Reklamlar
Cilt Bakımı

Perilla Yağı Ne İşe Yarar?

Perilla Yağı ile Cilt Bakımı

Reklamlar

Perilla yağı genel olarak cilt bakımı ürünlerinde kullanılır. Hassas bir cildiniz var mı? Bunu yaparsanız, cildiniz büyük olasılıkla en ufak bir tahrişe tepki gösterir ve iltihaplı ve kızarık hale gelebilir. Bu cilt tahrişini gidermenin bir yolunu bulmanız gerekebilir.

Hassas cilde sahip kişilerin, sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi olan ürünleri uygulaması gerekir ve perilla tohumu yağı bunlardan biri olabilir. Hassas cildi yatıştıran ve sakinleştiren iyi miktarda esansiyel yağ asitleri içerir. Bunun yanı sıra perilla yağı, cildinizi taze, ışıltılı ve nemli bırakacak bir dizi başka sağlık yararı da sağlar. Ondan önce size biraz perilla tohumundan bahsedeyim. 

Perilla, Hintçe’de Bhanjeera olarak bilinir ve Khasi’de ‘Nei Lieh’, nane ailesi Lamiaceae’ye ait bir bitkidir. Perilla tohumları aromatiktir ve lezzetli bir kuruyemiş tadına sahiptirler. Baharat olarak kullanılır ve nefis Hint turşusu ve salatalar yapar. Meghalaya yerlileri, perilla tohumlarını kavurup öğütür ve bunları sağlıklı besleyici salatalar yapmak için turp, haşlanmış acı kabak ve lahana gibi sebzelerle karıştırılabilir.

Reklamlar

Perilla esansiyel yağı, Güneydoğu Asya yemeklerinde, özellikle de Kore yemeklerinde kullanılır. Perilla tohumları, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir ve birçok farklı sağlık yararına sahip olduğu söylenir. Bu yazıda size perilla esansiyel yağının faydalarından bahsediyoruz.

Perilla tohumu yağı, perilla bitkisinin tohumlarından elde edilir. Bitki, nane ailesine ait yapraklı, çalılık bir bitkidir ve shiso olarak da bilinir. Tarçın ve meyan kökü gibi güçlü, nane aromasına sahiptir. Çok fazla güneş ışığı alan, hafif ila orta nemli ve iyi drene edilmiş topraklarda yaklaşık on metre yüksekliğe kadar büyür.

Genç yapraklar ve fideler bitkinin yenilebilir kısımlarıdır ve çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Perilla bitkisinin yaprakları, özellikle geleneksel Hint mutfağında baharat olarak kullanılır ve genellikle kızartılır veya pilav, çorba, balık körisi ve sebze salataları ile birleştirilir.

Tohumdan çıkarılan uçucu yağ, tofu, erik turşusu, şekerleme ve soslara tat vermek için kullanılır. Perilla bitkisinin hem yaprakları hem de tohumları, protein, antioksidanlar ve yağ asitleri gibi temel besin maddelerine sahiptir. Perilla yağı ayrıca sebzeleri sote etmek veya salata sosları için kullanabileceğiniz sağlıklı bir yemeklik yağdır.

Reklamlar

Perilla Yağı Fiyatı

Bu yağın fiyatı 65 lira ile 100 lira arasında değişir.

Perilla Yağı Faydaları
Perilla Yağı Faydaları

Perilla Yağı Faydaları

Perilla yağının faydaları arasında astım tedavisinde, mide ağrısını yatıştırmada ve kas spazmlarını hafifletmede kullanım yer alır. Perilla bitkisi, alfa-linolenik asit, omega-3 yağ asitleri ve omega-6 yağ asidi gibi önemli besinler içerir.

Perilla tohumu yağı, soğuk pres yöntemi ile ekstrakte edilir ve daha yoğun bir lezzet için tohumlar önce kavrulur. Alfa-linolenik asit (bitki kaynaklarına bir omega-3 formu) gibi bileşikler içerdiği söylenir.

Perilla tohumundaki yağ asitleri profili, ortalama olarak perilla tohumu, yarısı veya daha fazlası ALA alfa linolenik asit olmak üzere yüzde 35 ila yüzde 45 yağ verir. Bir omega-6 yağ asidi olan yaklaşık yüzde 14 linolenik asit içerir. Perilla yağı içeriğinin geri kalanı bir omega-9 yağ asidi olan oleik asittir. 

Perilla tohumu hem tıbbi hem de mutfak amaçlı kullanılabilir. Perilla yağının önemli faydalarından bazıları aşağıdadır.

Anti-enflamatuar aktiviteye yardımcı olur

Perilla tohumu yağı, omega-3 yağ asidi ve rosmarinik asit gibi çeşitli bileşikler içerir. Bu bileşiklerin her ikisi de vücuttaki iltihaplanma seviyelerini baskılayan ve düşüren sonuçlar göstermiştir. Bu bileşikler, iltihabı hafifletmeye ve alerjiye neden olan maddeleri baskılamaya yardımcı olur.

İyi kolestrolü teşvik etmeye yardımcı olur

Bu yağ, etkileyici miktarda Omega-3 yağ asidi ve az miktarda Omega-6 ve Omega-9 yağ asidi içerir. Omega-3 tüketimi, kötü kolesterol seviyelerini düşürürken HDL’yi (iyi kolesterol) yükseltmeye yardımcı olur. Böylece, iç arter duvarlarındaki kolesterol plaklarının ve ardından yüksek tansiyon ve kalp krizinin önlenmesine yardımcı olur.

Oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur: Bir başka perilla yağı faydası, rosmarinik asit, shishonin, apigenin, quercetin, luteolin ve güçlü antioksidan aktiviteye sahip uçucu yağ yağ asidi gibi güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, oksidatif strese neden olan reaktif oksijenin zararlı etkilerine karşı koruma sağlar. Serbest radikaller, antioksidanların yardımcı olduğu yer olan normal hücre işlevini bozan hücresel düzeyde hasara neden olur.

Alerjilere karşı etkilidir

Perilla yağındaki eosmarinic asit, enflamatuar aktiviteyi engellemeye yardımcı olarak mevsimsel alerjinin önlenmesine yardımcı olur. Perilladan elde edilen yağ özütü ayrıca astım hastalarının akciğer fonksiyonunu ve solunum problemini iyileştirebilir.

Cilt bakımı için mükemmeldir

Perilla tohumu yağındaki eosmarinic asit, atopik dermatitin etkili tedavisine yardımcı olur. Perilla esansiyel yağı cildi yatıştırmak için harikadır ve düzenli uygulama kuru cilde iyi gelir. Perilla uçucu yağı ayrıca tıkanmış gözeneklerin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca topikal olarak uygulandığında kistlere ve sivilceye yardımcı olur. Bunlar perilla yağının faydalarından bazılarıdır. 

Perilla Yağı Cilde Faydaları
Perilla Yağı Cilde Faydaları

Perilla Yağı Cilde Faydaları

Bu güçlü esansiyel yağ, linoleik asitle doludur. Bundan dolayı mükemmel antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikler gösterir. Bu perilla esansiyel yağı, problemli cilt tipleri için mükemmel bir seçim olmasını sağlar. Yaşlanan cildi tedavi etmek için mükemmeldir. Omega 3 bakımından zengindir, yatıştırır, onarır ve olgun ve yaşlanan ciltler için güçlü antioksidan koruma sağlar.

Flavonlar açısından zengin olup, güçlü antioksidan aktivite sunar, böylece erken yaşlanmaya neden olabilecek serbest radikallerin neden olduğu cilt hücrelerine zarar vermeyi önlemeye yardımcı olur.

Ayrıca, su kaybına karşı koruma sağlamak için cilt bariyerini korumada rol oynayan seramidler için doğal bir öncü görevi gören bir bileşik içerir. Bu, kuru cilt vücut yağlarında ve daha kuru ciltler için yüz ürünlerinde çok uygun olmasını sağlar.

Perilla esansiyel yağı, polifenoller (özellikle rosmarinik asit) ve triterpenoidler (özellikle ursolik asit), anti-inflamatuar, antibakteriyel, antioksidan ve anti-alerjik özellikler gösteren doğal moleküller açısından doğal olarak zengindir. Bu yağ, cilt tarafından kolayca emilen akışkan ve kuru bir yağdır. Yağlı değildir ve çok çeşitli ürünler için kullanışlıdır.

Perilla Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Perilla tohumu yağı, linoleik asit bakımından zengin olmasından dolayı mükemmel antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikler gösterir. Bu perilla esansiyel yağı, sorunlu cilt tipleri için mükemmel bir seçim olmasını sağlar. Bu yüzden bir pamuğa birkaç damla perilla esansiyel yağı damlatın ve yüzünüzü bu pamuk ile silin. Perilla esansiyel yağını kullanmadan önce doktorunuza danışın ve yama testi yapın.

Muz Kabuğunun Cilde Faydaları Nelerdir? Muz Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır? adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bizi Instagram’dan da takip edebilirsiniz: begonyakadin

Reklamlar

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x