Reklamlar
Cilt Bakımı

Cajeput Yağı Ne İşe Yarar?

Cajeput Yağı Cilde Faydaları

Reklamlar

Cajeput yağı, cajeput bitkisinin damıtılmış yapraklarından ve cajeput ağaçlarının dallarından üretilir. Melaleuca ağacının bir alt türü olan cajeput, genel olarak Avustralya ve Güneydoğu Asya’daki tropikal bölgelere özgü bir bitkidir. Cajeput bitkisi genel olarak cajuput, kajuput, melaleuca cajuputi ve minyak kayu putih adlarıyla da bilinir. 

Cajeput yağı, öncelikle antiseptik ve analjezik özellikleri ile sıkça kullanılır. Aynı zamanda, bazen küçük cilt yaralarını, soğuk algınlığını ve iltihaplı cilt hastalıklarını tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılan bir anti-inflamatuar olarak kabul edilir.

Cajeput Yağı Nedir?
Cajeput Yağı Nedir?

Cajeput Yağı Nedir?

Doğal bir ürün olarak uygulanan cajeput yağı, medikal ilaçlar kadar güçlü etkilere sahiptir. Tüm esansiyel yağlar gibi, cildinize uygulamadan önce bir taşıyıcı yağda seyreltilmesi gerekir. Ayrıca bazı insanlar için tehlikeli olabilir. Bu uçucu yağı kendiniz denemeden önce cajeput yağının kullanımları ve önlemler hakkında daha fazla bilgi almanız gerekir. Ayrıca bu yağı kullanmadan önce mutlaka yama testi yapın.

Reklamlar

Cajeput yağı, cajeput ağacının (Melaleuca leucadendra) taze yapraklarının buharla damıtılmasıyla üretilir. Cajeput esansiyel yağı halk arasında doğal ve harika bir ilaç olarak kullanılır.

İnsanlar soğuk algınlığı ve tıkanıklık, baş ağrısı, diş ağrısı, cilt enfeksiyonları, ağrı ve diğer farklı rahatsızlıklar, sorunlar ve cilt hastalıkları için cajeput yağı kullanır ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

Cajeput esansiyel yağını, çay ağacı yağı (Melaleuca alternifolia) veya niauli esansiyel yağı (Melaleuca viridiflora) ile karıştırmayın.

Cajeput yağı, sineole adı verilen bir kimyasal içerir. Cineole uygulandığında, sineol ciltte karıncalanma hissine neden olur ve bu da derinin altındaki ağrıyı hafifletir.

Reklamlar
Cajeput Yağı Faydaları
Cajeput Yağı Faydaları

Cajeput Yağı Faydaları

Cajeput ağacının sağlığımız için güçlü faydaları vardır. Çay ağacı gibi, bilimsel adı Melaleuca leucadendra olan cajeput ağacı da antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Mirtaceae familyasına ait olan bitki, Avustralya, Hindistan ve Endonezya’da yetişir ve Malezya dilinde kabuğunun renginden dolayı adı “beyaz ağaç” anlamına gelir, kokusu okaliptüs kokusuna çok benzer. Bu bitkinin yapraklarından buhar damıtma yoluyla uçucu bir yağ elde edilir. 

Mevcut araştırmalarla cajeput yağı iddia edilen faydalarını dikkatli bir şekilde düşünmek önemlidir. İşte şimdiye kadar bildiklerimiz… 

Saç bakımında kullanılır

Cajeput yağının tıbbi özellikleri saç bakımında da desteklenir. Saç derisi bakımı ve saç büyümesi bu faydalardan ikisi olabilir. Bununla birlikte, cajeput’un saç dökülmesini veya herhangi bir saç derisi durumunu tedavi edebileceğini kanıtlayan kanıt eksikliği var.

Cajeput yağı, kas ve eklem ağrısı, diş ağrısı, sinüzit, soğuk algınlığı, öksürük ve diğer solunum yolu rahatsızlıkları ve kaygı ve stres gibi çeşitli rahatsızlıklara yardımcı olduğu için çeşitli doğal sağlık kuruluşlarında da tanıtılmaktadır. Yine de, bu kullanımlardan herhangi birini destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yok. Cajeput yağını herhangi bir tıbbi amaçla kullanmadan önce bir doktorla konuşun.

Öksürük ve sinüziti iyileştirir
Öksürük ve sinüziti iyileştirir

Öksürük ve sinüziti iyileştirir

Cajeput esansiyel yağının cilde faydaları, larenjit, öksürük ve sinüzit durumunda faydalıdır. Cajeput esansiyel yağı faydaları, larenjite faydalıdır, fakat aynı zamanda soğuk algınlığı, öksürük ve sinüzite de iyi gelir. Antiseptik, balgam söktürücü ve balzamik özelliği ile soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, sinüzit gibi solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra sistit ve üretrit gibi idrar yolu enfeksiyonlarına karşı faydalı, böcek, sivrisinek ve haşerelere karşı şifalı, kas ağrıları, nevralji, romatizma ve artrit durumlarında ağrı kesici, akne veya sedef hastalığında faydalı, güçlendirici etki, iletişim ve ilişkide sorun yaşayanlar için uygundur.

Çeşitli hastalıklara iyi gelir

Cajeput esansiyel yağı, özellikleri sayesinde soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, sinüzit ve larenjit gibi solunum yolu problemlerinin yanı sıra sistit veya üretrit gibi idrar yolu problemlerinin ve akne veya sedef hastalığı gibi cilt ile ilgili problemlerin tedavisinde kullanılır. Hamilelik sırasında cajeput esansiyel yağının güvenli kullanımı için her zaman doktorunuza danışın. Cajeput esansiyel yağının ana kullanımlarını görelim. Soğuk algınlığı, sinüzit veya larenjit gibi solunum yolu problemlerinde kaynar suya katılarak buhar inhalasyonu hazırlamak yardımcı olabilir. Beş damla cajeput esansiyel yağı, alternatif olarak aromayı bir yağ yakıcı ile dağıtmak mümkündür, beş damla yeterlidir, bu odayı dezenfekte etmeye yardımcı olacaktır.

Orta kulak iltihabını iyileştirir

Orta kulak iltihabı durumunda, bir parça pamuğa bir ila iki damla bu yağı dökün ve kulağa yerleştirin. Öksürük, bronşit ve nezleye karşı beş damla esansiyel yağı nötr bir kremde karıştırıp göğsünüze masaj yapmaya çalışın. 

Sistiti iyileştirir
Sistiti iyileştirir

Sistiti iyileştirir

Sistit durumunda, bir leğene sıcak su içerisine on damla cajeput esansiyel yağı ekleyerek oturma banyosu hazırlamak faydalı olabilir. Bu uçucu yağın antiseptik ve yatıştırıcı özellikleri, akne, yağlı cilt, siyah nokta, böcek ısırıkları ve sedef hastalığı gibi çok çeşitli cilt problemlerini tedavi etmeye de yardımcı olur. Bu durumda cajeput esansiyel yağı cilt üzerinde saf olarak kullanılmamalı, her zaman karıştırılmalıdır. Günlük yüz kreminize üç ila dört damla ya da bir yemek kaşığı dolusu cajeput yağ ekleyerek vücuda masaj yapabilirsiniz. 

Romatizmaya iyi gelir

Romatizma, artrit, nevralji, cajeput esansiyel yağının diğer faydalarını görelim. Ağrı kesici ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde cajeput esansiyel yağını romatizma, artrit, kas ağrıları ve aynı zamanda nevraljileri yatıştırmak için kullanabilirsiniz. Bölgeye bu şekilde masaj yapmaya çalışın, iki yemek kaşığı tatlı badem yağı ve on damla cajeput esansiyel yağını karıştırın ve yavaş hareketlerle uygulayın. Bir difüzörde, beş damla uçucu yağ kullanarak cajeput esansiyel yağını odaya dağıtabilirsiniz. Bu, kendi üzerimizdeki konsantrasyonu ve kararlılığı artırır, güçlendirir ve iletişim ve ilişkilerde sorun yaşayanlar için faydalı olur.

Böcekleri öldürür

Cajeput yağı, böcekleri öldürmede ve uzaklaştırmada çok etkilidir. Böcek öldürücü özellikleri o kadar güçlüdür ki, seyreltilmiş çözeltisi sivrisinekleri, karıncaları ve diğer birçok haşere türünü (tabii ki hamamböceği değil) odalardan uzaklaştırmak için bir buharlaştırıcı yardımıyla püskürtülebilir veya buharlaştırılabilir. Sivrisinek ağları, ilave faydalar için çözümüne daldırılabilir. Seyreltilmiş bir cajeput yağı çözeltisi de böcekleri uzak tutmak için vücuda sürülebilir. Ayrıca, suda çok hafif seyreltilmiş bir çözelti tüketilirse bağırsak solucanlarını da öldürür.

Böcekler ve bitki zararlıları cajeput esansiyel yağı zararlılara karşı bir etkiye sahiptir ve onları uzaklaştırmak için bitkilerin üzerine püskürtülebilir, suya birkaç damla esans yağı dökün, iyice karıştırın ve ardından püskürtün. Böceklere karşı difüzöre beş damla eklemek de mümkündür.

Cajeput Yağı Cilde Faydaları
Cajeput Yağı Cilde Faydaları 

Cajeput Yağı Cilde Faydaları 

Cajeput yağı, ciltteki enfeksiyonlarla savaşır. Bunlar belki de cajeput yağının en değerli özellikleridir. Tetanoz (bakteri), grip (virüs) gibi bakteri, virüs ve mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlarla ve kolera ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadelede çok etkilidir. Uygun bir aşı alınana kadar tetanoza karşı korunmak için paslı demirden kaynaklanan kesik ve yaralara harici olarak uygulanabilir. 

Cajeput yağı öncelikle antiseptik özellikleri için kullanılır. Daha eski araştırmalar, yağın enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için küçük kesikler ve çizikler için faydalı hale getirebilecek antibakteriyel niteliklere sahip olduğunu öne sürüyor. Ayrıca cilt üzerinde antifungal ve antiviral etkileri olabilir.

Cajeput ayrıca sedef hastalığı ve akne gibi cilt rahatsızlıklarına yardımcı olmak için anti-inflamatuar etkilere sahip olabilir.

Doğada analjeziktir, yani ağrı hissini azaltır. Diş ağrısı durumunda iltihaplı bir dişe lokal olarak uygulandığında veya baş ağrısı durumunda alına sürüldüğünde hızlı bir rahatlama sağlar. Yutulması halinde, ateş ve soğuk algınlığı ile ilişkili olabilecek eklem ağrıları, baş ağrısı ve kas ağrılarını azaltabilir. Ancak, yalnızca yüksek oranda seyreltilmiş çözeltilerde tüketin. 

Furunculosis gibi cilt enfeksiyonlarından korurken cildi pürüzsüzleştirir ve parlatır, bu nedenle kozmetikte ve antiseptik kremlerde yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda cildi dengeler ve bu nedenle genel bir cilt toniği olarak kullanılır.

Cajeput Yağı Nasıl Kullanılır?
Cajeput Yağı Nasıl Kullanılır?

Cajeput Yağı Nasıl Kullanılır?

Uygun şekilde seyreltildiğinde ve alerjik reaksiyonlar için test edildiğinde, cajeput yağı saçınız ve cildiniz için güvenle kullanılabilir. Uçucu yağları kesinlikle ağız yoluyla tüketmeyin.

Bir yama testi yaptıktan sonra, daha geniş bir cilt bölgesine seyreltilmiş cajeput yağı uygulayabilirsiniz. Küçük yaralara, çiziklere ve kızarıklıklara doğrudan uygulayabilirsiniz. Başka bir seçenek de otuz gram vücut losyonuna, birkaç damla cajeput yağını eklemektir.

Seyreltilmiş cajeput yağını saçlar için de cilde uygulama için kullandığınız şekilde kullanabilirsiniz. Başka bir seçenek de, saç derinize masaj yapmadan önce şampuanınıza birkaç damla uçucu yağ eklemektir.

Cajeput yağının şişeden doğrudan solunması tavsiye edilmese de, aromaterapi için yağı bir difüzörde dağıtmayı düşünebilirsiniz. Tıkanıklık ve baş ağrılarından geçici olarak kurtulabilirsiniz.

Cilt bakımı ile ilgiliyseniz Ceviz Sabunu Nasıl Yapılır? adlı yazımızın da faydalı olacağını düşünüyoruz.

Bizi Instagram dan takip edebilirsiniz.

Reklamlar

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x