Yemek

Bal bozulur mu? Balın son kullanma tarihi var mı?

Reklamlar Yeni Ümit Moda Akademisi

Bal bozulur mu? Balın son kullanma tarihi var mı? Gibi sorular herkesçe araştırılır ve merak edilir. Herkesin hayatında bir gün gelir ki balın son kullanma tarihi geçer, ama bunu yanlışlıkla bir çay kaşığı yiyip hasta olduğumuz için değil, kavanozda son kullanma tarihi olduğu için öğreniriz. Bal neden bozulmaz? Sorusunun cevabı içeriğinde su bulunmaması ve su olmadığı için bakterilerin ürememesi bu sorunun cevabıdır. Burda unutulmaması gereken tek şey balın kapağı açık kalırsa hava ile etkileşime girer ve özelliğini kaybeder yinede bozulmaz. Eğer kapalı şekilde saklanırsa yüzyıllar boyunca aynı şekilde kalacaktır.

O kadar ilginç ki firavunların mezarları yanında bin yıl sonra bile bozulmadan duran bal kavanozları bulunmuştur. Ve ölümsüzlük üzerine yapılan araştırmalar bile baldan başladı. Peki neden balda son kullanma tarihi var? Bal ne kadar dayanır ve süresi dolduktan sonra bile yersem bana ne olur? gibi soruların cevaplarına göz atalım.

Bal bozulur mu?
Bal bozulur mu?

Bal bozulur mu?

Bal son derece muhafaza edilebilir bir besindir, oda sıcaklığında muhafaza edilebileceğini ve buzdolabına konulmaması gerektiğini uzmanlar söylüyor. Tercihen 20 derece civarında, karanlık ve kuru bir yerde, güçlü kokuları olan diğer yiyeceklerin yakınında tutmadan saklayabilirsiniz.

Bir Mısır mezarında bulunan bal kavanozu hikayesi doğru olduğu için asla sönmeyen bir bal efsanesi var. Aslında, gerçek bir son kullanma tarihine sahip olmaması kimyasal yapısına bağlıdır. Balın %16 ila 18 arasında düşük su içeriği ve yüksek şeker içeriği onu çok kararlı bir gıda yapar ve mayaların saldırmasını zorlaştırır. Ama bal yaşlanır. Bu, yüksek sıcaklıklar veya doğrudan ışığa maruz kalma nedeniyle olabilir, ancak böyle olduğunda bal ne zararlı ne de toksik hale gelir. Bazı antioksidan özelliklerini kaybetsede bal yine tüketilebilir.

Doğal bal neden bozulmaz?

Özellikle doğal ve katkısız bal içeriğinde su oranı çok az olduğu için mayalanma sürecine girmez. ayrıca balın içinde bulunan şeker bakteri üremesine izin vermez. Tüm bu sebepler bir araya geldiğinde bal bozulmaz bir gıda olarak karşımıza çıkıyor.

Reklamlar

Arkeologların yaptığı kazılarda ağzı kapalı bal küpleri sıklıkla bulunmaktadır. Bu balların uzunca yıllar hiç bozulmadan kalması balın yukarıda anlattığımız özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Geçmiş zamanlarda işin içinde hile hurda olmadığını da düşünürsek tüm bu sebepler aslında çok mantıklı geliyor.

Balın neden son kullanma tarihi var?
Balın neden son kullanma tarihi var?

Balın neden son kullanma tarihi var?

Kavanozların üzerinde bulduğumuz tarih, bu nedenle, minimum saklama süresini ifade eder. Bu, balın özelliklerini korumasının garanti edildiği tarihtir. Tipik olarak balın,yaklaşık bir buçuk ila iki yıl arası son kullanma tarihi vardır.

Balın son kullanma tarihinin geçtiğini nasıl anlaşılır?

Bal yaşlandıkça içerdiği enzimler kaybolur, antibiyotik kapasitesini kaybeder, vitaminleri kaybolur ve rengi koyulaşmaya başlar. Ayrıca basit şekerler azalır ve disakkaritler artar. Asitlik oluşmaya başlar.

Bal neden kristalleşir?

Tüketicilerin genellikle balın son kullanma tarihinden dolayı hoşlanmadığı şey, kristalleşmesi ve sertleşmesidir  Ancak bu, balın doğal bir sürecidir ve her bal türü farklı zamanlarda ve şekillerde kristalleşirse bile, bu genellikle daha düşük sıcaklıklarda, 4 veya 5 derece civarında gerçekleşir. Balın kristalleşmesi bozulduğu anlamına gelmez. Bunu unutmamanızda fayda var.

Reklamlar

Balın bozulduğunu nasıl anlarız?

Son olarak, balın bozulduğu anlamına gelen tek bir durum vardır. Buda mayalandığında olur. Beslenme uzmanları balın İçerdiği su yüzdesi artarsa ​​bunun olabileceğini savunuyor. Mayanın maya geliştirdiği tek durum budur. Paketlendiği ortamda veya mutfaklarımızda nem oranı %60’ı geçerse bal mayalanır ve bozulur. Bunun haricinde bal bozulmaz ve güvenle tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: En İyi Yemek Kartı Hangisi?

Instagram sayfamız olan Begonya Kadın sayfasını takip ederek bize destek olabilirsiniz.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx