Şifalı Bitkiler

Çemen Otu Faydaları Nelerdir?

Reklamlar

Bu yazımızda sizlerle çemen otu faydalarını ve nasıl kullanıldığını paylaşacağız.

Çemen otu nedir?

Fabaceae familyasından gelen çemen otu, obovat ve dikdörtgen yaprakçıklardan oluşan çok yıllık bir bitkidir. Dünya çapında yetiştirilen yarı kurak bir bitkidir. Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Saçı güzelleştirmekten tariflere lezzet katmaktan kilo vermeye kadar sağlık için çeşitli kullanımları ve faydaları vardır.

Çemen otunun faydaları arasında, adet kramplarını hafifletmek ve buna bağlı ateşi azaltmak, pubertal değişiklikleri desteklemek, müshil olarak yararlı ve ayrıca kilo alımını önlemek, diyabet tedavisine yardımcı olmak, emziren anneleri destekleme, cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak, beyin fonksiyonlarını korumak, böbrek sağlığını iyileştirmek ve kanserin tedavisi ve önlenmesi gelir.

Çemen otu besin değeri
Çemen otu besin değeri

Çemen otu besin değeri

100 gr porsiyon başına çemen otu,

58 gr karbonhidrat, 25 gr diyet lifi, 6.4 gr yağ, 23 gr protein, 176 mg kalsiyum, 57 mcg folat ve bol miktarda diğer mineraller ile 320 kalori içerir. Ayrıca 33 mg demir, 191 mg magnezyum, 296 mg fosfor, 770 mg potasyum, 2.5 mg çinko, 1.1 mg bakır, 1.2 mg manganez, 0.3 mg tiamin, 6.3 mg selenyum, 0.6 mg vitamin B6, 0.4 mg riboflavin ve 1.6 mg niasin içerir.

Reklamlar

Çemen otu nasıl kullanılır?

Çemen otu daha çok tohumlarından ve yapraklarından bir miktar çay demlenerek tüketilir. Yapması kolay, ucuz ve sağlığa sayılamayacak kadar fayda sağlıyor. Demlenmiş çayın içine biraz bal ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz, aroması ve tadı aniden yükselir.

Çemen Otunun Sağlığa Faydaları
Çemen Otunun Sağlığa Faydaları

Çemen Otunun Sağlığa Faydaları

1. Çemen Otu Menstrüel Krampları ve Buna Bağlı Ateşi Azaltır

Rahimdeki dışarı atılan ölü doku, kramplara neden olur. O günlerde çemen otu çayı tüketmek ağrıları azaltabilir. Ayrıca herhangi bir olumsuz yan etkiye neden olmadan sıcak basmasını önler.

2. Çemen Otu Ergenlik Değişikliklerine İyi Gelir

Ergenlik döneminde yaşanan değişiklikler, hem erkekler hem de kadınlarda cinsiyet özelliklerinde hızlı bir değişikliği işaret eder. Çemen otu, bu özelliklerin gelişmesinde faydalı olabilir ve özellikle kadınlarda herhangi bir komplikasyonu önler.

3. Müshil Olarak Kullanılır ve Kilo Alımını Önler

Çemen otu bağırsak hareketlerini kolaylaştırabilir, böylece atılım sürecinin kolay ve daha az ağrılı olmasına neden olur. Kabızlıkla ilgili sorunlardan kurtulmak için kullanılabilecek en iyi doğal müshillerden biridir.

Reklamlar

Yüksek lif içeriği ve insülin ile kan şekeri üzerindeki mucizevi etkileri nedeniyle, çemen otunun kilo kaybı için çok faydalı olduğu kanıtlanmıştır. İnsülin kilo kaybını bozar ve yavaş yavaş parçalanması herhangi bir kilo kaybını önleyebilir. Bu nedenle kan şekeri üzerinde geliştirilmiş ve artırılmış kontrol ile çemen otu, kilo verme prosedürüne yardımcı olabilir ve hızlandırabilir.

4. Çemen Otu Diyabeti Tedavi Eder

Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek en iyi doğal ürünleri bulma arayışı her zaman devam etmektedir. Çemen otunun hem tip-1 hem de tip-2 diyabette faydalı olduğu bulunmuştur. Kan şekerini ortalama %10 kadar düşürdüğü için diyabetin önlenmesinde faydalıdır. Bunun nedeni, insülin duyarlılığının artması olabilir. Ayrıca bunu yüksek lif içeriği ile yapabilir.

Çemen Otunun Emziren Annelere Faydaları
Çemen Otunun Emziren Annelere Faydaları

5. Çemen Otunun Emziren Annelere Faydaları

Emziren anneler birçok şifalı ot ve baharatın yan etkileri konusunda uyarılır, ancak çemen otu kullanımı bunlar arasında değildir. Bunun nedeni, süt üretimini uyarmak için atfedilen diosgenin adı verilen bir bileşiğin varlığıdır. Çemen otu çayı, olarak tüketilirse, ayrıca çaya eklenen vitamin ve mineraller çayı iki kat daha faydalı hale getirir ve bu nedenle o günlerde annelerin çemen otu çayı tüketmesi teşvik edilir.

6. Çemen Otu Testosteron Düzeylerini Artırır

Vücut geliştirme için kullanılan takviyeler, testosteron seviyelerini artırma yeteneği nedeniyle hayati bir bileşen olarak çemen otu alımı içerir. Ağırlık antrenmanı yapanlar, daha yüksek hormon seviyelerine ve daha az vücut yağına sahip olurlar. Bu testosteron seviyelerinin yükselmesi ile ve bu seviyeleri çemen otu alımı ile destekleyebilirsiniz. Her antrenmandan önce bir bardak çemen otu çayı tüketmek faydalı olacaktır.

7. Çemen Otu Cilt Sağlığını İyileştirir

Müsilaj, çemen otuna özgü son derece nadir bir lif türüdür ve diğer birçok sağlık ürününde yoktur. Bu lifin içeriği yapışkandır ve su mevcudiyetinde jelleşerek bir macun oluşturur. Bağırsak sağlığı için büyük faydaları ve cilt için daha da büyük faydaları vardır. Müsilaj, bol miktarda nemlendirme özelliğine sahip harika bir nemlendiricidir.

Ayrıca ciltte melanin varlığını azaltır. Çemen otu tohumu ezmesinin cilde uygulanması, UV ışınlarının cilde verdiği zararı da azaltır. Macun cilt için harikalar yaratır ve erken yaşlanmanın ve diğer daha kötü cilt koşullarının önlenmesi için idealdir.

Çemen Otu Beyin Fonksiyonunu Korur
Çemen Otu Beyin Fonksiyonunu Korur

8. Çemen Otu Beyin Fonksiyonunu Korur

Asetilkolinesteraz, beyinde önemli bir nörotransmitter olan asetilkolinin işlevini artıran bir enzimdir. Çemen otunun sık kullanımı bu enzimi inhibe eder. Ayrıca beyinde plak gelişimini teşvik eden proteinlerin gelişimini de azaltır. Çemen otunun daha fazla kullanılması, Parkinson hastalığı ve Alzheimer tipi demans dahil olmak üzere nörodejeneratif bozukluğun önlenmesine önemli rol oynar.

9. Çemen Otu Böbrekleri İyileştirir ve Böbrek Hasarını Sıfırlar

Böbrek sağlığının bozulması, genellikle çoklu sistem organ yetmezliğine yol açan kötü bir işarettir. Erken belirtilerle uğraşmak bunu önleyebilir. Atıkların birikmesi genellikle böbrek yetmezliğine neden olur. Ayrıca böbrekte en yaygın kalıntısı kalsiyum olan bol miktarda tuz biriktiren ve böylece böbrek aparatının düzgün çalışmasını engelleyen bazı ilaçların aşırı kullanımından da kaynaklanabilir.

İçlerinde çemen otu bulunan takviyeler, kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırmaya yardımcı olur, böbreklere iyi oksijenlenmiş kan sağlanmasının yanı sıra taş oluşumunu azaltır. Böbrek kütlesini artırarak ve oksidatif hasarı azaltır. Çemen otu genel böbrek sağlığı için güçlü bir takviye olduğunu bilimsel olarak kanıtlamıştır.

10. Çemen Otu Kanser Tedavisinde ve Önlenmesinde Faydalıdır

Çemen otu, meme, prostat ve kolon kanseri türlerinin insidansını azaltarak, kanserin önlenmesi ve tedavisinde bazı umut verici sonuçlar göstermiştir. Çemen otunda bulunan saponin adı verilen bir bileşik, kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Ayrıca apoptozu (hücrenin kendi kendini öldürme döngüsü) başlatır. Kemoterapi sonrasında zararlı hücre ölümü üzerindeki etkileri oldukça fazladır.

11. Çemen Otu Kanın İncelmesini Sağlar

Çemen otu trombositlerin toplanmasını önleyerek kanı doğal olarak inceltir. Aynı zamanda aspirinin kan inceltme işlevini yerine getirmesi işlemidir. İnce kan, kan damarlarında pıhtı oluşmasını önler, böylece hassas beyin ve diğer kardiyovasküler alanlara uygun kan beslemesini sağlar. Daha büyük bir ölçekte, belirli bir bölgeye kan akışını kısıtlayan ve o bölgedeki dokunun ölümüne neden olan boğulmayı önler, sonuçta felç veya kalp durmasını önlemiş olur.

Önemli bir uyarı, Çemen otu tek başına kanı sulandırmak için kullanılmaz. Kalp ameliyatı sonrası kan sulandırıcı kullanan kişiler mutlaka doktoruna sorarak Çemen otu tüketmelidirler.

Son Söz

Sağlık açısından pek çok faydası bulunan çemen otu, izin verdiği takdirde mutlaka doktorunuzun tavsiyesi ile tüketilmelidir.

İlginizi çekebilir: Limon Mine Çiçeğinin Faydaları

Bizi Youtube’de takip edin: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx