Reklamlar
Cilt Bakımı

Petitgrain Yağı Ne İşe Yarar?

Petitgrain Yağı ile Cilt Bakımı

Reklamlar

Petitgrain yağı sağlığa pek çok farklı faydası vardır. Genellikle kozmetik sektöründe, parfüm sektöründe ve temizlik sektöründe kullanılır. Taze, çiçeksi ve harika bir aroması vardır. Bu yazımızda petitgrain yağı nedir, petitgrain yağı faydaları nelerdir, petitgrain yağı cilde faydaları ve petitgrain yağı nasıl kullanılır gibi sorulara cevap vereceğiz. 

Petitgrain Yağı Nedir?

Acı portakal ağacından elde edilen petitgrain yağı, geleneksel sağlık uygulamalarında, temizlik amacıyla ve çeşitli iç faydaları için uzun süredir kullanılmaktadır. Parfüm endüstrisinde yaygın olarak kullanılan Petitgrain yağı, taze, çiçeksi ve genellikle otsu bir aroma sunar ve çeşitli ortamlarda yağın harika kokusu, onu benzersiz ve kullanışlı hale getirir. Huzurlu uykuyu teşvik etmekten sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu desteklemeye kadar, petitgrain yağının kullanımları ve faydaları kesinlikle geniş kapsamlı ve etkilidir. 

Petitgrain Yağı Faydaları
Petitgrain Yağı Faydaları

Petitgrain Yağı Faydaları

Petitgrain yağı bazen acı portakal yaprağı yağı olarak da bilinir. Neroli ve acı portakal ile aynı botanik türlerden damıtılan buhar olmasına rağmen, petitgrain esansiyel yağı kendine özgü karakteristik aromaya sahiptir. Petitgrain yağı yapraklardan ve bazen ağacın dallarından ve dallarından damıtılırken, neroli esansiyel yağı çiçeklerden damıtılır ve portakal esansiyel yağı genel olarak meyvelerin kabuğundan soğuk preslenir.

Reklamlar

Yapraklardan ve bazen de dallardan damıtıldığı için, neroli yağından ve portakal yağından daha az çiçeksi ve daha az narenciye kokusudur. Petitgrain yağı, tatlı ve ekşi bir aromaya sahiptir ve ince çiçeksi ve odunsu özelliklere sahiptir. Özellikle narenciye, çiçek ve odun yağları ile iyi uyum sağlar. Aromatik harmanlama için çalışmak bir zevk…

Duygusal olarak, petitgrain yağını canlandırıcı, sakinleştirici ve dengeleyici buluyorum. Anksiyete ve yüksek stres durumlarını hafifletmeye yardımcı olmak için astım spreylerine petitgrain yağı eklemeniz mümkün. Neroli esansiyel yağı ve lavanta esansiyel yağı gibi, petitgrain yağı da sakinleştirici ester linalil asetat ve sakinleştirici / anti-bakteriyel monoterpenol linaolol içerir.

Petitgrain yağı, bazen Poor Man’s Neroli olarak bilinir çünkü neroli yağından çok daha ucuzdur ancak neroli yağı ile aynı kullanım ve faydaların çoğunu sunar. Petitgrain yağı, çoğu zaman neroli yağının gölgesinde yaşadığı için hak ettiği takdiri pek göremeyen uçucu bir yağdır. Petitgrain, kendi yararlarını öğrenmek ve tanımak için kesinlikle harika bir yağdır.

Genel olarak, bir uçucu yağın genel adı basitçe petitgrain esansiyel yağı olarak listelendiğinde, yağ muhtemelen citrus aurantiumdan damıtılır. Bununla birlikte, iki kez kontrol etmek önemlidir çünkü buharla damıtılmış combava petitgrain, citrus hysterix ve clementine petitgrain, citrus clementia gibi de birkaç esansiyel yağ kaynağından elde edilebilir. Her birinin kesinlikle kendine özgü hoş aroması ve benzersiz aromatik özellikleri vardır. Her bir yağın doğal kimyasal bileşimi de değişir ve görünen o ki, Citrus aurantium’dan türetilen Petitgrain, Linalyl asetat ve linalol’de en bol olanıdır. 

Reklamlar

Petitgrain esansiyel yağının aroması, özellikle erkekler için formüle edilmiş karışımlara harika bir katkı sağlar (kadınlar da sever). Petitgrain yağı aslında bir afrodizyak olarak kabul edilir. Petitgrain uçucu yağın sağlık yararları, antiseptik, spazmodik, anti-depresan, deodorant, sinir ve yatıştırıcı bir madde olarak özelliklerine bağlanabilir.

Turunçgiller harika tıbbi özelliklere sahip hazine hazineleridir ve bu onlara aromaterapi ve bitkisel ilaçlar dünyasında önemli bir yer kazandırmıştır. Tanınmış narenciye meyvesinden elde edilen, tazeleyici ve susuzluğu gideren portakal yağı dışında hiçbir şey olmayan uçucu yağları defalarca buluyoruz. Portakalın botanik adı Citrus aurantium’dur. Portakaldan elde edilen uçucu yağı daha önce incelediğimizi düşünebilirsiniz. Öyleyse soru, bunun nasıl farklı olduğudur?

Portakal uçucu yağı, portakal kabuğundan soğuk sıkıştırma ile çıkarılırken, petitgrain uçucu yağı, portakal ağacının taze yapraklarından ve genç ve hassas dallarından buharla damıtma yoluyla çıkarılır. Bu yağın ana bileşenleri gama terpineol, geraniyol, geranil asetat, linalol, linalil asetat, mirsen, neril asetat ve trans okimendir. Ayrıca neroli esansiyel yağının portakal çiçeklerinden de elde edildiğini hatırlayabilirsiniz.

Bu narenciye bitkisinin hiçbir kısmı boşa gitmez. Son derece faydalıdır. Hala adıyla ilgili kafanız mı karıştı? Bu yağ daha önce bezelye büyüklüğünde olan yeşil ve genç portakallardan elde edildi dolayısıyla petitgrain adı da veriliyordu. Bu yağ, olağanüstü aroması nedeniyle parfüm ve kozmetik endüstrilerinde ve ayrıca yiyecek ve içeceklerde aroma maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Aromaterapide kullanılmasının yanı sıra, Petitgrain yağının bitkisel tıpta çok sayıda kullanımı vardır. Tıbbi kullanımları aşağıda listelenmiş ve açıklanmıştır.

Antiseptik özellikleri ile yaraları iyileştirir

Hemen hemen hepimiz “septik” kelimesini çok iyi tanıyoruz ve günlük yaşamımızda sık sık duyuyoruz, ancak nadiren ayrıntılarını araştırmaya çalışıyoruz. Bilmek istediğimiz tek şey, ne zaman bir yara alsak, üzerine bir “yara bandı” veya başka bir ilaçlı şerit yapıştırmanın veya üzerine antiseptik bir losyon veya krem ​​sürmenin yeterli olduğu… Daha da kötüleşirse ve yaranın etrafında kırmızımsı bir şişlik varsa, o zaman doktora gidiyoruz, iğne vuruyor ve mesele halloluyor. Hiç yarasız bile septik olup olamayacağınızı merak ettiniz mi? Septik nedir ve buna ne sebep olur? Ne kadar ciddi olabilir?

Septik aslında herhangi bir açık ve korunmasız vücut parçasında, dış veya iç kısımda meydana gelebilen ve Staphylococcus aureus adı verilen bir tür bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Yaralar enfeksiyona en açık noktalar olduğundan (açık ve açık), septik semptomlar bu nedenle çoğunlukla yaralarda görülür, ancak bununla sınırlı değildir. Üretra, idrar yolları, safra kesesi ve böbreklerdeki septik maddeler de sıklıkla duyulur. 

Yeni doğmuş bebekler septik hastalığa karşı çok hassastır. Bu enfeksiyon, en uç durumlarda, etkilenen yerlerde veya tüm vücutta akut ağrıya, kramplara, kasılmalara, kızarıklıkla şişmeye, kaslarda ve eklemlerde sertliğe, anormal davranışlara ve hatta ölüme neden olabilir. Çoğu bebek bu enfeksiyonu doğdukları anda veya annelerinin vücudundan ayırmak için göbek kordonları kesildiğinde yakalar ve bu septik genellikle trajik ölümlerine yol açabilir. Bu uçucu petitgrain yağı gibi bir antiseptik, bakteriyel büyümeyi engelleyerek bu enfeksiyonla savaşır. Toksik olmayan ve tahriş edici olmayan bu yağ, harici olarak güvenle uygulanabilir veya yutulabilir. Genel uygulama yaranın üzerine bir ila iki damladır ancak önceden bir doktora danışmak her zaman güvenlidir.

Antispazmodik özellikleri vardır

Bazen sürekli yorucu öksürükler, karın ve kas krampları, tıkanıklık, bağırsak çekmeleri ve kasılmalar yaşarız ancak bunların arkasındaki nedeni tespit edemeyiz. Bunların spazmlardan kaynaklanma ihtimali her zaman vardır. Spazmlar istenmeyen, istemsiz ve kasların, dokuların ve sinirlerin aşırı kasılmalarıdır. Akciğerler ve solunum yolları gibi solunum organlarındaki spazmlar tıkanıklığa, solunum güçlüklerine ve öksürüğe neden olabilirken, kaslarda ve bağırsaklarda ağrılı kramplar ve karın ağrıları verebilir. Benzer şekilde, sinirlerin spazmları rahatsızlıklara, kasılmalara neden olabilir ve hatta histerik atakları tetikleyebilir. Tedavi vücudun etkilenen bölgelerini rahatlatır. Anti-spazmodik bir madde tam olarak bunu yapar. Doğası gereği anti-spazmodik olan petitgrain uçucu yağı, dokularda, kaslarda, sinirlerde ve kan damarlarında gevşemeye neden olarak spazmları iyileştirmeye yardımcı olur.

Kaygıyı azaltır

Petitgrain esansiyel yağının rahatlatıcı etkisi, depresyon ve anksiyete, stres, öfke ve korku gibi diğer sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olur. Ruh halini yükseltir ve olumlu düşünmeyi teşvik eder.

Deodorant olarak kullanılır

Petitgrain esansiyel yağının ferahlatıcı, enerji verici ve nefis odunsu ama çiçeksi kokusu vücut kokusundan hiçbir iz bırakmaz. Ayrıca, vücudun her zaman ısıya ve tere maruz kalan ve giysilerle örtülü kalan bölgelerindeki bakterilerin büyümesini de engeller, böylece güneş ışığı onlara ulaşamaz. Böylelikle bu uçucu yağ, vücut kokusunu ve bu bakteri üremelerinden kaynaklanan çeşitli cilt enfeksiyonlarını önler.

Sinir toniği olarak kullanılır

Bu yağ, sinir toniği olarak çok iyi bir üne sahiptir. Sinirler üzerinde yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir ve onları şok, öfke, anksiyete ve korkunun olumsuz etkilerinden korur. Petitgrain esansiyel yağı, sinir rahatsızlıklarını, konvülsiyonları ve epileptik ve histerik atakları yatıştırmada eşit derecede etkilidir. Son olarak sinirleri ve sinir sistemini bir bütün olarak güçlendirir.

Uykusuzluğu tedavi eder

Petitgrain esansiyel yağı, rahatsızlıklar, tahrişler, iltihaplar, anksiyete ve ani öfke gibi her türlü sinir krizi için iyi bir yatıştırıcıdır. Ayrıca anormal çarpıntı, hipertansiyon ve uykusuzluk gibi sorunları tedavi etmek için de kullanılabilir.

Cildin nem ve yağ dengesini korumanın yanı sıra akne, sivilce, anormal terleme (sinirlilikten muzdarip olanlar bu soruna sahiptir), ciltte kuruluk ve çatlama ve saçkıran tedavisinde iyidir. Hamilelikte yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda mide bulantısını yatıştırır ve kusma dürtüsünü ortadan kaldırır. Yazın kullanıldığında serinlik ve ferahlık hissi verir.

Petitgrain Yağı Cilde Faydaları
Petitgrain Yağı Cilde Faydaları

Petitgrain Yağı Cilde Faydaları

Sakinleştirici ester linalil asetat ve anti-bakteriyel monoterpenol linalool bakımından bol miktarda bulunan petitgrain yağı, geleneksel sağlık uygulamalarında uzun süredir kullanılan sakinleştirici ve dengeleyici özelliklere ve çeşitli faydalara sahiptir.

Rahatlatıcı duyguları teşvik eder ve güçlü kardiyovasküler sağlığı korur.  Hipertansiyon tedavisinde dinlendirici uyku yardımcılarına izin verir. Sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu destekler ve mikrobiyal enfeksiyonları önler. Vücut kokusunu ve cilt enfeksiyonlarını önler.

Cilt problemlerini tedavi eder

Petitgrain, cildin nem ve yağ dengesini korumanın yanı sıra akne, sivilce, anormal terleme, kuruluk ve cilt çatlamalarını tedavi etmek için iyidir.

Doğal deodorant olarak kullanılır

Petitgrain uçucu yağının ferahlatıcı, enerji verici ve nefis odunsu ama çiçeksi kokusu vücut kokusundan hiçbir iz bırakmaz. Vücudun her zaman ısıya ve tere maruz kalan bölümlerinde bakteri üremesini engeller.

Yüz bakımı için kullanılır

Yüz kreminizin veya losyonunuzun bir parçasına bir damla petitgrain uçucu yağı ekleyin ve her iki günde bir uygulayın. Daha fazla yağ eklemeye kalkmayın. Daha yüksek dozlar, normal uygulamalardan daha iyi sonuç vermez.

Vücut bakımı için kullanılır

Her beş mililitre vücut losyonu veya taşıyıcı yağ için dört ila beş damladan fazla kullanmayın. Karışımı cildin her yerine uygulayın ve kurulayın veya tamamen emilmesine izin verin.

Petitgrain Yağı Nasıl Kullanılır?
Petitgrain Yağı Nasıl Kullanılır?

Petitgrain Yağı Nasıl Kullanılır?

Petitgrain yağının farklı kullanım alanlarını burada bulabilirsiniz.

Saç bakımı i̇çin petitgrain esansiyel yağı

Petitgrain uçucu yağı, doğal bir saç kremi olarak çok iyi çalışır ve tek başına kullanılabilir veya ilave antibakteriyel etki için normal şampuanınıza veya bitkisel şampuanınıza eklenebilir. Bu, saçınızın daha taze ve daha taze kokmasını sağlar ve saç derinizin ürettiği fazla yağları giderir, saçınızı yağlı ve yağlı hissettirir ki bunu kimse istemez!

Petitgrain yağının bir başka yararı, hem erkeklerde hem de kadınlarda saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olmak için badem veya portakal yağı gibi diğer yağlarla oldukça kolay harmanlanabilmesidir. Petitgrain yağı, saç derinizin ürettiği yağ miktarını azaltmada oldukça etkili olan yüksek linalool ve limonene içeriğine sahiptir. Erkeklerde meydana gelen ve erkek tipi kelliğe ana katkıda bulunanlardan biri olan 5 alfa redüktaz olarak bilinen bir kimyasalın üretimini de inhibe etmek için hareket ederler. Redüktaz, testosteron kafa derisinin altında biriktiğinde ortaya çıkar. Zamanla, gözeneklerinizi etkili bir şekilde tıkayan ve saç köklerinizi temel besinlerden yoksun bırakan, zayıflamalarına ve sonunda dökülmelerine neden olan 5 alfa bileşiğine dönüştürülür.

Petitgrain yağındaki aktif kimyasallar, 5 alfa redüktaz oluşumunu azaltmaya yardımcı olur, böylece saçınızın köklerden daha fazla besin ve vitamin almasına izin vererek onları içeriden daha güçlü hale getirir. Saç deriniz aynı zamanda saç köklerini daha iyi kavrayabilir, onlara daha iyi bir kavrama sağlar ve genel olarak daha güçlü hale getirir.

Sindirim i̇çin petitgrain esansiyel yağı 

Petitgrain yağının doğal antispazmodik özellikleri, mide ağrılarını ve kramplarını azaltmaya yardımcı olabilir ve vücudunuzun yiyecekleri sindirme yeteneğini artırarak onu doğal bir sindirim haline getirir. Yiyeceklerinizin sindirilmesine izin vermekten sorumlu olan kasları ve dokuları gevşeterek, vücudunuzun yiyecekleri daha hızlı işlemesine yardımcı olur ve genellikle hazımsızlıkla ilişkili mide ağrısı veya krampları hafifletir.

Bu muhteşem yağ, hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi uygun bir taşıyıcı yağ ile seyreltilebilir ve ağızdan alınabilir (kabaca maksimum iki ila dört damla) veya sindirim problemlerini etkili bir şekilde tedavi etmek için solunabilir. Yağ aynı zamanda iştahınızı bastırmak ve kilo vermenize yardımcı olmak için de kullanılabilir. Bununla birlikte, yağı kilo verme amacıyla kullanırken her zaman bir doktora danışılmalıdır, çünkü vücudunuzun hala doğru miktarda diğer vitamin ve besinleri aldığından emin olmanız gerekir.

Bir antibiyotik olarak petitgrain esansiyel yağı

Acı portakalın meyvesi ve kabuğu flavonoidler, limonoidler, linalol, linalil, geraniol ve onları inanılmaz derecede güçlü doğal antibiyotikler yapan doğal bir asetat formu gibi birçok kimyasal bileşik içerir. Genellikle zararlı antibiyotiklerle tedavi edilen çeşitli hastalıkları ve hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilirler.

Normal antibiyotiklerin aksine, petitgrain yağının doğal bileşenleri, istenmeyen bakterileri öldürürken bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Temas ettikleri tüm hücreleri öldüren ve sizi daha fazla enfeksiyon veya hastalığa karşı daha savunmasız bırakan ve iyileşme sürecinizi dramatik bir şekilde yavaşlatan antibiyotiklerin napalm benzeri etkisinin aksine oldukça iyi etki eder.

Petitgrain yağı, vücudunuzun istenmeyen toksinlerden ve bakterilerden kurtulmasına yardımcı olmak için meyve sularına veya smoothie’lere eklenebilir, doğal haliyle alınabilir veya hatta buhar tedavileriyle solunabilir. Ayrıca vücudunuzun genel bağışıklık sistemini ve enerji seviyelerini güçlendirerek hastalıklarla daha etkili bir şekilde mücadele etmenize olanak tanır. Bununla birlikte, yağın kendi kendine çalışmayacağını ve genel hastalıkları ve enfeksiyonu önlemek veya bunlarla mücadele etmek için sağlıklı, dengeli bir diyetin sürdürülmesi gerektiğini belirtmek benim için önemli. Ayrıca, vücudunuzun probiyotik sayısını artırmanın bir yolu olarak, hastalığınız sırasında diyetinize bol miktarda çiğ, doğal yoğurt eklemenizi tavsiye ederim. Size bakterilere ve hastalığa karşı daha güçlü savunma sağlar.

Ayak mantarı i̇çin petitgrain esansiyel yağı

Kimyasallar, ayak mantarı gibi enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olan istenmeyen bakterileri öldürebilir ve uzaklaştırabilir.

Petitgrain uçucu yağını doğal bir antibiyotik kadar etkili kılan aynı kimyasal bileşikler, onu cilt tahrişleri ve mantar enfeksiyonları için de etkili kılar. Petitgrain yağında bulunan kimyasallar, istenmeyen bakterileri öldürebilir ve önleyebilir, ayak mantarı gibi enfeksiyonların giderilmesine ve nihayetinde önlenmesine yardımcı olur.

Bu nedenle, istekli bir koşucuysanız veya spor salonunda düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, arabanızda veya spor çantanızda bir şişe petitgrain uçucu yağ bulundurmak, sağlıklı ve enfeksiyonsuz bir cilt için gereklidir. Enfeksiyona neden olabilecek bakterileri öldürmek ve halihazırda oluşmakta olan bir enfeksiyonu tedavi etmek için duştan sonra veya hatta egzersiz yaptıktan hemen sonra ayağınıza bir miktar yağ sürün. Ucuz, sağlıklı ve çok etkilidir bu yüzden kesinlikle denemeye değer.

Sivilceler i̇çin petitgrain esansiyel yağı

Petitgrain esansiyel yağı, cildinizin yüzeyinde oluşabilecek fazla sebum yağını emer ve ölü cilt hücrelerinin temizlenmesine yardımcı olur.

Petitgrain uçucu yağını yaraların ve böcek ısırıklarının tedavisi için uygun hale getiren aynı antimikrobiyal ve antibakteriyel özellikleri, onu bir akne tedavisi olarak oldukça etkili kılar. Yağ, cildinizin yüzeyinde oluşabilecek fazla sebum yağını alır ve serbest radikal hasarı ve cildimizin nasıl büyüdüğünün doğal yenilenme süreci nedeniyle günlük olarak ortaya çıkan ölü cilt hücrelerinin temizlenmesine yardımcı olur.

Serbest radikaller, cildimizin günlük olarak temas ettiği moleküllerdir. İster güneşe maruz kalmak, yiyebileceğimiz yağlı yiyecekler veya hatta kullandığımız belirli bir ilaç olsun, bunların hepsinin sağlığımızın ve cildimizin kalitesi üzerinde dejeneratif bir etkisi vardır. Küçük tahıl yağında bulunan güçlü antioksidanlar, cildinize herhangi bir zarar vermeden serbest radikalleri yakalamaya ve gidermeye yardımcı olur (yağı düzenli olarak bir tedavi şekli olarak kullandığınız sürece).

Saç kremi olarak petitgrain yağı

Yağın aynı zamanda düşük bir komedojenik derecesi vardır bu nedenle gözeneklerinizi tıkamaz ve daha fazla kusur oluşmasına neden olmaz. Bu da onu harika bir doğal saç kremi yapar. Yağı kullanmak için önce yüzünüzü ılık suyla yıkamanız gerekir ve (ağırlıklı olarak yağlı bir cilt tipine sahipseniz) antibakteriyel bir yüz peelingi kullanın (bir tatlı kaşığı şekeri, bir tatlı kaşığı çay ağacı yağı, argan yağı veya okaliptüs yağı ile karıştırın) ve ardından yüzünüzü ılık suyla durulayın. Bu yapıldıktan sonra, petitgrain yağını temiz bir pamuklu çubukla yüzünüze uygulayın ve yüzünüzdeki etkilenen bölgelere sürün.

Yağı gece boyunca bırakabilir veya ılık suyla yıkayabilirsiniz, bu size bağlıdır. Bununla birlikte, genel bir kural olarak, uyurken büyük miktarda yağ üretme eğiliminde olduğumuz için yağlı cilt tiplerine sahip olanların yağı durulamasını tavsiye ederim.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz Buhur Yağı Ne İşe Yarar? adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Daha fazla ilgi çekici içerik için bizi Instagram’dan takip etmeyi unutmayın!

Reklamlar
0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x