Saç Bakımı

Sağlıklı Saçlar İçin Hangi Vitaminler Gerekli Nasıl Beslenmeliyiz?

Reklamlar

Her kadın sağlıklı ve güzel görünen saçlara sahip olmak ister. Peki sağlıklı saçlar için hangi vitaminler gerekli nasıl beslenmeliyiz. İşte sağlıklı saça sahip olmanız için gereken vitaminler ve saç bakımı sırları..

1. Folik Asit (Vitamin B9 veya Folat)

Saç dökülmelerine karşı en etkili vitamindir.

Vücut fonksiyonlarımızın düzenli olarak çalışması için gerekli olan vitaminlerden birisi de folik asittir. Bu vitamin sayesinde vücut fonksiyonlarımız düzgün çalışır. Vücudumuzdaki dokuların gelişimini ve hücre fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar. Folik asit ile saçların uzaması ve hücre yenilenmesi sağlanır. Yani sağlıklı saçlara sahip olmak, saçlarınızın beyazlaması ve saç dökülmelerinden kurtulmak için folik asit olmazsa olmazdır. Folik asit bakımından zengin olan gıdalar; bokoli, mısır, portakal, tahıl, et ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

Reklamlar

2. A Vitamini

Saç tellerinin gelişmesini sağlar ve saç derisini dengeler.

A vitamininin özelliği etkili bir antioksidan kaynağı olmasıdır. Bundan dolayı saçların dokusunu ve parlaklığını korur. Saçınızı çevrenin etkisi ile vücuda giren serbest radikallerden koruyarak saçlarınızı kökünden sonuna kadar kuruyan havaya karşı korur. Saç derisinde meydana gelen sebum maddesinin üretimine katkıda bulunmaktadır. A vitamini özellikle saç dökülmesine sebep olan stresle mücadele konusunda da oldukça önemli bir yere sahiptir.

A vitamini bulunan gıdalar karaciğer, yağlı balıklar, süt ürünleri, yumurta, ıspanak, marul, kırmızı renk meyve ve sebzelerdir.

İlginizi Çekebilir: Yaz Aylarında Kilo ALmaya Neden Olan Etkenler

Reklamlar

3. C Vitamini (Askorbik Asit)

Saçınızı serbest radikallere karşı korur etkili bir vitamindir.

Önemli antioksidan kaynaklarından olan C vitamini saç derisi olmak üzere vücuttaki kan dolaşımını arttırmaktadır. Saç kırılmasına karşı etkilidir ve saç uzamasını hızlandırır. Bir diğer faydası da saç dökülmesi ve beyazlamasına karşı korumasıdır. Kuru ve kırık olan saçlara sahip olan kişilerin yeterli miktarda C vitamini almadığı düşünülmektedir. En iyi C vitamini kaynağı olan besinler, yeşil ve kırmızı biber, kivi, brokoli, turunçgiller ve maydanozdur.

Sağlıklı Saçlar İçin Hangi Vitaminler Gerekli Nasıl Beslenmeliyiz
Sağlıklı Saçlar İçin Hangi Vitaminler Gerekli Nasıl Beslenmeliyiz

4. E Vitamini

Saç derisinin dolaşımını hızlandıran en etkili vitamindir.

Saç ve cilt bakımında E vitamini kullanıldığını duymuşsunuzdur. E vitaminin özelliği saç derisindeki dolaşımı arttırması ve saçın genel görüntüsü için olmazsa olmaz antioksidanlardan olmasıdır. Bunun yanında saç hücrelerinin üretimine ve tamirine yardımcıdır. Hem saç kırıklarına hem de dökülmelerin karşı saçın çabuk uzamasında etkili olan bir vitamindir. En faydalı E vitamini kaynakları da buğday tohumu yağı, ayçiçek yağı, safran yağı, badem, fındık, ıspanak, şalgam, pancar ve avokadodur.

5. Biyotin (Vitamin B7 veya Vitamin H)

Saç gelişimi için en önemli vitamin kaynağıdır.

Vücudumuzda biyotin hücrelerin enerji üretimi için önemlidir. Keratin saç dökülmelerine karşı etkilidir ve saçların beyazlaşmasına karşı mücadele eder. Lifli bir yapısı vardır. Biyotinin bir diğer faydası da saçın korteks tabakasının elastiki yapısını güçlendirmesi ve bu sayede kırılmalara karşı korumasıdır. Biyotin eksikliği olması durumunda saç derisi dökülmeleri yaşanabilir. Biyotin kaynağı besinler de pazı, çiğ yumurta sarısı, karaciğer, dut, yeşil yapraklı sebzeler ve fıstıktır.

Biyotin (Vitamin B7 veya Vitamin H)
Biyotin (Vitamin B7 veya Vitamin H)

6. Vitamin B12

Saç gelişimi için en faydalı ikinci vitamindir.

Vücudumuz için hayati vitaminlerden birisi de B12 vitaminidir. Çünkü B12 vitamini vücudumuzun organlarımıza gerekli oksijeni sağlayan kan hücrelerini oluşturur. B12 vitamini DNA oluşumunda da etkili olan vitaminlerden birisidir. Saç köklerinin de vücudun diğer organlarında olduğu gibi oksijene ihtiyacı vardır. B12 vitamini kaynakları olan besinler karaciğer, istiridye, midye, ahtapot, uskumru, yengeç, dana eti ve peynirdir.

7. Niasin (Vitamin B3)

Saç zayıflamasının önüne geçer.

Vücudumuzun enerji üretimi için niasin vitamini de önemlidir. Bu vitaminin özelliği kan damarları ve kılcal damarların genişlemesini sağlamasıdır. Ve saç derisinde de kan dolaşımının artmasını sağlayacaktır. Bunun sonucunda da saç büyüme hızı artarken saç incelmesi engellenecektir. Yapılan çalışmalara göre biyotin ile niasin birlikte alındığında daha fazla etkili olduğu görülmüştür. En etkili niasin kaynağı besinler maya, pirinç, karaciğer, ton balığı, kırmızı biber, fıstık, tavuk ve kuru baklagillerdir.

8. Selenyum

Saç derisinin canlanmasını sağlar ve kepeği önler.

Selenyum vitamininin saç derisini canlandırma ve kepeği önlemeye faydası vardır. Ve etkili selenyum kaynakları yumurta, ton balığı, domates, et, çikolatadır.

Selenyum
Selenyum

9. Demir

Saç köklerini besleyen bir diğer vitamindir.

Demir eksikliği olursa saçlar zayıflar ve dökülür. Demir saç köklerini besler. Demir içeren gıdalar karaciğer, et, ceviz, yumurta sarısı, bira mayasıdır.

10. Çinko

Saçtaki yağ üretimini dengelemektedir.

Çinko vitaminin vücudumuza birçok faydası vardır. Saçtaki yağ dengesini sağlamaktadır. En iyi çinko kaynağı olan gıdalar da deniz ürünleri, karaciğer, tavuk eti, kırmızı et, badem ve süt ürünleridir. 

Bu besinleri tükettiğinizde saçınızın ihtiyacı olan vitaminleri alırsınız. Ve saçınız içeriden beslenir. Saçınızı içerden beslediğiniz kadar dışardan beslemek de sağlıklı olması için önemlidir. Saçınıza uyguladığınız işlemlerin büyük bir kısmı saçınıza zarar vererek yıpranmasına sebep olur. Saçlarınız için doğal yağları kullanıp dışarıdan uçlarına ya da maske olarak saç diplerinize sürebilirsiniz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx