ÇiçeklerHobi

Yasemin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Anlamı ve Özellikleri

Evde Yasemin Çiçeği Yetiştirilir Mi? Aşkın Kokusu Yasemin Çiçeğinin Hikayesi Nedir?

Reklamlar

Yasemin çiçeklerinin eşsiz ve büyüleyici kokusu eşliğinde büyümüş biri olarak söylemeliyim ki, çiçeklerle biraz ilgiliyseniz kesinlikle bahçe veya evinizde yasemin yetiştirmelisiniz. Yasemin çiçeği bakımı bir hayli kolay ve hemen hemen her toprakla uyum sağlayabilen fazla kaprisi olmayan bir çiçektir. Zeytingiller familyasına ait olan yasemin çiçeğinin anavatanı Himalayalardır ve ülkemizde de sıcak bölgelerde bolca görülen, tırmanıcı ve sarmaşık özelliği ile bahçelerin vazgeçilmezlerinden biridir.

Dünya üzerinde yaklaşık 300 adet yasemin türü bulunuyor fakat en bilinenleri; arap yasemin çiçeği, mavi yasemin çiçeği, yıldız yasemin çiçeği, pembe yasemin çiçeği ve sarı yasemin çiçeğidir. Yasemin çiçeği bir gece çiçeği olduğunu ve gündüzleri çiçeklerini kapatır ve sadece geceleri çiçeklerini göstererek mis gibi kokusunu saldığını biliyor muydunuz? Yasemin çiçeğinin geceleri açıyor olması çeşitli rivayetler ve mitolojik efsanelere de konu olmuştur. Yazının ilerleyen bölümlerinde yasemin çiçeğinin hikayesini bulabilirsiniz.

Yasemin Çiçeğinin Bakımı, sulanması ve çoğaltılması. Yasemin çiçeklerini nasıl sulanır?

Yasemin çiçeğini bir kez koklayan, bir daha asla bu kokuyu unutamıyor. Evinizde her gece bu kokuyu hissetmenizi sağlamak için hazırlanan yazımızda; yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır, yasemin ne zaman çiçek açar, yasemin çiçeğinin özellikleri nelerdir, yasemin çiçeği nasıl çoğaltılır ve evde yasemin nasıl yetişir sorularının yanıtlarını göreceksiniz. Yasemin çiçeği yetiştirmenin püf noktalarını öğrenebilir ve hem bahçenizde, hem de evde görsel bir şölen hazırlığı yapabilirsiniz.

Reklamlar
Yasemin çiçeğinin özellikleri nelerdir?
Yasemin çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Yasemin çiçeğinin özellikleri nelerdir? Yasemin hakkında bilinmesi gerekenler

Özellikle Akdeniz ve Ege’nin kıyı kesimleri ile İstanbul Adalarının gecelerinde yasemin çiçeklerinin kokusunu hemen tanıyabiliyorsunuz. Keskin ve sizi davet eden kokusunu yakından tanıdığımız yasemin çiçeğinin özellikleri hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz, yazının bu bölümünde yasemin çiçeğinin tüm özelliklerini bulabileceksiniz.

  • Yasemin çiçeği tropik bir bitkidir ve güneş ışığını çok sever, evde yasemin bitkisi yetiştirenler günde 4-5 saat bitkiyi balkona çıkarıp hem güneş, hem de rüzgardan faydalanmasını sağlamalıdır.
  • Pek çok farklı türü bulunan yasemin çiçeğinin en fazla sarı, beyaz ve krem renkleri yaygındır.
  • Müthiş kokusu ile parfümeri ve kozmetik sektörüne yön veren yasemin çiçeğinin her türünde koku bulunmuyor. Bu nedenle fide veya tohum satın alacağınız zaman buna dikkat etmelisiniz.
  • Yasemin çiçeğinin toprağı her zaman nemli olmalıdır, kurumuş topraklarda yaseminin yaşaması ve çiçek vermesi çok zordur.
  • İlkbaharın gelmesi ile birlikte yaseminler çiçek açar ve sonbahar mevsimi boyunca çiçekli kalırlar.
  • Her yıl ilkbahar aylarında budama yaparak daha verimli çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yasemin bitkisinin çiçekleri sadece geceleri açar ve kokusunu etrafa salar, gündüzleri çiçeklerini göremiyorsunuz.
  • Parfümeri sektöründe en fazla kullanılan çiçek, yasemin çiçeğidir ve en pahalı parfümlerin notalarını oluşturur.
  • Hemen hemen her çiçeğe yüklenen bir anlam bulunuyor ve yasemin çiçeğinin de saf aşk ile masumiyeti temsil ettiğine dair bir görüş var. Yıllardır masumiyetin simgesi olarak insanlar sevdiklerine yasemin çiçeği hediye ediyorlar.
Yasemin çiçeği bakımı nasıl olmalı?
Yasemin çiçeği bakımı nasıl olmalı?

Yasemin çiçeği bakımı nasıl olmalı? Yasemin çiçeği yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

Yasemin çiçeği bakımının püf noktaları ve bakımı ile ilgili öneri bilgiler paylaşacağımızı söylemiştim. Yasemin çiçeği bakımının ve bol çiçekli bir yasemine sahip olmanızın ilk yolu bol güneş ışığı alan bir alana dikerek, sürekli ışık almasını sağlamanız. Gölgeyi sevmeyen yasemin çiçeği bu nedenle bahçelerin güney kısımlarına ekilmeli ve evde yetiştiriyorsanız da en fazla ışık alan kısmı ona ayırmalısınız.

Büyüleyici bir kokusu olan ve dünyaca ünlü parfümüme kokusunu veren yasemin çiçeği bakımında bir diğer önemli nokta, toprağıdır. Kuru bir toprakta asla var olamayan yaseminin toprağı daima nemli olmalı ve özellikle ilkbahar ile yaz aylarında toprağı muhakkak nemli tutulmalıdır. Açık alan bitkisi olan yasemin bitkisinin ışığa olduğu kadar hava sirkülasyonuna da ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz. Evlerde yetiştirilen yaseminin yeterli hava sirkülasyonu için kış mevsiminde balkona çıkarmalı, böylece bahar ayları ile birlikte bol çiçek vermesini sağlamalısınız.

Yaseminin her yıl çiçek vermeye ve etrafa mis gibi kokular yaymaya devam etmesi için budama ve gübreleme işlemlerini periyodik olarak yapmayı unutmadığınız takdirde bu güzel çiçeğin kokusundan mahrum kalmayacağınıza inanabilirsiniz. Tüm bunların yanında aklınızda olması gereken bir detayda var, yasemin bitkisi hassas bir yapıya sahiptir ve çeşitli bitki hastalıklarına yakalanması olası. Bu nedenle düzenli aralıklarla ilaçlama yapmayı da ihmal etmeyin.

Reklamlar

Evde yasemin çiçeği yetiştirilir mi? Saksıda yasemin bakımı nasıl olmalı?

Yasemin çiçeği kokusuna ve çiçeklerinin büyüleyici güzelliğine tanık olan kişilerce çok merak edilen yasemin çiçeği saksıda yetişir mi, eve yasemin bakabilir miyim sorularıyla sık sık karşılaşıyorum. Evet, yaz gecelerinin iç ferahlatan kokusu yasemin çiçeği keyfini evinize de taşıyabilirsiniz. Evde yasemin yetiştirmek isteyenler bilmeli ki, yasemin bitkisi toprak ayırt etmeyen bitkidir ve dünya üzerinde bu kadar yayılmasının nedeni budur. Uygun boyutta bir saksı ile drenajı iyi olan humuslu toprak işinize yarayacaktır, burada önemli olan toprağın sürekli nemli kalmasıdır.

Güneş ışığını çok seven bu bitkiyi evde yetiştirirken asla güneşten mahrum bırakmamalı evinizin en fazla güneş gören yerine koymalısınız. Hava sirkülasyonunu sevdiği halde rüzgara karşı hassas olan çiçeği rüzgarsız günlerde birkaç saat balkona çıkarabilirsiniz. Yasemin bitkisi eylül ayında çiçeklerini döktükten sonra tüm kış ayını balkonda geçirmesini sağlayarak, az görülen güneş ışığını direkt olarak almalıdır.

Yasemin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Anlamı ve Özellikleri 2024 Yasemin Çiçeği Bakımı
Yasemin çiçeğinin toprağı nasıl olmalı?

Yasemin çiçeğinin toprağı nasıl olmalı? Yaseminime hangi toprağı almalıyım?

Toprak ayırt etmeyen ve her türlü toprakta rahatlıkla yetişebilen yasemin çiçeği için bahçe toprağı yeterli oluyor. Nemli toprağı çok seven yasemin için toprağı sık sık sulamalı ve kuruması önlenmeli. Özellikle yaz aylarında sulama miktarı artacağı için 15 günde bir kez bitki besin takviyesi kullanabilirsiniz. Saksıda yetişen yasemin toprağında ise; toprağın humuslu, drenajı iyi ve suyu geçiren bir özelliği olması yeterli oluyor.

Yasemin çiçeğine ne kadar su vermeliyim?

Nemli ortamları ve toprağı seven yasemin çiçeğinin toprağı kuru bırakılmamasından söz etmiştik. Toprağın tamamen suyu alması için sulama işlemi yukarıdan yapılmalı ve bu yaz aylarında haftada en az iki, kış aylarında ise haftada bir kere ile belirlenebilir.

Yasemin ne zaman budanmalı?

Yaseminin çiçeklerinden en fazla verimi almanız için budama yapmanız gerekiyor. Budama sayesinde çiçeklenmeye teşvik edilen çiçek için en uygun dönem, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle çiçeklendiği günlerdir. Yaseminin en uç dalları makaslanarak budanabilir ve bu işlemden sonra birçok yeni sürgün oluştuğunu görebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, yasemin sarmaşığının tüm bahçeyi sarmasını istemiyorsanız, ilkbahar ve yaz aylarında bolca göreceğiniz filizleri de budayabilirsiniz.

Yaseminim neden çiçek açmıyor?
Yaseminim neden çiçek açmıyor?

Yaseminim neden çiçek açmıyor?

Yaseminlerin çiçek açmamasını engelleyen birkaç neden bulunuyor. Bunlardan ilki ve önemli sebep, yaseminin yeterince güneş ışığı almıyor olmasıdır. Yasemin çiçeği ne kadar fazla gün ışığından faydalanırsa o oranda verimi artar, aksi durumda çiçek veremez. Bir başka nedeni toprağın kuruması olabilir. Bitkiyi sulama sıklığınızı gözden geçirebilir ve kurumuş olan toprağın yeniden nem kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Aynı zamanda bitki vitaminsiz kalmış olabilir. Özellikle fazla sulama yapılması gereken yaz aylarında suyla birlikte topraktaki minerallerde akıp gidebilir. Potasyum ve fosfor içerikli gübrelerden temin ederek bitkiyi gübreleyip, toprağının zenginleşmesini sağlayabilirsiniz.

Sevdiklerinize hoş bir sürpriz yapabilirsiniz; Yasemin nasıl çoğaltılır?

Bahçenizdeki, evinizdeki mis gibi yasemini çoğaltıp, sevdiklerinize hoş bir sürpriz yapmak istemez miydiniz? İsterim fakat yasemin çiçeği nasıl çoğaltılır bilmiyorum diyorsanız yazının bu bölümü tam da size göre. Yasemin çiçeğini çoğaltmak için bitkilerle ilgilenen herkesin bildiği çelik çoğaltma, daldırma yöntemi ve sürgünleri kullanabilirsiniz.

Çelik ile yasemin çoğaltmak için yaz mevsiminin sonu en uygun zamandır. Makasla yasemin bitkisinden 10-15 cm boyunda bir dal keserek su dolu bir bardakta yaklaşık 4 hafta bekletirseniz köklendiğini görebilirsiniz. Bu aşamayı hızlandırmak için aspirinden faydalanabilir veya çiçekçilerde satılan köklendirme hormonları ile de takviye yapabilirsiniz. Bu bekleme süresinin sonunda köklenen yasemini saksı veya bahçenize ekebilirsiniz.

Yasemin çiçeğine zarar verebilecek etkenler nelerdir?
Yasemin çiçeğine zarar verebilecek etkenler nelerdir?

Yasemin çiçeğine zarar verebilecek etkenler nelerdir?

Yasemine zarar veren ve hem çiçek açmasını engelleyen, hem de sağlıksız büyümesine neden olan bazı etkenler bulunuyor. Fakat endişelenmeyin, alacağınız birkaç küçük önlem sayesinde bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz. Serin havayı seven yaseminin kış aylarında fazla sıcak bir ortamda bulunması, aşırı sulamaya maruz bırakılması bu etkenlerden bazıları.

Bitkinin yetişmesi için uygun şartları sağlamanız halinde hiçbir zarar görmeden yaseminleri çiçeklendirebilirsiniz. Sulama fazlalığı bitkinin köklerinin çürümesine neden oluyor, bu nedenle suyu doğru miktar ve sıklıkta vermeye dikkat edin. Kış aylarında sağlanan sıcak hava koşulları yasemin yapraklarında bitlenme yapabiliyor, ilaçlama yaparak ve çiçeği serin bir yere taşıyarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Yasemin çiçeğinin mitolojik hikayesi nedir?

Hüzünlü bir aşk hikayesinin başrolünde bulunan yasemin çiçeği, mitolojide saf sevginin ve masumiyetin sembolü olarak gösterilir. Mis gibi kokusunun arkasında yatan ve yüzyıllardır dilden dile dolaşan yaseminin yürek sızlatıcı hikayesini öğrenmeye hazır mısınız?

Yüzyıllar önce yaşamış ve güzelliği ile herkesin hayran olduğu prenses, günün birinde güneş tanrısına deliler gibi aşık olur ve gözü ondan başka hiçbir şeyi görmez. Hissettiği yoğun sevgiyi ve aşkı daha fazla içinde tutamayacağını anlar ve bütün cesaretini toplayarak güneş tanrısına aşkını itiraf eder. Fakat güzeller güzeli prenses hiç beklemediği bir şekilde aşkına karşılık bulamaz ve güneş tanrısı tarafından geri çevrilerek reddedilir.

Güneş tanrısı tarafından aşkı görmezden gelinen prenses çok üzülür ve üzüntüsünden canına kıyar. Öldükten sonra cansız bedeni yakılan güzel prensesin külleri dört bir yana savrulur ve o küller yasemin çiçeğine dönüşürler. Prensesin üzgünlüğü öldükten ve külleri yasemin çiçeğine dönüştükten sonrada geçmez ve güneş tanrısına olan karşılıksız aşkından dolayı gündüzler çiçek açmayı reddedip, sadece geceleri çiçek açarak kokusunu yaymaya başlamıştır.

Yasemin çiçeği bakımı hakkındaki yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

İlginizi çekebilecek içerik: Leylak Bakımı Nasıl Olmalıdır

Begonya Instagram hesabı: Begonya Kadın

Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx