Şifalı Bitkiler

Yer Elması Nedir, Faydaları Nelerdir?

Reklamlar

Kış aylarının yaklaşırken bir kış sebzesi olan yer elması nedir, faydaları nelerdir ve nasıl yenir sorularının cevaplarını ele alalım. Ayrıca yer elması kaç kaloridir merak edilen sorulardan birisi de budur.

Yer Elması Nedir?

Yer elması adı üzerinde yerde ve toprağın altında yetişen bir sebzedir. Kış aylarında yetişir. Ülkemizde yetişmektedir. Bu sebzenin besin değeri yüksektir ve içinde vücudumuzun direncini sağlayacak birçok vitamin ve mineral bulunur.

Yer elmasının anavatanı kuzey Amerika’dır. En çok Avrupa ülkelerinde sevilmektedir. Yer elmasının toprak altında kalan kısmı 1,5 metre kadar uzayabilir. Ve kısa bir sürede büyümekte tüketime hazır hale gelmektedir. Toprağa ekildikten yaklaşık 40 gün geçtikten sonra tüketilebilir. Bu sebzenin tadı enginar ve turpa, şekli ise patatese benzemektedir. Yer elması son zamanlarda kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Reklamlar
Yer Elmasının Faydaları
Yer Elmasının Faydaları

Yer Elmasının Faydaları

Yer elması folik asit, lif ve demir açısından zengindir. 100 gram yer elması 75 kaloridir. Bu nedenle kilo vermek isteyenler rahatlıkla öğünlerine ekleyebilir. Yani bir adet yer elması yaklaşık 85 kalori kadardır.

Yer elmasının faydaları şunlardır;

  • Yer elmasında bol miktarda inülin vardır bu özelliği ile bağırsaklar üzerindeki dengeyi sağlar. Kolon kanserine karşı koruyucudur. Ve inülinin bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok kış hastalığına karşı koruyucu özelliği vardır.
  • Ayrıca içinde yüksek oranda demir vardır bu nedenle kan yapıcı ilaçların içinde yer elma kullanılmaktadır.
  • Yer elması potasyum bakımından da oldukça zengindir. Bu özelliği ile de kalp sağlığını iyileştirir. Düzenli olarak tüketildiğinde kalp rahatsızlıklarından korur. Özellikle de kalp ritim bozukluğunda kullanılan önemli besinlerden birisidir.
  • Kanser çeşitlerinin birçoğuna karşı koruma sağlar.
  • Yer elması çok miktarda B ve C vitamini içerir bu özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
  • Sindirimi düzenleyen yer elmasının idrar söktürücü özelliği vardır. Ve kabızlık durumunda tüketilebilir.
  • Cilde iyi gelmesi de bir diğer tüketilme nedenidir. Eğer beslenmenize yer elmasını da eklerseniz cildiniz daha parlak ve dolgun görünecektir. Hücre onarıcı etkisi olduğu için de yaşlanma karşıtıdır. Cildiniz için yer elmasını haşlayıp suyunu tonik olarak kullanabilirsiniz.
  • Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelen bir sebzedir.
  • Yer elması günlük yaşamı olumsuz etkileyen, kişinin hayat kalitesini düşüren basur hastalığına iyi gelmektedir.
  • Yer elması A vitamini açısından zengin bir sebze olduğu için göz sağlığına iyi gelmektedir.
  • Öksürük, grip gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için yer elmasını bal ve karabiber ile karıştırıp tüketebilirsiniz.
Yer Elması Nasıl Yenir?
Yer Elması Nasıl Yenir?

Yer Elması Nasıl Yenir?

Yer elması çiğ olarak da yenilebilir, pişmiş olarak da yenilebilir. Uzmanların görüşlerine göre faydalarından yararlanmak için çiğ tüketmek daha etkilidir. Ayrıca et ve sebze yemeklerine de çok yakışır.

Yer elması nasıl yenir sorusunun cevabını gelin birlikte ele alalım;

Yer elmasının tadı turpa benzer. Bu özelliği ile iyice doğranıp yıkanıp tuz, zeytinyağı ve limon ile birlikte tüketilebilir.

Reklamlar

Yer elmasını enginar yemeğinin içine koyup zeytinyağlı olarak pişirebilirsiniz. Ayrıca turp salatalarının içine de ekleyebilirsiniz. Ya da yer elmasını direk rendeleyip yoğurtlayabilirsiniz. Yeşil salataların içine de yer elması ekleyebilir yer elmasından salata yapabilirsiniz.

Yer elması yer altında yetiştiğinden bol su ile yıkanması çok önemlidir. Üzerindeki topraklar güzelce arındırıldıktan sonra çıkıntılı olan yerler bıçakla alınır. Ve patates soyar gibi kabukları soyulur. Kullanacağınız yemek salataya uygun olarak küp küp ya da ince ince doğranır. Yer elmasını hemen tüketmeyeceksiniz saklamak için buzdolabına koymadan önce iyice temizlemelisiniz.

Yer elmasını isterseniz çiğ olarak isterseniz yemeklerinizin içine ekleyerek tüketebilirsiniz. Ancak çiğ tüketmek daha sağlıklıdır çünkü böylece besin değerinde herhangi bir azalma olmaz.

İlginizi çekebilir: Bitkisel Yağlar Nedir? Ne İşe Yarar?

1. Çiğ olarak tüketilir:

Yer elmasını çiğ olarak yiyebilirsiniz. Hatta besin değerini kaybetmemesi açısından çiğ yemek daha sağlıklıdır. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta iyice yıkanması ve kabuklarının iyice temizlenmiş olmasıdır. Elinize alıp sade olarak yemek hoşunuza gitmezse küçük parçalar halinde salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

2. Çorba yapımında kullanılır:

Yer elmasını çorbalarınızın içine ekleyebilirsiniz. Mesela mercimek çorbasının içine eklerseniz çok sağlıklı ve lezzetli bir çorba hazırlarsınız. Bu mercimek çorbası ile hem bağışıklığınızı güçlendirebilir, hem de vücut direncini arttırabilirsiniz. Fakat çorbaya yer elmasını eklemeden önce yer elmasını bir süre limonlu suda bekletmelisiniz.

3. Baharatlarla marine edilir:

Yer elmasını et yemeklerinin yanında sebze olarak sunabilirsiniz. Lezzetli olması için tuz, karabiber, kekik gibi istediğiniz baharatları ekleyip fırında pişirin. Et yemeklerine çok yakışacak lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık elde edeceksiniz.

4. Zeytinyağlı yemeklerde kullanılır:

Et yemeklerinin yanında çok güzel olduğu için sebze yemeklerine de çok yakışmaktadır. Yer elmasını özellikle zeytinyağlı yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Havuç ve patates ile birlikte yemeklerinize çok yakışacaktır.

5. Atıştırmalık olarak sunulur:

Yer elmasına tuz, köri gibi baharatlar eklenerek cips yapılabilir. Yapmanız gereken yer elmalarını ince ince dilimleyip tavada kızartmaktır. Yanına çeşitli soslar koyarak cipsinizi servis edebilirsiniz. Yer elmasını cipsini mutlaka deneyin.

6. Balık yemeklerine aroma katar:

Yer elması daha çok et ve sebze yemeklerinde kullanılır. Ancak balıkların yanında da tercih edilebilir. Yer elması levrek ile çok güzel olmaktadır. Levreği fırında pişirirken yer elmasını da fırınlayıp o şekilde tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek içerik: Ahududu neye iyi gelir?

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx