Şifalı Bitkiler

Her Derde Deva Maydanozun Faydaları

Reklamlar

Maydanozun faydaları arasında ağız kokusunu önleme, cilt kanseri ile mücadele, diyabetle mücadele, kemik sağlığını geliştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme, doğal bir antibiyotik görevi görme, kalbi sağlıklı tutma ve vücudu detoksifiye etme yer alır.

Diğer faydaları arasında artritle savaşmak, cildi beyazlatmak, sağlıklı ve canlı bir cilde sahip olmak, saçların sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlamak yer almaktadır.

Maydanoz denilince aklımıza genelde salatalar ve yemeklerin üzerine yaptığımız süslemeler gelir. Maydanozun bilimsel adı Petroselinum crispum olup, Apiaceae cinsinden çiçekli bir bitki türüdür. Bu bitki sebze olarak yetiştirilmektedir.

Maydanozun Bilinmeyen Faydaları

Maydanoz, flavonoid ve folik asit, A, C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Bir yemek kaşığı kurutulmuş maydanozda yaklaşık 12 μg likopen, 21.4 μg alfa karoten ve 161.4 μg beta karoten bulunmaktadır.

Yemeğinize maydanoz gibi otlar eklemek, yemeğinizin sunumunu güzelleştirmenin yanı sıra, gereksiz sodyum olmadan daha fazla lezzet katmanın harika bir yoludur.
Maydanoz en ucuz bitkiler arasındadır. Temel besinleri elde etmek ve sağlayabileceği faydalardan en iyi şekilde yararlanmak için maydanoz tüketmelisiniz.

Reklamlar
Maydanoz Nedir?
Maydanoz Nedir?

Maydanoz Nedir?

Maydanoz, Avrupa, Amerika ve Orta Doğu mutfaklarında garnitür veya süsleme olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda Lübnan’ın meşhur salatası Tabbouleh, meşhur Salsa verde ve Türk mutfağının binbir çeşit salatalarında ana madde olarak kullanılır. Ülkemizde bu bu bitki her mevsim yetiştirilir ve her zaman bulabileceğimiz bir bitkidir. Peki maydanozu bu kadar özel yapan ne? İşte maydanozun sağlığa inanılmaz faydaları..

Maydanozun Faydaları Nelerdir?
Maydanozun Faydaları Nelerdir?

Maydanozun Faydaları Nelerdir?

1. Maydanoz Ağız Kokusunu Önler

Hiç kimse ağız kokusu olan biriyle sohbet etmekten hoşlanmaz. Maydanoz tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Ağızda kötü kokuya neden olan bakterilerin gelişimini engelleyen antibakteriyel özelliklere sahiptir. Her yemekten sonra nefesinizi tazelemek için bir maydanoz sapı yiyebilirsiniz. Maydanoz yemek, vücut kokusunu da gidermeye yardımcı olabilir ve aşırı şişkinliği de tedavi edebilir.

2. Maydanoz Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Maydanoz, Myricetin adı verilen bir flavonoid içerir. Myricetin ayrıca kızılcık, kuş üzümü ve tatlı patateste bulunur. Bir bitkinin içerdiği mirisetin miktarı ne kadar yüksekse, cilt kanseriyle mücadelede o kadar agresif olur.

Maydanozunun parlak yeşil rengi, tamamen klorofil dolu olduğunu gösterir. Klorofilin, özellikle mangalda eti pişirirken oluşan heterosiklik aminlerin, kanserojen ajanlara karşı bir savunma hattı oluşturmada etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kömürleşmiş et, çeşitli kanser türleriyle ilişkilendirilmiştir. Mangaldan hoşlanıyorsanız, bu zararlı etkileri azaltmak için etlerin yanında mutlaka bu yeşil sebzeleri de tüketin.

Reklamlar

Apigenin maydanozda da bulunur. Apigenin, meme kanserinin neden olduğu tümörlerin boyutunu azaltmak için oldukça önemlidir.

3. Maydanoz Diyabetle Savaşır

Myricetin, diyabetin önlenmesinde ve doğal tedavisinde de etkilidir. Söz konusu flavonoid, vücuttaki insülin direncini azaltırken kan şekerini düşürmede oldukça etkilidir. Ayrıca anti-inflamatuar etkiler sağlar ve kandaki yağın azaltılmasına yardımcı olur.

4. Maydanoz Kemik Sağlığını Destekler

K vitamini eksikliği kemik kırıklarına neden olabilir. K vitamini ayrıca kalsiyum emiliminde ve vücutta kalsiyumun idrarla atılımını yönetmede çok önemli bir rol oynar. 10 dal Maydanoz ile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu yeterli miktarda K vitaminini almış olursunuz.

Maydanoz, vücudunuzun güçlü kemikler geliştirmesine yardımcı olan bir dizi vitamin ve mineral içerir. C vitamini de bunlardan biridir. Vücut kollajen sentezlemek için C vitaminine ihtiyaç duyar. Kemiklerinizin etrafındaki desteği oluşturmak için kolajene ihtiyaç vardır. Aksi takdirde kemikleriniz kırılgan hale gelir ve kırılmalara karşı savunmasız kalır.

5. Maydanoz Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

K vitamini kemik sağlığını desteklerken, içinde bulunan C vitamini zenginliği mükemmel bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi olarak hizmet eder. C vitamininin soğuk algınlığı ve grip gibi yaygın hastalıkları önlemede hayati bir rol oynadığı zaten genel bir bilgidir. Maydanoz da iyi bir beta karoten kaynağıdır. Beta karoten, vücudu yaşlanmanın etkilerini hızlandıran serbest radikallerden korumaya yardımcı olan bir antioksidandır.

6. Maydanoz Doğal Bir Antibiyotiktir

Maydanozun böbrek sorunları olan bireyler için uygun olmadığına dair bir iki araştırma olsada, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotiklerin yerini alabilecek birkaç bitki arasında yer aldığı kanıtlanmıştır. Maydanoz, yaprakları veya kökleri tüketildiğinde idrar yolunun korunmasına yardımcı olur.

Maydanoz idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi?

Maydanoz kaynatılıp suyu aç karnına sabah akşam tüketilirse, idrar yollarını temizlemeye yardımcı olur. Kronik böbrek rahatsızlığınız varsa kullanmadan önce mutlaka doktorunuz ile konuşun.

7. Maydanoz Kalbi Sağlıklı Tutar

Maydanoz, normal hücre replikasyonunda yer alan önemli miktarda folik asit yani B9 vitamini içerir. Çeşitli işlevleri olan bu vitaminin en önemli işlevi kalp-damar hastalıklarıyla savaşmaktır.

Folik asit alımı, insan vücudunda doğal yoldan oluşan bir amino asit türü olan, homosisteini azaltmaya yarar. Homosistein, yüksek seviyelere ulaştığında kan damarlarına zarar verir. Yüksek homosistein seviyeleri, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Hasar görmüş kan damarları, felç riskini artırır. Folik asit, homosisteini zararsız methionine çevirir.

8. Maydanoz Vücudu Detoksifiye Eder

Maydanozda bol miktarda bulunan flavonoidler, vücudunuzu detoksifiye etmekten sorumlu karaciğer enzimlerinin üretkenliğini artırabilir.

Aynı zamanda idrar söktürücüdür. Maydanoz ile demlenmiş çay için. Bu, vücudunuzu detoksifiye etmenin yanısıra vücudu su tutma ve şişkinlikten kurtarmanın harika bir yoludur. Bu minik bitki, üriner sisteminizi temizlemeye ve böbreklerinizin yükünü hafifletmeye yardımcı olur.

9. Maydanoz Artritle Savaşır

20.000 denek üzerinde yapılan bir çalışmada, C vitamini alımı daha yüksek olanların, artritten etkilenme olasılığının daha düşük olduğu ortaya kondu. Maydanoz, C vitamini açısından zengindir ve eklemlerdeki iltihaplanmayı ve oksidasyon hasarını azaltır.

10. Maydanoz Cildi Beyazlatır ve Canlı Tutar

Glutatyon en önemli antioksidanlar arasındadır. Asya’da haftalık glutatyon tedavileri için rezervasyon yapmak çok popülerdir. Erkekler ve kadınlar, daha beyaz ve daha net bir cilt elde etmek için bu tür tedavilerden geçerler. Gençseniz ve görünüşünüze önem veriyorsanız, öğünlerinize maydanoz ekleyerek cildinizi beyazlatabilirsiniz. Maydanozdaki miristisin glutatyon üretimini aktive eder.

Maydanoz ayrıca sivilceyi azaltmaya yardımcı olabilir. C vitamini iltihabı engellerken, K vitamini cildin iyileşmesini hızlandırır ve kızarıklığı azaltır. Maydanoz tüketerek, zamanla sivilce lekelerini azaltabilirsiniz.

Ayrıca İnceleyebilirsiniz: Maydanoz ile Cilt Bakımı

11. Maydanoz Saçların Sağlıklı Olmasını Sağlar

Kozmetik üreticileri şampuan ve saç kremi üretmeden önce maydanozu, saç derisini temizlemek, saç uzamasını teşvik etmek ve parlaklık kazandırmak için saç toniği olarak kullanılıyordu.

Maydanoz apigenin adı verilen bir antioksidan flavonoid içerir. Apigenin, son araştırmalara göre saç dökülmesini kontrol eden önemli bir mineraldir. Maydanoz ayrıca saç renginizi korumaya yardımcı olan yüksek miktarda bakır içerir.

Maydanozun Zararları
Maydanozun Zararları

Maydanozun Zararları

Maydanozun aşırı tüketimi hamile kadınlarda uterotonik etkilere neden olabilir. Ayrıca, böbrek rahatsızlığı olanların aşırı maydanoz tüketmekten kaçınması gerekir. Unutmayın! Her şeyin fazlası zarardır.

Maydanozun faydaları ve zararları hakkında yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu konuda düşüncelerinizi aşağıda yorum bölümünde belirtebilirsiniz.

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

1 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
1
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx