Pratik Bilgiler

Yorgandaki Bitleri Temizlemenin En Kolay Yolu

Reklamlar

Bitleri en çok insanların saç diplerinde ve hayvanların vücutlarının farklı bölgelerinde yaşamaya çalışır ve kan emdiği için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Hem sağlığınızı tehdit eden hem de görüntü olarak tehlike arz eden bitleri, birkaç yöntemle yok edebilirsiniz. Eğer yorganınıza bulaşan bit sorununuz varsa birkaç kolay işlem yaptıktan sonra eşyalarınızı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Bitler Nasıl Bulaşır?

Bitlerin gövde kısımları yatsı ve büyük baş kısımları ise küçüktür. Boyutları susam kadardır. Bitlerin 6 bacakları vardır ve kanatları yoktur. Yaşam alanları kıl kökleridir. İnsanların ve hayvanların vücutlarında sıkça görülmektedir. Ve kıl köklerinde kan emerek yaşamlarını sürdürürler. 1 ay boyunca saç derisinde yaşayabilirler. Kan emici bir hayvan olduğu için başka bir ortamda en çok üç gün yaşayabilirler.

Bitlerin ayak yapıları tırtıklıdır. Bu sayede kılda kolay bir şekilde tutunabilirler. Saçlardan çok zor arınırlar ve kısa sürede çoğalırlar. Oldukları yerden çok hareket etmeden o bölgeye yapışırlar. Bitlerin renkleri beyaz, gri, kahverengi olabilirler. Kan emdikleri için birçok hastalığın oluşmasına sebep olabilirler.

Reklamlar

Eğer bitler saçlardan temizlenmezse çok fazla kaşınır ve derinizde yaralar meydana gelir. Bitler en çok insanların saçlarında kıl köklerinde hayat bulur. Hayvanlarında çeşitli bölgelerinde bitler yaşamaktadır. Bazı bitler de saçın için yumurta bıraktığı gibi kıyafetlerin, eşyaların, yorganların üzerine bırakabilir. Eğer bitler ortak kullanılan eşyalara geçerse bu şekilde kişiden kişiye de bulaşmış olur. Yorgan, nevresim, koltuk gibi eşyalarında belli sıklıklarda derinlemesine temizlenmesi oldukça önemlidir.

Yorgana Bulaşan Bitleri Temizleme Yöntemleri

Bitlerin bıraktığı yumurtalar sayesinde eşyalarınıza da bulaşabileceğinden bahsetmişti, eğer yorganınıza bit bulaştıysa öncelikle yorganınızı evinizden başka bir yerde silkelemelisiniz. Eğer silkelemek için uygun bir yeriniz yoksa yorganınızın üstünü elektrikli süpürgeyle çektirmeli ve süpürgenizin torbasını işlem bittikten sonra mutlaka çöpe atmalısınız. Yorganı temizledikten sonra süpürgenizin torbasını atmazsanız bitler torbanın içinden çıkarak eşyalarınıza gelebilirler.

Saçlarında ya da vücudunda bit sorunu olan kişiler kullandıkları yorgan, yastık ve nevresim takımlarını da sık sık yıkamalıdır. Yorganı yıkarken 45 derecelik sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Sonrasında kurutma makinesinde bir süre bekletilirse bitlerin tamamen yok olması sağlanır.

Bitler insan ve hayvan vücutlarında yaşamlarını sürdürebilir. Bitler yorgana bulaşırsa insan sağlığını tehdit edecek önemli doğurabilir. Hem görüntü açısından hem de sağlık açısından büyük bir tehlike arz eden bitleri, birkaç yöntem aracılığıyla yok edebilirsiniz. Yorgana bulaşan bit sorununuzu bazı kolay işlemler yaptıktan sonra eşyalarınızı gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebilirsiniz.

Reklamlar

Kaz tüyü yorgan ve yastıklar 

Bitlerin en rahat yaşam alanları kaz tüyü yastık ve yorganlardır bunun nedeni kaz tüyü yastık ve yorganların tüylerinin bitlerin çoğalması için daha uygun olmasıdır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız yastık ve yorganınızı belirli aralıklarla kuru temizlemeye vermeniz tavsiye edilir. Evde yastık ve yorganınızı bitlerden arındırmak isterseniz, güneş gören balkonunuza yorganınızı ve yastığınızı serin. Güneş ışığında 24 saat havalanmasını bekledikten sonra 40 derecede çamaşır makinesinde yıkamayabilirsiniz.

Yorganınızı bit şampuanıyla yıkayın

Şampuan bit ve sirke temizliği için çok etkilidir yorganınıza bulaşan bit ve sirke temizliğinde kullanılan en etkili yöntem şampuan kullanımıdır. Yorganınızı temizlediniz ancak gene de tam anlamıyla bitlerden arındığından emin olamıyorsanız, aynı saçlarınızı bitlerden arındırır gibi yorganınızı sirke şampuanıyla yıkayın. Eczaneden aldığınız şampuanı hafif ıslattığınız yorganınıza sürün, iyice ovarak her yerine işlemesini sağlayın. Yorganınızı bu şekilde 20 dakika beklettikten sonra yorganınızı çamaşır makinesinde 50 derece sıcaklığında yıkayın. Çamaşır makinesinden çıkardığınız yorganı 24 saat güneşte bekletin ve gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edin.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx