Sağlık

Tırnak Neden Kırılır?

Reklamlar

Kimi zaman tırnaklar kolay bir şekilde kırılır. Birçok nedeni vardır. Tırnak neden kırılır, tırnak kırılması nasıl engellenir sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Tırnak Kırılması

Herhangi bir nedenden dolayı tırnak kırılması görülebilir. Tırnak yüzeyinin zedelenmesi, tırnak uçlarının kırılması görülebilmektedir. Bu durumda da kırılmaya neden olan etken tedavi edilmesi önemlidir.

Tırnak Neden Kırılır? Nasıl Önlenir?

Tırnaklar insanlar için parmaklarını dış etkenlerden koruduğu için çok önemlidir. Kadınlarda da estetik ve güzel bir görünüm kazandırmaktadır. O yüzden kadınlar tırnaklarının bakımlı olmasına daha fazla özen gösterirler. Tırnaklarını uzatmaya çalışırken tırnak kırılmaları can sıkıcı olabilir. Tırnaklarımızın parmak derisine birleşim bölgesine lunula denmektedir. Keratin ismi verilen sertleşmiş proteinden oluşmaktadır. Tırnağın diğer kısmı ise serbesttir ve günde yaklaşık 0,1 mm uzamaya meyillidir. Tırnağın uzama şekli de kişiden kişiye, mevsim durumlarına, yaşa ve tırnak bakımı sıklığına göre değişiklik gösterecektir. Eğer normal bir tırnak yapısına sahipseniz tırnağınız pembe renkli ve pürüzsüz görünecektir.

Reklamlar

Tırnağınız herhangi bir nedene bağlı olarak zedelenebilir ve uçları kırılabilir. Alına bir darbe sonucu olabileceği gibi vitamin eksikliğinden de kaynaklanabilir. Ayrıca ciddi hastalıklar da tırnak kırılmasına yol açabilir. Burada önemli olan tırnak kırılmasının nedeninin bilinmesidir.

İlginizi Çekebilir: Saçlarınızı Ne Sıklıkla Kestirmelisiniz?

Tırnak Kırılması Belirtileri Nedir? Tırnak Neden Kırılır?

Tırnak kırılması genellikle bir hastalığa bağlı ya da bir vitamin eksikliğinden meydana gelmektedir. Tırnak kırılmasının önüne geçmek için neyin neden olduğunun bulunması çok önemlidir. Tırnak kırılmasının yanında kırılmaya ek görülen semptomlar;

Tırnak Kırılması Nedir?
Tırnak Kırılması Nedir?

Tırnak Derisinin Ayrışması

Tırnak parmağa lunula isimli deri parçası ile bağlanmaktadır. Tırnak kırılması sorunu olan kişilerin bir kısmında lunula ile tırnağın ayrışması görülebilir.

Reklamlar

Lunulanın Sertleşmesi ve Soyulması

Lunula parmak derisi ile tırnağı birbirine bağlamaktadır. Bazı kişilerde bu tabaka sertleşip soyulabilir. Bunun sonucunda da tırnak köklerinde kanamalar görülebilir.

Tırnak Soyulması

Tırnak ile ilgili görülen şikayetlerden birisi de tırnak soyulmalarıdır. Tırnak kırılması sorunu yaşayan kişilerin büyük bir kısmında tırnak soyulmaları yoktur.

Tırnakta Renk Değişimi

Bazı kişilerde de tırnak kırılması vardır. Tırnağın rengi sarı ya da yeşile dönebilir. Tırnağın bu şekilde renk değiştirmesi de tırnak mantarından dolayı oluşabilir. Buna bağlı olarak tırnak kırılması da görülür.

Tırnak Yüzeyinde Pürüz Oluşumu

Tırnakları kırılan kişilerin büyük bir kısmında tırnakta çizgiler vardır. Yani tırnakları pürüzlüdür. Sağlıklı tırnağın pürüzsüz olması gerekir.

Tırnakta Beyaz Çizgilenme

Vücutta vitamin eksiliği varsa tırnak kırılmasına neden olabilir. Vitamin eksikliği olması durumunda tırnak kırılmaları ve beyaz renkli çizgiler görülebilir.

Tırnak Neden Kırılır?
Tırnak Neden Kırılır?

Tırnakta Uzamama

Eğer bir sıkıntı yoksa tırnak günde 0,1 mm kadar uzar. Tırnak kırılması olması ve tırnakların uzamaması vitamin, mineral ya da protein eksikliğinden de olabilir.

Diğer Semptomlar

Ayrıca tırnak kırılmasının birçok nedeni olabilir. Çok sayıda hastalığın belirtisi olabileceği için dikkate alınmalıdır. Mesela kansızlık yani anemi hastalığına bağlı tırnak kırılması yaşanıyorsa kırılmanın yanında baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler görülür. Vitamin eksikliğine bağlı tırnak kırılması varsa yara oluşumu, yaraların geç iyileşmesi gibi belirtiler kendini gösterir. Tırnak kırılması strese bağlı da olabilir. Bu durumda depresyon, anksiyete bozukluğu gibi belirtiler görülebilirken ayrıca cilt hastalıklarına bağlı oluşan tırnak kırılmalarında kırılmaya ek olarak ciltte yaralar ve kaşıntı gibi semptomlar görülebilir.

Tırnak Kırılması Nedenleri

Tırnak Neden Kırılır ve nedenleri nelerdir? Tırnak kırılması genellikle bir hastalıktan ya da bir vitamin eksikliğinden dolayı görülmektedir. Bazı kişilerde de en ufak bir darbe ile bile tırnak kırılması görülebilir. Bundan dolayı tırnak kırılmasına neden olan etkenin bilinmesi tedavisi için çok önemlidir.

Tırnak kırılmasına yol açan etkenler;

Kalsiyum ve Demir Eksikliği

Tırnağınızın sert kalmasını sağlayan vitaminler kalsiyum ve demirdir. Kalsiyum ve demir eksikliği olan kişilerde buna bağlı olarak tırnak kırılması görülebilir.

Vitamin Eksikliği

Tırnak kırılması durumunda aklımıza vitamin eksikliği gelir. Tırnak kırılması özellikle B ve C vitaminlerinin eksikliği durumunda görülür. Bu nedenle böyle bir sorununuz olması halinde doktora giderek vitaminlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

Vitamin Eksikliği
Vitamin Eksikliği

Anemi(Kansızlık)

Kansızlık hastanın tüm vücudunu etkileyebildiği gibi tırnakların yapısını da etkiler. Ve tırnak kırılmasına yol açabilir.

Yetersiz Beslenme

Tırnak kırılmasına protein bakımından eksik beslenme de neden olur. Yetersiz protein alımı tırnakların yenilenmesini ve onarılmasını yavaşlatarak tırnak kırılmasına neden olacaktır.

Tırnak Mantarı

Mikroplara bağlı olarak ortaya çıkan mantarlar tırnakta da meydana gelebilir. Buna tırnak mantarı denir. Tırnak mantarı genellikle nemli ve düzenli bakım yapılmayan tırnaklarda görülmektedir.

Cilt Hastalıkları

Yaşanan bazı cilt hastalıklarından deri ve tırnak yapısı etkilenebilir. Bunun sonucunda hastalarda tırnak kırılması görülebilir.

Çok Sık Oje Kullanımı

Oje ve tırnak cilalarının sürekli olarak kullanılması tırnağın nefes almasını engeller. Tırnak sararır, hasarlanır ve tırnak kırılması görülebilir.

Aşırı El Yıkama Alışkanlığı

Bazı kişilerin elleri sudan çıkmaz çok fazla suda vakit geçiren aşırı el yıkayan kişilerde tırnağın yapısı bozulur. Bunun sonucunda da tırnak kırılmaları görülebilir.

Kimyasallara Maruz Kalma

Ellerinizi çok fazla kimyasal içerikli maddeler ve deterjanlara maruz bırakmanız tırnak kırılmasına yol açabilir.

Ayağı Sıkan Ayakkabılar Giymek

Özellikle ayak başparmak tırnak kırılmasının nedenleri arasında en sık ayağı sıkan ayakkabılar giymek rol oynar. Bu durum ayrıca ayak tırnağında mantar oluşumuna da yol açabilir.

Tiroid Hastalıkları

Tiroid bezi ve tiroid hormonları vücudumuzu da tırnaklarımızı da çok etkiler. Tiroid bezinin olması gerekenden çok ya da az çalışması tırnak yapısını değiştirecektir. Bundan dolayı de tırnak kırılmaları görülebilir.

Böbrek Hastalıkları

Tırnaklarda değişikliğe neden olan bir başka neden de böbrek hastalıklarıdır. Böbrek hastalıkları olması halinde tırnak kırılmaları görülebilir.

Tırnak Yeme
Tırnak Yeme

Tırnak Yeme

Bazı kişilerde tırnak yeme alışkanlığı vardır. Tırnak yenirse tırnağın yapısı bozulur ve tırnağın güçsüzleşmesi ve tırnak kırılması görülebilir.

Takma Tırnak Kullanımı

Uzun süre boyunca takma tırnak kullanılırsa gerçek tırnağınızın yapısı bozulur ve sonucunda da tırnak kırılmalar görülebilir.

Yanlış Törpüleme

Tırnakların bilinçsizse kesilmesi ve kenarlarının yanlış, düzensiz törpülenmesi de tırnak kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle tırnaklarınızı bilinçsiz olarak törpülemeyin bir uzmandan yardım alınız.

Tırnak Kırılması Teşhisi

Tırnak kırılması herhangi bir hastalığın semptomu olarak meydana gelebilir. Sürekli tırnakları kırılan kişilerde tırnak kırılmasının neden olduğu teşhis ettirmeli ve tedavi ettirmelidir. Tırnak kırılması olması durumunda teşhis için Anamnez ve Fizik Muayene yöntemi kullanılır. Anamnez hastanın hastalığı hakkında var olan şikayetlerini dile getirmesine denmektedir.

Tırnak kırılması durumu ile karşılaşan çok kişide tırnakta pürüz oluşumu, tırnak etinde ayrışma, tırnakta lekelenme, tırnakta beyaz çizgilenme gibi sıkıntılar da olabilir. Doktor teşhis koymak için hastanın semptomlarını dinleyerek şikayetlerinin ne zaman arttığını ve azaldığı inceler. Hastada baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, depresyon, anksiyete bozukluğu gibi semptomlar var mı bunları sorgular. Ve duruma göre hastayı fiziki olarak inceler.

Doktor muayene ederken hastanın tırnaklarını, tırnak etlerini, parmaklarını incelemektedir. Kansızlık ya da vitamin eksikliğinden şüphelenmesi durumunda kan tahlili yaptırır. Ve sonucuna göre gerekirse vitamin ve kan ilacı değerleri için takviye verir.

Tırnak Kırılması Tedavisi

Tırnak kırılmasının olması durumunda yapılması gereken ilk işlem hastalığın teşhis edilmesi ve sonrasında tedavi edilmelidir. Eğer hastada böbrek ve tiroid hastalıkları varsa bunlar için medikal veya cerrahi tedavi uygulanabilir. Tedavi sonrasında tırnaklar düzelmeye başlayacaktır.

Eğer tırnak kırılması beslenmenin yetersiz olmasından vitamin ve mineral eksikliğinden ise altındaki nedenler tespit edilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.

Tırnak Kırılması Tedavisi
Tırnak Kırılması Tedavisi

Tırnak kırılmasının diğer nedenlerinden birisi de yanlış ayakkabı seçimi, kimyasallar ile uzun süre uğraşılması, fazla el yıkama ve çok oje kullanımı gibi dış etkenler de olabilir. Bu durumda neden olan etken bulunarak tekrar yapmamaya dikkat edilmesi gerekir. Ve bazı kişilerde tırnak yeme alışkanlığı vardır. Böyle durumlarda hasta psikolojik yardım alabilir.

Tırnak Kırılması Tedavi Edilmezse

Tırnak kırılması önemsenmeli ve vakit kaybetmeden neden olduğu tespit edilmelidir. Tırnak kırılmasının nedeni tespit edildikten sonra tedaviye başlanması gerekmektedir. Tedavi edilmezse tırnak kırılması tırnakta ve parmakta enfeksiyon gelişimine ve tırnağın kaybına neden olabilir.

Tırnak kırılması eğer yetersiz beslenmeden kaynaklanıyorsa hastalarda buna bağlı olarak kansızlık ve vitamin eksiklikleri görülebilir. Bu durumda da hastada baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, kaslarda uyuşma, görme problemleri, ağız içi ve deride yara oluşumları gerçekleşebilir.

Tırnak Kırılmasına Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Tırnak kırılmasına neden olan etkenlerin tedavi edilmesi çok önemlidir. Hastalar bunların dışında bazı davranışları uygulayarak da tırnak kırılmasının önüne geçilmesini sağlayabilir.

Tırnak kırılmasını önlemek için hastanın yapması gerekenler;

Ayak tırnaklarında kırılma varsa özellikle de başparmaklarda tırnak kırılması sıkı ayakkabı giyilmesi yani ayakkabının sıkmalarından meydana gelmektedir.

Ellerimiz her şeyin içinde olduğu için kimyasal kullanılacağı durumlarda eldiven takılmalıdır.

Ellerin çok sık yıkanması da mantar enfeksiyonu gelişmesi için risktir. Çok fazla el yıkamaktan da uzak durulmalıdır.

Ellerin ve tırnakların temizliğine özen gösterilmesi tırnak kırılması için çok önemlidir.

Tırnaklara bakım yapmak için törpülemenin bilinçsiz ve özensiz yapılması tırnak kırılmasına neden olur.

Tırnak kırılmasına neden olan bir diğer etken de takma tırnak kullanımıdır. Tırnak kırılmaması için tırnak bakımına dikkat edilmeli temiz ve özenli yapılmalıdır.

Tırnak kırılması sorunu ile karşılaşan kişiler bir süre oje ve tırnak cilası kullanmamalıdır.

Tırnak yeme sorunu olan kişiler bunun için acı oje sürebilir. Bu davranışı azaltmazsa psikolojik yardım alınmasında fayda vardır.

Tırnak kırılmasının önüne geçmek için zeytinyağı ve birkaç damla limon suyu, E vitamini damlası ile karışım elde edilip günde bir kere tırnağa sürülebilir. Ve tırnakta çok belirgin bir düzelme olacaktır. Ama burada neden olan hastalık tedavi edilmezse karışım da etkili olmayacaktır.

Tırnak Kırılması İlaçları
Tırnak Kırılması İlaçları

Tırnak Kırılması İlaçları

Tırnak kırılması tedavisi için hastalığın çeşidine göre birçok yöntem kullanabilir. Medikal tedavi de uygulanabilir. Tırnak kırılması semptomunun medikal tedavisinde kullanılan ilaçlara göz atalım;

B ve C Vitamini Takviyeleri

Tırnak kırılmasının büyük bir kısmı vitamin eksikliğinden dolayı görülmektedir. Vitamin eksikliği varsa ilk olarak tahlil yapılır ve sonuca göre vitamin takviyelerine başvurulur. Takviyelerin özelliği biotin ve askorbik asit adlı maddeleri içermesidir. Fakat bu takviyelerin fazla alınması da hastada bulantı ve kusma semptomları, uzun süreli alımında ise böbrek taşı oluşumu riski taşır. Bundan dolayı bu takviyeler doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Demir Tedavisi

Tırnak kırılması olan kişilerde kansızlık yani anemi de görülebilir. Böyle bir sorunu olan hastalara demir tedavisi uygulanır ve kan hücresi üretiminin artışı sağlanır. Kansızlığın önüne geçilir. Ancak içerik olarak Demir 3 hidroksit polimaltoz adlı maddeyi içeren ilaçlar fazla alınırsa ishal, mide ağrısı, kabızlık ve kusma gibi şikayetler görülebilir. Şikayetler eğer hastayı rahatsız edecek boyutta ise ilaca ara verilerek mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Tırnak Neden Kırılır diye soranların sadece vitamin eksikliği değildir.

Antifungal İlaçlar

Tırnak kırılmasının bir nedeni de tırnak mantarı olabilir. Böyle bir durumda antifungal ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların içinde de amfoterisin B, ketokonazol, itrakonazol, flukonazol, flusitosin gibi maddeler vardır. Yan etkileri de ateş, titreme, bulantı, kusma, iştahsızlık gibi semptomlardır. Belirtiler hastayı rahatsız edecek kadar şiddetli olursa ilacın kullanımı durdurulmalı ve doktora gidilmelidir.

Gebelikte Tırnak Kırılması
Gebelikte Tırnak Kırılması

Gebelikte Tırnak Kırılması

Hamilelik döneminde kadınların birçok hastalığa açık olma olasılığı yüksektir. Bazı hastalıklar da bu dönemde azalmaktadır. Anne adayının bu dönemde vitamin, mineral ve demir ihtiyacı artacaktır. Bundan dolayı da gebelik döneminde vitamin eksikliği ve anemi(kansızlık) gibi durumlar ortaya çıkacağı için tırnak kırılması görülebilir. Bebeğin vitamine ve minerale demire ihtiyacı vardır. Özellikle gebelerin tırnak kırılması durumunda ilk olarak kan tahlili yaptırarak vitamin ve kansızlık durumlarına bakılması gerekli takviyeleri alması gerekir.

Ayrıca Bakınız: Tırnak Bakımını Doğru Yapmanın Yöntemleri

Bebek ve Çocuklarda Tırnak Kırılması

Çok sık görülmese de bebeklerde ve çocuklarda tırnak kırılması görülebilir. Çoğunlukla tırnak kırılmaları çarpma ve darbeler sonucunda görülür. Bazen çocuklarda da vitamin ve mineral eksiklikleri, depresyon, stres, anksiyete bozukluğu gibi durumlar, tiroid ve böbrek hastalıkları da tırnak kırılmaları görülebilir. Bu belirtilere neyin neden olduğu tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir.

Tırnak Kırılması için Hangi Doktora Gidilmeli?

Tırnak Neden Kırılır diye soranların ne yapmanız gerekir? Tırnak kırılması sorununuz olması durumunda hastalığa tanı koyan ve tedavi uygulayan bölüm cildiye yani Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) bölümüdür. Doktor hastanın şikayetlerini dinleyerek gerekli muayeneleri yapar.

Tırnak kırılmasının nedeni vitamin eksikliğinden olduğu düşünülüyorsa hastanın İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne başvurulması gerekir. Hastaya gerekli tahliller uygulanır ve ona göre takviyeler verilir tedaviye başlanır.

Hastaların tırnak derisinde ayrışma, lunulanın sertleşmesi, tırnakta renk değişimi, tırnağın üst kısmında pürüz oluşumu, tırnakta beyaz çizgilenme gibi belirtiler varsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Tırnak Kırılması ile İlgili Çok Sorulan Sorular

Tırnak kırılması nasıl önlenir?

Tırnak kırılması çok kişide olabilir. Ve birçok nedeni vardır. İlk olarak neden meydana geldiği teşhis edilmesi gerekir. Bunun yanında tırnaklara ve tırnak etlerine nemlendirici uygulanmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmeli, oje ve takma tırnak gibi maddelerden uzak durulmalıdır.

Tırnak Neden Kırılır hakkında aşağıda yorum yapabilirsiniz.

YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin/

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx