırmadan nemlendirmeye yardımcı olur.
  • Stearik asit: Saç ve cildi kirden arındırır.
  • Fitosteroller: Fitosteroller vücudumuzda çok önemli olan ve vücutta pek çok doku ve organda bulunan kolajenin üretimine yardımcı olurlar.
  • E vitamini: Yağda çözünen vitaminlerden birisi E vitaminidir. Cilt ve saç sağlığı için çok önemli olan vitaminlerden birisidir.
Nar Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?
Nar Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?

Nar Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?

Nar çekirdeği yağı faydalarına bakacak olursak, yukarıda saydığımız yağ asitlerini içerdiği için vücudumuza çok sayıda faydası vardır. Nar çekirdeği yağının faydaları nelerdir göz atalım;

Reklamlar

Sivilcelerden Kurtulmaya Yardımcı Olur

Nar çekirdeği yağı faydalarından birisi etkili bir antioksidan kaynağı olmasıdır ve antibakteriyal özellikleri vardır. Bu özelliklerinden dolayı sivilce oluşumuna neden olabilen bakterilerle savaşırken ciltteki aşırı yağlanmayı kontrol altına almaya yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Destekler

Nar bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. İçindeki C vitamini oldukça fazladır. Nar çekirdeği yağı, içinde bulunan C vitamini sayesinde cildi yabancı patojenlere karşı korumaya yardımcı olur.

Kalp Sağlığını Destekler

Nar çekirdeği yağının içindeki bileşenler; fitokimyasallar, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleridir. Bunlar da LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye HDL (iyi) kolesterolü ise artırmaya yardımcı olur. İyi kolesterolün yüksek olması kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere neden olur. Ayrıca kan basıncını düşürmeye de yardımcı olur. Bunun yanında nar çekirdeği yağı içinde yer alan bileşikler kalp ve damar sağlığını destekler ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir.

İltihabı Azaltır

Nar çekirdeği yağı faydalarından bir diğeri ise anti-enflamatuar etkisidir. Bu özelliği sayesinde nar çekirdeği yağı vücuttaki iltihapla savaşmaya yardımcı olur. Vücutta meydana gelen eklem ağrılarının, ödem ve şişkinlik gibi şikayetlerin hafiflemesini sağlar.

Kan Şekerini Kontrol Altına Alır

Yapılan araştırmalara göre nar çekirdeği yağı, insülin direncini kontrol altına almaya yardımcı olmaktadır. Ve araştırmalar diyabet hastaları için de nar çekirdeği yağının faydalı olabileceğini göstermektedir.

Cilt Sağlığını Destekler
Cilt Sağlığını Destekler

Cilt Sağlığını Destekler

Nar çekirdeği yağında bulunan vitamin, mineral ve fitokimyasalların bir faydası da cildimize çok gerekli olan kolajen üretimini desteklemesidir. Bunun yanında nar çekirdeği yağının antioksidan özelliği olduğu için ciltte serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresle savaşır.

Saç Bakımında Etkilidir

Nar çekirdeği yağı zengin içeriği ile cilt sağlığına olduğu kadar saç sağlığına da faydalıdır. Bazı araştırmalara göre nar çekirdeği yağı; saç dökülmesi, kepek gibi saç sorunlarına iyi gelmektedir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Nar çekirdeği yağının faydalarından birisi de metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olmasıdır. Bu özelliği ile nar çekirdeği yağı vücuttaki yağ seviyelerini düşürerek kilo verme sürecini hızlandırır. Ve enerji verici özelliktedir. Bu özelliği ile daha aktif ve zinde kalmaya yardımcı olarak da ideal kiloda kalmaya yardımcı olur.

Kanserden Korur

Nar çekirdeği yağının içinde birçok faydalı yağ asidi vardır. 2017 yılında yapılan araştırmaya göre nar çekirdeği yağının içindeki punisik asit ve konjuge linoleik asit özellikle meme kanserinde kanserli hücrelerin üremesini ve çoğalmasını engellemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca prostat kanserinde de etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Nar Çekirdeği Yağı Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Nar çekirdeği yağı faydalarının yanı sıra yoğun bir yağdır. Bu nedenle direk ağızdan alındığından çeşitli yan etkilere neden olabilir. Nar çekirdeği yağının yan etkileri şunlardır;

  • Nar çekirdeği yağı kan basıncını düşürür. Bu özelliğinden dolayı tansiyon ilacı kullanan hastalarda bu durum istenmeyen sonuçlar görülmesine neden olabilir.
  • İlk defa kullanılacak olan diğer yağlar gibi nar çekirdeği yağının da ilk kullanımdan önce vücudun küçük bir bölgesinde denenmesi çok önemlidir. Çünkü hassas cilde sahip olan kişilerde nar çekirdeği yağı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Nar çekirdeği yağının sindirim sistemine bazı yan etkileri olabilir.
  • Gebelik dönemlerinde nar çekirdeği yağının kullanılması önerilmez. Olumsuz etkilere neden olabilir.

İlginizi çekebilir: Işgın Otunun Faydaları Nelerdir?

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx