Çiçekler

Defne Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Defne Çiçeği Bakımı Nasıldır?

Reklamlar

Defne çiçeği bakımı nasıl yapılır, defne çiçeği özellikleri nelerdir? Defne çiçeği, saksılar için uygun veya toprakta büyüyen popüler bir yaprak dökmeyen çalıdır. Düzgün bir şekilde kırpılan koyu yeşil yapraklar, bir girişte şık görünen veya bir verandada mükemmel görünen çarpıcı resmi görünümler oluşturabilir. Defne yaprağı taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir ve yemek pişirmede çorbalara, güveçlere ve diğer yemeklere hoş kokulu bir tat vermek için kullanılır. Bu yazımızda defne çiçeği anlamı nedir, defne çiçeği hikayesi nedir, defne çiçeğinin faydaları nelerdir, defne çiçeği ne işe yarar, defne çiçeği tohumdan nasıl yetiştirilir ve defne çiçeği bakımı nasıl olmalı gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.

Defne Çiçeği Anlamı
Defne Çiçeği Anlamı

Defne Çiçeği Anlamı

Defne’nin kökenine dair klasik efsane, Daphne’nin Apollon tarafından kovalanması sırasında defne ağacına dönüşmesiydi. Hikayenin versiyonları değişir. Su perisi Daphne’nin son derece bağımsız, oldukça vahşi bir yaratık olduğu ve kendini Apollon’a vermek yerine babası nehir tanrısı Ladonas’a kendisini dönüştürmesi için yalvardığı sonucuna varılır. Başka bir hikaye, Apollon’un Eros’un (aşk tanrısı) bir okuyla yaralandığını ve ilerlemesinden kaçan ve yakalanmadan önce ince defne anlarına dönüşen Daphne’ye delice aşık olduğunu gösteriyor. Herkes, Apollon’un ağacın güzelliğine o kadar hayran kaldığını, defnenin kendisinin olduğunu iddia etti ve onu Yunan uygarlığının en yüksek başarılarını ödüllendirmeye adadı. Defne çiçeği, önce şairlerin, aynı zamanda kahinlerin, savaşçıların, devlet adamlarının ve doktorların bir bitkisiydi. Yapraklar ünlü şairler için çelenk haline getirildi ve eskiler onları kahramanları taçlandırmak için kullandı.

Defne çiçeği, hem edinilmiş hem de sezgisel bilgeliğin simgesiydi. Defne çiçeğinin Latince ismi olan Laurus nobilis’in Kelt dilinde yeşil anlamına gelen laur ve asil anlamına gelen Latince nobilis’ten türediğine inanılır. Bakalorya, klasik dönemde Yunan öğrencilerine verilen defne meyveleri için Latince’den gelir. Defne büyük miktarlarda uyuşturucu ve uyarıcı olduğundan, Delphi ayinlerinin önemli bir parçasıydı. Apollon’un rahibeleri kehanette bulunmadan önce defne yaprağı çiğnerdi. Daha sonra yastıkların altına defne yaprağı koymanın bile geleceğe dair rüyalar getirdiği düşünülüyordu.

Reklamlar

Defne, tanrılarla ve yüksek itibarlı insanlarla çok güçlü bir şekilde ilişkilendirildiği için her türlü doğal ve insan kaynaklı afetlere karşı koruyucu bir ün kazanmıştır. Büyücüler ve zehirleyiciler, defne çiçeği taşıyan kişiye zarar veremezdi. Defne ağacının dikildiği yere yıldırım düşmeyeceğine inanılıyordu. Sezar, defne yaprağını kazalara ve komplolara karşı özel koruyucu olarak benimsediler. Belirgin derecede başarılı olmasa da, bu alandaki etkinliği on altıncı ve on yedinci yüzyıl İngiltere’sinde bile korunmuştur. 

Defne Çiçeği Hikayesi
Defne Çiçeği Hikayesi 

Defne Çiçeği Hikayesi 

Yunan defnesi (defne ağacı), mitolojide güçlü sembolizmi ve derin kökleri olan Yunan bitkilerinden biri olduğu yadsınamaz. Paskalya öncesi Palm Sunday (Kiriaki ton Vagion) için Hıristiyan töreninde kullandığımız bitkinin ortak adı ‘vagia’ olan bitkidir. “Daphne Apollonos” olarak da bilinir. Bilimsel Latince adı Laurus nobilis, ‘övgü’ anlamına gelen ‘laurare’ ve ‘asil’ anlamına gelen ‘nobilis’ ile Romalıların bu bitkinin en yüksek şeref duygusunu taşıdığını düşündüklerini ve bu nedenle onu askerleri, sporcuları onurlandırmak için kullandıklarını gösterir. Ancak bitkinin derin tarihi, ışık, sanat ve kehanet tanrısı Yunan tanrısı Apollon’un Daphne anlamına gelen Daphne Apollonos adıyla başlar.

Her şey Yunan mitolojisinde her zamanki gibi bir aşk hikayesiyle başladı. Daphne, Pineios nehrinin güzel bir perisiydi. Adı etimolojik olarak “Da” (=toprak) ve “phnis” (=birdenbire) kelimelerinden türetilmiştir ve “birdenbire topraktan yaratılan” anlamına gelir. Apollo, onunla evlenmek için Daphne’nin peşindeydi, ama o evlenmek istemedi, bu yüzden Apollo onu kendisine yakın tutmak için bir ağaca dönüştürdü. O zamandan beri defne bitkisi başarıyı simgeliyordu ve bu gelenek antik Yunanistan’da başladı. Bir defne tacı, sporcuların, müzisyenlerin ve askerlerin zaferlerinden veya başarılarından sonra aldıkları ödüldü.

Bu gelenek olimpiyat oyunlarında da kullanılmıştır. Yunanlıların büyük öykünücüleri olan Romalılar da bu örneği izlediler. Sembolizmi, barışı, ölümsüzlüğü, zaferi, şöhreti, gücü ve kutsallığı içerecek şekilde genişledi. Bizans imparatorları, generalleri ve dini hiyerarşiler onu güç ve başarı sembolü olarak kullandılar. Efsaneler ve hikayeler dışında, bu bitkinin gerçek ihtişamı, tıbbi güçlerinden kaynaklanmaktadır.

Reklamlar

Bu, ona eski kehanetlerde önemli bir konum kazandırdı ve rahipler tarafından kullanıldı. Apollon, kehanetlerin tanrısı olarak bu bitkiyi rahiplerle paylaşmıştır. Apollo’nun ünlü Delphi Kahini’nin çevresinde bir defne ağaçları ormanı olması tesadüfi değildir. Rahipler, Apollon’un kehanetlerinin yorumlanmasında yer alan ritüellerin bir parçası olarak defne yapraklarını ve diğer bitkileri yakarlar. Kehanetin en yüksek rahibesi olan Pythia’nın bu ve diğer bazı bitkiler kullanılarak transa ve halüsinasyon durumuna getirildiği söylenir. Defne çiçeği bakımı, güçlü bir uçucu yağ bakımından zengindir, bu nedenle büyük terapötik gücü (veya çok fazla kullanırsanız toksisitesi). Yemeklerde, bitki olarak, esas olarak mercimek çorbası ve diğer baklagiller ile liflerinin sindirimine yardımcı olmak için kullanırız.

Defne Çiçeğinin Faydaları
Defne Çiçeğinin Faydaları 

Defne Çiçeğinin Faydaları 

Defne çiçeği veya asil defne (Laurus nobilis), Akdeniz bölgelerinde çok yaygın olan ve on metre boyunda kolayca büyüyebilen bir çalıdır. Zafer ve barışın simgesi olan defne, gücü ve başarıyı temsil eder, vücut için sağlığa yararları ile de ünlüdür.

  • Sindirimi kolaylaştırır ve şişkinliği azaltır; idrar yolu enfeksiyonlarını ve diş enfeksiyonlarını yatıştırır. Antiseptik ve bakterisit özellikler sunar. Boğaz ağrısı nedeniyle ağrıyı yatıştırır. Diğer tedavilerle birlikte kullanıldığında, griple ilgili semptomları (öksürük, bronşit, tıkalı sinüsler vb.) iyileştirir.
  • Defne yaprakları ve meyveleri, mutfak müstahzarlarında, sindirim sistemi fonksiyonlarını gerçekten destekler. İştahı arttırır, tembel mideleri uyarır ve aerofajiyi azaltır. Defne ayrıca antiseptik, antifungal ve antibakteriyeldir.
  • Kronik solunum yolu rahatsızlıkları (bronşit, sinüzit) veya grip ve soğuk algınlığı durumlarında ağrıyı hafifletmek için balgam söktürücü ve antiviral özellikleri nedeniyle defne yaprağı önerilir.
  • Defne çiçeği ayrıca uçuk ve aftlar gibi yorgunluktan kaynaklanan semptomların tedavisinde de etkili bir müttefiktir. İdrar yolları ve diş enfeksiyonlarını yatıştırır.
  • Duygusal bir düzlemde, defne defnesinin kaygıyı, aşırı duyarlılığı ve özgüven eksikliğini hafiflettiği bilinmektedir.
  • Defne yaprağı esansiyel yağı (tatlı badem yağı ile seyreltilmiş) ile yapılan masaj gibi topikal kullanım, kontraktürleri ve kas ağrılarını, eklem iltihaplarını ve romatizmayı rahatlatır.
  • Topikal preparatlarda kullanılan defne defne yağı özleri mikoz, akne ve paronişi tedavisinde etkilidir.
  • Defne defne esansiyel yağı bir odada havaya yayılırsa havayı etkili bir şekilde arındırır ve mevcut olanlara enerji verir.
  • Bilmekte fayda var, defne yaprakları mutfağınızı ziyaret etmek isteyebilecek sinekleri kovuyor!
Defne Çiçeği Ne İşe Yarar?
Defne Çiçeği Ne İşe Yarar?

Defne Çiçeği Ne İşe Yarar?

Defne yaprakları, vücudu oksidatif strese karşı koruma ve diyabetin yönetimine yardımcı olma potansiyeli ile bilinir. Ayrıca kalp sağlığını iyileştirmeye, iltihabı azaltmaya, solunum sorunlarını hafifletmeye ve sindirimi optimize etmeye yardımcı olabilirler.

Defne yaprağı olarak adlandırılan birçok yaprak içeren bitki türü vardır, ancak gerçek defne yaprağı bilimsel olarak Laurus nobilis olarak bilinir. Bu, makalede tartışılan besin açısından zengin çeşittir. Diğer birçok yaprak, gerçek defne yaprakları gibi benzer bir görünüme ve aromaya sahiptir, ancak aynı besin içeriğine sahip değildir. Bu bitki, Akdeniz bölgesine özgü küçük bir ağaçtır. Defne ağaçları bölgenin her yerinde mevcuttu, ancak değişen iklimler varlıklarını azalttı. Bununla birlikte, bu yapraklar binlerce yıldır mutfak ve tıp dünyasının bir parçası olmuştur ve en azından antik Roma dönemine tarihlenmektedir.  Bu güçlü yaprakların sunabileceği çok çeşitli faydalar ile onları yemeklerinize dahil etmek gerekir. Onları ayrıntılı olarak inceleyelim.

Sindirimi İyileştirebilir

Defne yaprağı, hazımsızlık ve diğer mide rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletmek için geleneksel olarak kullanılmıştır. Şifalı Bitkileri Dergisi’nde yayınlanan 2019 raporuna göre, defne yaprağı yemeğe harika bir tat ve lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda karın ağrısı, gastrointestinal enfeksiyonlar, gaz, şişkinlik, kabızlık ve ishalin giderilmesine de yardımcı olur. Ayrıca idrar söktürücü olarak da kullanılabilir. Bununla birlikte, defne yapraklarının sindirim üzerindeki etkilerini gerçekten kanıtlamak için etkilerine odaklanan daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Solunum Hastalıklarını Rahatlatmaya Yardımcı Olabilir

Biyoloji ve İlaç Bülteni’nde yayınlanan bir araştırmaya göre defne yaprakları güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir. Defne yaprağı esansiyel yağı çıkarıldığında, çeşitli solunum rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olmak için bir merhemle karıştırılabilir ve göğse uygulanabilir. Bu, yapraklardan yapılmış bir lapa ile de sağlanabilir. Göğsünüze yayın ve gece boyunca kalmasına izin verin. Buharı teneffüs etmek aromaterapiye benzer bir etkiye sahiptir ve doğal antibakteriyel kalitesi sayesinde balgamı gevşetebilir ve solunum yollarınızda sıkışabilecek tehlikeli bakterileri ortadan kaldırabilir. Fakat bu ilacı evde denemeden önce bir doktora danışmanız şiddetle tavsiye edilir.

Saç Sağlığını İyileştirebilir

Anekdot niteliğindeki kanıtlar, defne yaprağının kepek tedavisi ve saç dökülmesi sorunlarını azaltmak için harikalar yaratabileceğini göstermektedir. Saç köklerinizin sağlığını iyileştirmek ve kepeği ortadan kaldırmak istiyorsanız, ev yapımı bir yöntem defne yapraklarını suda bekletmek ve şampuanladıktan sonra saç derinize sürmektir. İçlerindeki kimyasallar ve uçucu bileşenler kuru cilt ve kepeklerin giderilmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, defne yaprağının saç için faydalarını destekleyen bilimsel kanıt eksikliği vardır ve bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bir Anti-inflamatuar Ajan Olarak Yardımcı Olabilir

Defne yaprağının en önemli faydalarından biri, vücuttaki iltihabı azaltma yeteneğidir. Bu, Fitoterapi araştırma dergisinde yayınlanan bir çalışma ile doğrulanmıştır.

Defne yaprakları, ağrılı eklemler veya artritten etkilenen alanlar gibi etkilenen bölgelere topikal olarak uygulandığında iltihaplanmayı ve tahrişi hızla azaltabilen parthenolide adı verilen benzersiz bir bitkisel besin içerir. Bu etki, defne yaprağı baharatının normal tüketimi ile de elde edilebilir.

Kalp Sağlığını İyileştirmek veya Korumak İçin Kullanılabilir

Kafeik asit ve rutin, defne yapraklarında bulunan ve kalp sağlığımızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek önemli organik bileşiklerdir. Rutin’in kalpteki ve vücudun ekstremitelerindeki kılcal damarları güçlendirdiği söylenirken, kafeik asit LDL veya kötü kolesterolü kardiyovasküler sistemden atmaya yardımcı olabilir. 

Kaygı ve Stresi Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Linalool genellikle kekik ve fesleğen ile ilişkilendirilir, ancak defne yaprağında da bulunur. Bu bileşik, özellikle aromaterapide kullanıldığında vücuttaki stres hormonlarının seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. Aşırı stres hormonları uzun vadeli sağlık için tehlikeli olabilir, bu nedenle defne yaprakları sizi sakinleştirme ve yüksek endişeli anlarınızda bile rahat kalmanıza yardımcı olabilir. 

Diyabet Tedavisine Yardımcı Olabilir

Araştırmalar, defne yapraklarının gelişmiş insülin reseptör işlevi ve düzenlenmiş kan şekeri seviyeleri ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. Diyabet geliştirme riski altındaki hastalar veya hali hazırda durumu geliştirenler için düzenli defne yaprağı tüketimi diyabetik atak olasılığını önemli ölçüde azaltabilir. Bu bulgular umut verici olsa da, mevcut araştırmayı desteklemek için daha büyük örneklem büyüklükleriyle daha fazla çalışma yapılmalıdır. 

Defne Çiçeği Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?
Defne Çiçeği Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?

Defne Çiçeği Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?

Defne çiçeği bakımı, çeşitli şekillerde yetiştirilebilir. Özellikle düzenli olarak sulanırsa ve korunaklı bir yere yerleştirilirse, kaplarda büyür. Bahçede defne ağaçları, yedi buçuk metre veya daha fazla yüksekliğe ulaşan büyük, gür bir çalı veya küçük ağaç olarak büyür. Defne ağacı ayrıca piramit, top veya “lolipop” standartlarında şekillendirilebilen ve bazılarının süslü bir şekilde örülmüş veya spiral olarak eğitilmiş gövdelere sahip olan ağaç budama sanatı yani topiary (belirli şekillerde kesilmiş veya eğitilmiş ağaçlar veya çalılar) örneklerine dönüştürülebilir.

Defne çiçeği bakımında iyi drene edilmiş bir toprağa ve korunaklı güneşli veya yarı gölgeli bir konuma ihtiyacı vardır. Toprak bazlı kompost veya stabiliteyi ve drenajı iyileştirmek için ekstra kum eklenmiş topraksız kompost kullanın. Aşırı sulama kök hasarına neden olabilir. İlkbaharın ortasından yaz sonlarına kadar her iki haftada bir kompost veya sıvı beslemeye kontrollü salımlı gübre granülleri ekleyin. İki yılda bir ilkbahar mevsiminde bu işlemleri tekrarlayın. 

Kompost zamanla bozulur, bu nedenle düzenli olarak saksı değiştirmeseniz bile, taze kompost eklemeden ve drenajı kontrol etmeden önce bitkiyi saksısından çıkarmak ve köklerinin üçte birini almak iyidir. Konteynerin üst kısmındaki beş santimlik kompostu çıkarın ve değiştirin.

Defne çiçeği bakımında genel olarak eksi beş dereceye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir, ancak don ve soğuk kış rüzgarları yapraklara zarar verebilir. Bitkileri yapağı ile koruyun veya sıcaklıklar eksi beş derecenin altına düşerse kapalı bir garaja veya hatta on dereceye kadar serin bir odaya götürün.

Saksıda yetiştirilen bitkilerin kökleri, soğuk bir kış mevsiminde saksıda donmaya karşı hassastır. Saksının etrafına baloncuklu naylon kullanarak bunun olmasını önleyin. Fazla suyun akıp gitmesine izin vermek ve saksının dondan çatlamasını önlemeye yardımcı olmak için saksının ayaklarını veya tuğlalar kullanarak saksının, zeminden yukarıda durmasını sağlayın.  Toprakta yetişen bitkiler, ilkbaharda budanabilecek mevcut mevsimin büyümesine soğuk veya rüzgar hasarı verebilir. İlkbaharda küçük yeşilimsi sarı erkek veya dişi çiçekler, ardından dişi bitkilerde siyah meyveler üretilir.

Olgun defne ağaçları sert budamayı tolere edebilir, ancak toparlanması ve yeniden büyümesi yavaştır. Bu, en iyi iki veya üç mevsim boyunca ilkbaharın sonlarında gerçekleştirilebilir.

Defne çiçeği bakımı çoğaltma yapmak için sonbaharda toplanan tohumlardan çoğaltılabilir. Etli dış muhafazayı çıkarın ve mümkün olan en kısa sürede ekin. Tohum kurumuşsa veya satın alınmışsa, ekimden önce yirmi dört saat ılık suda bekletin. Bitkiler erkek veya dişi olabilir bu nedenle tohumun yalnızca dişi örneklerde oluşması muhtemeldir. Yarı olgun kesimleri yaz sonunda veya alternatif olarak yaz başında yumuşak ağaç kesimlerini alın.

Defne Çiçeği Bakımı
Defne Çiçeği Bakımı 

Defne Çiçeği Bakımı 

Defne çiçeği bakımı nasıl olmalı? Bitkinin tıbbi kullanımları her zaman önemliydi. Salgın hastalıklardan korunmak için sarımsak kadar sık ​​kullanılırdı. Anti-romatizmal olarak kabul edilir, çay olarak içilir ve banyolarda kullanılır. Romalılar, karaciğer rahatsızlıklarının tedavisi için defne yaprağı ve meyveleri kullandılar. Defne meyveleri, tüm zehirli canlıların zehirlerine ve eşekarısı ve arıların sokmasına karşı etkilidir. Meyvelerden elde edilen yağ burkulmalara sürülür ve kulak damlası olarak kullanılırdı.

Defne çiçeğinin mutfaktaki tarihi uzun yüzyıllara dayanır ve Akdeniz’i çevreleyen mutfaklarda hala önemli bir bitkidir. Garip bir şekilde, defne çiçeği muhtemelen Orta Doğu kökenli olsa da, Çin mutfağı kayıtlarında bundan bahsedilmiyor. İnsanların daha fazla ve daha güçlü bitkisel tatları takdir ettiği dönemlerde, defne genellikle ince öğütülür ve taze sebzelerin üzerine serpilir ve meyve kompostolarında pişirilir veya marine edilir.

Şimdi her çeşit et ve çoğu balık ve kabuklu deniz ürünleri ile pişiriliyor. Defne yaprakları, birçok kavrulmuş kümes hayvanı yemeğinin içinde veya yanında bulunur. Taze pişmiş ekmekler, pudingler ve muhallebilerden tatlı balzamik aroması yayılır. Çorbalar ve yahniler, soslar ve yahniler için garnitür buketi şarttır. Otlar, Baharatlar ve Tatlandırıcılar kitabının yazarı Tom Stobart’a “Hiçbir mutfak defne yaprağı olmadan olmaz ve bu bir alışkanlık olarak kullanılmalı” konusunda hemfikirim ve defnenin çoğu tatlı ve tuzlu çeşide derinlik ve sıcaklık kattığına inanıyorum.

Defne çiçeği genel olarak yiyeceklere en büyük katkısı, kokusudur ve tadıdır ancak yoğun değildir, yaygındır ancak baskın değildir. Pek çok defne ağacının olduğu bir ormanın içinden geçme şansınız varsa, defne kokusunun neredeyse inanılmaz canlandırıcı gücünü anlayacaksınız. Balsam ve bal karışımı, hindistan cevizi ve karanfil gibi baharat ipuçlarıyla ilk nefeste baskındır. Bu kokuları, sadece portakal ve/veya limon narenciye önerisi, ardından bazen vanilya veya gül olarak tanımlanan soluk çiçekli tonlar ve bazen de nane kokusu gelir. Kokuyu baş döndürücü buluyorum. Bu ince kombinasyonlar ve diğer daha eterik yankılar, usta parfümcülerin ideali olmalıdır.

Defne aromasının zirvesi, toplandıktan sonra üç gün ile bir hafta arasındadır. Bu kısa kuruma süresi, yağları yeterince yoğunlaştırır. Taze hasat edilmiş defne yapraklarını gevşek bir şekilde sarılmış, ağzı açılmamış bir fermuarlı çantada, buzdolabında saklıyorum. Bu şekilde aylarca yeşil kalırlar ve kuru yapraklardan çok daha üstündürler.

Tadı karmaşık ve aromatik olmasına rağmen, bazen defne keskin, biraz biberli ve hatta biraz acı olabilir. Çoğu aşçı tüm yaprakları kullanır ve servis yapmadan önce onları çıkarır. Ufalanmış veya ezilmiş defne yaprakları çok keskin kenarlara sahiptir. Genel olarak, pişirme başladığında yapraklar eklenmelidir.

Defne yaprağı, yüzyıllardır, yapraklarıyla pişirmenin yanı sıra, böcekleri ve yemek güvelerini caydırmak için un ve un, fasulye ve tahıllardan kuru meyvelere, özellikle incir ve kuru üzümlere kadar yiyeceklere yerleştirilmiştir. Hem Yunanistan’da hem de İtalya’da defne yaprakları genellikle kuru meyve, özellikle kuru incir ile paketlenir. Lezzet için olduğuna inanıyorum ama aynı zamanda yemek solucanlarını ve güveleri önlemeye de yardımcı oluyorlar. Ticari olarak kurutulmuş defne, yapraklar eski ve oldukça tatsız olabileceğinden, bir baharat tüccarından dikkatli bir şekilde satın alınmalıdır. Kendi defne çiçeğini büyütmek ve onu taze kullanmak veya kendiniz kurutmak en iyi yoldur.

Bazı yaygın olarak adlandırılan defne çiçeği oldukça zehirli olduğundan, vahşi doğada defne toplanması önerilmez. California defnesi, Umbellularia californica, Laurus nobilis’e çok benzeyen bir aromaya sahip ama tadı çok daha yoğun ve acı ve yemek pişirirken, eğer varsa, dikkatli kullanılmalıdır. Dağ defnesi (Kalmia latifolia), kiraz defnesi (Prunus laurocerasus) ve Batı Hint defnesi (Pimento racemosa) oldukça zehirlidir ve yutulmamalıdır.

Tam güneş veya kısmi gölgede iyi yetişen defne çiçeğinin bakması kolaydır. Büyüme mevsimi boyunca düzenli olarak ancak idareli olarak sulayın. Aşırı su vermeyin. Kış aylarında daha az sulayın, yalnızca kökünün kurumaması gerekir.

Tamamen dayanıklıdır ancak soğuk kurutan rüzgarlardan ve eksi beş derecenin altındaki sert dondan korur. Olgun defne ağaçları daha düşük sıcaklıklara dayanabilir ancak don hasarı meydana gelebilir. İlkbaharda dondan zarar görmüş ağaçlardan kahverengi ve solmuş yaprakları çıkarın ve normalde yeni büyüme ile hızlı bir şekilde iyileşirler.

İlkbahar ve yaz aylarında şekil verilerek budama yapılır. İlkbaharda gerekli sert budama ve yazın sadece hafif budama yapılır. 

İyi drene edilmiş ve bereketli topraklarda defne çiçeği iyi büyür. Her iki ila üç yılda bir tekrarlayın. Defne ağaçlarının sığ bir kök sistemi vardır, bu nedenle toprakla üst pansuman yaparak dondan ve sıcaktan korunmaları gerekir.

Büyüme mevsimi boyunca, organik gübre veya yavaş salınan gübre granülleri ile idareli olarak üst giyin. Kış döneminde bitki beslemesine gerek yoktur. Yüksek konsantrasyonda hızlı etkili sıvı gübre kullanmaktan kaçının.

Defne Çiçeği Çeşitleri 

Defne çiçeği çeşitleri bakıldığında defne yaprağı olarak adlandırılan birçok yapraklı türü bulunuyor fakat gerçek defne yaprağı bilimsel olarak Lurus nobilis olarak bilinmektedir. Defne çiçekleri genel olarak saksılar için uygun veya toprakta bulunan popüler bir yaprak dökmeyen çalı olmaktadır. Düzgün bir şekilde kırpılan koyu yeşil yapraklar birçok alanda hoş bir görüntü oluşturmaktadır.

Defne yaprakları aynı zamanda taze veya kurutulmuş bir şekilde kullanılmaktadır ve genel olarak defne faydaları açısından oldukça geniştir. Yemek pişirmelerde çorbalarda, güveç yemeklerinde veya farklı yemeklerde hoş koku ve tat vermesi açısından kullanılabilmektedir. Fakat defne çiçekleri veya ağaçlarının zehirli türleri de bulunmaktadır.

Kaç Çeşit Defne Ağacı Var?

Kaç çeşit defne ağacı var konusunda hem dişi hem de erkek olarak ayrılmaktadır. Defne ağacının ayrılan bu türleri kaliteli bir verim sağlayan ve hızlı yetişen türleri bulunuyor. Salon bitkisi olarak yetiştirilebilir ve özellikle park ve bahçelerde yetiştirilen bir bitki olmaktadır. Defne ağaçları bakıldığı zaman,

  • Akdeniz bitkisi olan defne ağacı kışları ılıman geçen diğer bölgelerde yetiştirilen bitki olmaktadır.
  • Yeşil yapraklarının güzelliği ile harika bir süs ağacı olmaktadır ve salon bitkisi, balkonlarda yetiştirilebilir.
  • Defne ağaçları güzelliğinin yanı sıra yaprakları ve meyvesi olarak şifalıdır ve defne çiçeği hoş görünümü ile beraber yetiştirilir.
  • Bazı zehirli defne türleri genel olarak Arabistan defnesi, Yaban defnesi, Dikenli defne olabilmektedir.

Daha fazla içerik için bizi Instagram’dan takip etmeyi unutmayın!

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx